Anàlisi Musical I (Primer de Batxillerat)

FINALITAT DE L’ASSIGNATURA D’ANÀLISI MUSICAL


L’anàlisi musical permet entendre la música en tota la seva dimensió i gaudir-ne en profunditat. L’objectiu de l’assignatura és comprendre per què el compositor va escriure un obra musical d’una manera determinada i no d’una altra, què pensava quan la va compondre i de quina manera les característiques estilístiques i històriques del seu temps el varen condicionar a l’hora de donar una forma concreta a l’obra.


Els elements de l’anàlisi musical són presents en l’ensenyament de la música des dels inicis, ja que, mitjançant l’observació i l’escolta atenta d’obres i fragments, l’anàlisi musical familiaritza els alumnes amb les característiques d’un llenguatge amb regles pròpies que, això no obstant, manté moltes similituds amb el llenguatge parlat i escrit. El batxillerat és el moment idoni per aprofundir en l’estudi de l’obra i les seves característiques, atès que l’estudi de l’anàlisi musical duu implícita la finalitat de la comprensió de la mateixa música, de l’obra en si: conèixer i reconèixer l’organització del llenguatge utilitzat (elements i procediments) i les característiques sonores que ens permeten situar l’obra en un context històric (ritme, melodia, harmonia, timbres, cadències, forma, etc.). Amb tot això, l’objectiu és dotar els alumnes d’unes eines que permetin la consolidació d’uns coneixements que ja han treballat en l’etapa de secundària.


Aquesta matèria desenvolupa destreses i capacitats bàsiques per a la comprensió i el gaudi de la música i de l’art en general: permet millorar la concentració, la memòria, l’atenció, l’oïda interna i la curiositat mitjançant un contacte directe amb els processos compositius i els processos creatius dels compositors.


L’estudi d’aquesta matèria es basa fonamentalment en la dimensió auditiva i no únicament en la feina amb la partitura. La partitura és la guia en la qual es reflecteix la representació del procés sonor, encara que a vegades no resulta del tot perfecta, atesa la impossibilitat de plasmar en un paper tot el que el compositor vol transmetre a l’oient. El més important és el que l’oient escolta i no pas el que hi ha escrit a la partitura. Una de les aspiracions dels músics és veure amb l’oïda i escoltar amb els ulls per ser capaços d’entendre com està composta una partitura, com sona i com s’ha escrit, i, si és el cas, per poder-la transcriure.


Finalment, és important remarcar la referència que, en el moment d’estudiar les formes històriques, el professor ha de fer a obres i compositors de les Illes Balears que destaquin en el panorama històric.