Tradicions

El ball pagès


Com parèixer eivissenc i no morir en l'intent

  • Usa el "sa" "so" "si" "se" ... per a tot
  • Ses "O" tancades ni se't passi pel (ups, PES, ja estem amb la S) cap dir-les, sempre són "U". Exemple: GUNELLA (en realitat s'escriu gonella), BUTIFARRA (en realitat s'escriu botifarra), CARTULINA (en realitat s'escriu cartolina) etc.


Tradicions eivissenques

Aitor, Alexandru, Lucia, Marlon (2nF)

Les Pitiüses conserven la seva essència tradicional, que podràs conèixer en aquest article. Descobriràs així el ball ancestral de les illes, el ball pagès,els instruments típics... durant el qual les dones porten els seus vestits tradicionals i les emprendades—collars, arracades i botons d’or d’enorme valor.

Vestimenta

Tots els que es dediquen al ball pagès estan orgullosos dels seus vestits. L'originalitat i autenticitat d'alguns d'ells obliga a posar-se algunes peces de més de tres-cents anys d'antiguitat.

Gonella Blanca

És el vestit de la núvia. De color blanc lluminós. Consta de les mateixes peces que la "gonella" (refajos, gipó, davantal, mantó i mocador) però amb algunes particularitats. Mai porta barret. La núvia es col·locava refajos fins que la seva amplada no li permet passar per la porta de la seva habitació, les seves peces són d'or.

Gonella Negra

Per a les dones és el vestit més antic, probablement data de el segle XVIII. És una saya de llana teixida. Es compon d'un refajo, gipó de llana teixida, amb mànigues de setí brodades, amb botonadura de plata i cintes de colors. Davantal, mantó daurat i "cumbaix", mocador de puntes que s'ajusta a la cua. Se sol portar un barret de feltre negre d'ala ampla.

Les joies d'aquest vestit són de plata i corall vermell.

Menjar

Flaó

El flaó pitiús és un pastís circular farcit de formatge tendre esmicolat, ous, sucre i unes fulles d'herba-sana.

Greixonera

és un dels postres més típics d'Eivissa, fet amb les ensaïmades del dia anterior, llet, ous, sucre, canyella i llimona.

Sofrit pagès

La recepta empra gallina, anyell, porc, lard, xulla, sobrassada, botifarra i patata. És condimentat amb all, julivert, sal, pebre, canyella en pols, claus d'espècie i safrà. Es cou els ingredient dins un brou de carn fins que el caldo desaparegui. És habitual prendre'n com a segon plat.


Arròs de matances

Eivissa és terra d'arrossos, i el de matances és potser el més popular, a més d'un dels plats més contundents. Combina elements de mar i muntanya. El resultat és un deliciós arròs caldós servit amb trossos de carn i rovellons, ideal per als dies més freds de l'hivern.

Bullit de peix

És un guisat fet amb peixos de roca com el mer, gall Sant Pere o rotja (cap-roig), i sol cuinar-se amb el peix fresc del dia, de manera que és difícil que sempre sàpiga igual. Es menja en dues parts: d'una banda, el peix bullit amb les patates i una deliciosa salsa amb allioli, i com a segon plat, arròs, guisat amb el mateix brou dels peixos.

Ball pagès

A les nostres danses, els papers de l'home i de la dona estan clarament diferenciats. La dona, submisa, enganxa els seus braços al cos; la mirada fixa a terra, clatell a l'home. Camina amb passos molt curts i ràpids, descrivint cercles sobre un mateix centre. L'home, per la seva banda, no té uns passos determinats prèviament. Amb grans salts tracta de mostrar la seva força, la virilitat amb la qual guanyar el favor de la dona.

Sa Curta

Es tracta d'un ball de curta durada; els passos i el ritme són els adequats per a la gent de més edat. Generalment la gent major, l'amo de el pou amb l'hereva de la casa; o els sogres dels nuvis -segons l'ocasió- començaven la festa amb aquesta dansa, donant permís als altres per continuar.






Sa Llarga

El ball oposat a La Curta. Els joves mostren la seva força amb un ritme molt més ràpid. En gairebé totes les danses (excepte en una), el ballador escull la seva parella amb un cop de castanyola. Aquest gest, una mica rude per convidar una dona és disculpat a la fi de la dansa quan l'home s'agenolla davant d'ella. La dona li correspon amb una petita reverència.

Sa filera

Balla un home amb tres dones en fila. Sembla un ball de noces en què la núvia és acompanyada per dues amigues o dames. El ritme és el mateix que a La Llarga.



Es canvi de parella

També variant de la Llarga, en aquest ball dos homes escullen la posició adequada que els permet canviar de parella sense trencar els cercles simètrics de les dones.




Ses Nou Rodades


Potser és la dansa més bonica i important del nostre repertori. Amb ella culminen les festes i es tracta d'una cerimònia nupcial. El nous esposos descriuen una sèrie de cercles; se separen i es troben al centre, unint els colzes. A partir de la sisena volta, la dona mostra els anells (vint en total), regal de el nuvi. En aquesta ocasió l'home no farà servir la seva castanyola per convidar a la seva parella, sortiran els dos a el mateix temps.