ImpulsaBD

Benvinguts a l'espai del nostre equip impulsor

Presentació ReiniciaBD - Dimecres 28 d'abril

Com ho fèiem? El PDI - Projecte Documental Integrat

Accions basades en l'evidència - Informe Hattie

Accions basades en l'evidència - Els 7 principis de l'aprenentatge

La infografia dels 7 principis bàsics de l’aprenentatge explora la naturalesa de l’aprenentatge a través de la cognició, l’emoció i la biologia, i analitza les implicacions de diferents aplicacions en entorns d’aprenentatge.

Està Basada en la recerca del projecte INNOVATIVE LEARNING ENVIRONMENTS de l’ l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i concretament en la seva publicació The nature of learning: using research to inspire practice, (“La naturalesa de l’aprenentatge: Utilitzar la recerca per inspirar la pràctica”. 2010) que trobareu en aquest ENLLAÇ. En aquesta publicació es va sintetitzar i derivar set principis transversals que poden orientar la creació dels entorns d’aprenentatge del segle XXI.



Accions basades en l'evidència - ELS QUATRE PILARS DE L’EDUCACIÓ: FER, SER, CONÈIXER I CONVIURE


L'anomenat Informe Delors és un estudi de la "Comissió Internacional sobre l'Educació de segle XXI" (presidida per Jacques Delors), que es va publicar el 1996 per encàrrec de la UNESCO, sota el títol: Educació: hi ha un tresor.

Entre els seus objectius, es vol assenyalar la funció indispensable que té l'educació, com a instrument perquè la humanitat pugui progressar cap als ideals de pau, llibertat i justícia social. En ell es volia transmetre una visió integrada de l'educació segons dos conceptes essencials: l’aprenentatge al llarg de tota la vida i contemplar la persona en totes les seves vessants:

- Aprendre a fer, la competència necessària per a afrontar nombroses situacions i fomentar el treballa en equip.

- Aprendre a ser: desenvolupar la mateixa personalitat i ser capaç d’actuar cada vegada amb més autonomia, seny i responsabilitat.

- Aprendre a conèixer, un coneixement ampli que puga permetre aprofundir en un determinat nombre de matèries.

- Aprendre a viure junts, desenvolupant la comprensió de l’altre i la valoració de la interdependència.

En l’any 2015 un nou informe, Replantejar l’educació. Cap a un bé comú mundial?, reflexiona sobre el fet que els quatre pilars es veuen amenitzats per la globalització. També es centra en com els canvis del món actual ens porten cap a nous nivells de complexitat i de contradiccions. Mai com ara ha sigut urgent replantejar la finalitat de l’educació i l’organització de l’aprenentatge. Les directrius de l’informe de 1996 es veuen a l’actualitat amenaçades per la mundialització des d’una mira més ètica.

Una visió humanista i holística de l’educció pot i deu contribuir a l’aconseguiment d’un nou model de desenvolupament, regit pel respecte al medi ambient, la preocupació per la pau, la inclusió i la justícia social. El canvi climàtic esdevé una amenaça real i extremadament greu per a les noves generacions. L’educació hauria de-se cap a la creació d’una consciència personal de respecte al planeta.


L'equip impulsor

Està format per docents que voluntàriament lideraran els processos de canvi en el propi centre. D’aquesta manera, el pes i sostenibilitat dels processos no dependran dels càrrecs interns.

Els objectius d'un equip impulsor del centre són:

  1. Assegurar que el centre tingui una visió del canvi ben alineada amb el marc d’escola avançada.

  2. Transferir al centre educatiu els debats, acords, experiències i documents que es generin a la xarxa.

  3. Garantir que l’equip directiu avala i reforça el procés de transformació, no deixant-se endur per les necessitats de gestió del dia a dia.

  4. Impulsar les principals iniciatives estratègiques acordades en cada moment.

  5. Assegurar que les accions al centre estan alineades amb la visió del canvi i l’objectiu de transformació, evitant que iniciatives diferents es solapin o neutralitzin.

  6. Facilitar la comunicació entre els agents i ajudar a resoldre conflictes entre les iniciatives.

  7. Detectar els triomfs i els èxits assolits i celebrar-los!

  8. Mantenir els processos de canvi, garantir l'acompliment de les etapes i el calendari.

  9. Rebre formació i compartir-la amb la resta del claustre.


Referències

Xarxa dels centres del Programa de Millora i Transformació