PROCÉS


Ara comença la feina de debò, que està estructurada en 5 passos o activitats. Heu de seguir les instruccions, però donant-hi un toc personal, ja que l'originalitat en la presentació és clau en este projecte.

Us aconsellem que, si encara no ho heu fet, abans que res feu una ullada als criteris d'avaluació per tenir l'èxit assegurat.


ACTIVITAT 1. Tècnic en Dietètica i Nutrició.

Bé, d’entrada, segur que molta gent us preguntarà sobre els vostres estudis, per tant, en primer lloc, heu de buscar informació sobre els estudis de “Tècnic en dietètica i nutrició” per poder explicar-ho bé, i per això haureu de respondre a les preguntes següents:

- Què és un Tècnic en Dietètica i Nutrició?

- On es pot estudiar el Grau de Tècnic en Dietètica i Nutrició? Quins requisits d’accés hi ha? Quina duració tenen els estudis?

- Per què estudiar el Grau de Tècnic en Dietètica i Nutrició? Quines eixides professionals té?

- Etc.

ACTIVITAT 2. Endocrí, nutricionista i divulgador.

Ara bé, el que no sap molta gent és que després d’acabar els vostres estudis de Dietètica i Nutrició, cadascun de vosaltres va continuar formant-se i es va especialitzar en un altre camp relacionat amb l’alimentació, de manera que un dels tres és especialista en nutrició, un altre en endocrinologia i el tercer en temes de divulgació alimentària. Ara, cal que cadascun realitzeu de forma individual la feina que ve a continuació:

NUTRICIONISTA:

Com a especialista en nutrició has de:

- Explicar en primer lloc la diferència que hi ha entre alimentació i nutrició i entre aliments i nutrients.

- Buscar informació sobre els tipus de nutrients (orgànics/inorgànics) i sobre la seua importància, propietats...

- Conéixer les funcions que realitzen els aliments al cos (estructural o plàstica, energètica i reguladora).

- Buscar informació sobre el valor energètic dels nutrients (glúcids, lípids i proteïnes), així com dels aliments més habituals.

- Per últim, t'hauràs de documentar sobre les necessitats energètiques de les persones en funció del sexe, edat, activitat…


DIVULGADOR:

Com a especialista en temes de divulgació dietètica i nutricional, cal que:

- Busques informació sobre que són la nova piràmide alimentària saludable de Norte Salud, la roda dels aliments, el plat saludable de Harvard i les etiquetes nutricionals.

- Definisques què s’entén per una dieta saludable i que n'expliques alguna, com per exemple la dieta mediterrània o alguna altra considerada també com a saludable.

- Faces una recerca de les diferents dietes que circulen per internet i que expliques en que consisteixen, que prometen i quins perills comporten, des del punt de vista nutricional i de la salut.

- Busques informació sobre la relació exercici físic/dieta per a gaudir d'una vida sana.


ENDOCRÍ:

Com a especialista en endocrinologia, has de:

- Buscar informació sobre els trastorns associats a l’alimentació (obesitat, desnutrició, anorèxia, bulímia…) i explicar-los.

- Explicar quina diferència hi ha entre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

- Per últim, t’hauràs de documentar sobre els problemes concrets que tenen els 4 alumnes que no poden seguir una dieta normal i per als quals heu d'elaborar 4 dietes especials. Contestar a estes preguntes et pot servir de guió:

a) Què és la malaltia celíaca? Què és el gluten? Quins símptomes té la malaltia? Quin és el tractament? Quins tipus d'aliments tenen prohibits les persones que la pateixen?

b) Què és la diabetis? Què és la insulina? Quins símptomes té la malaltia? Quin és el tractament? Quins tipus d'aliments tenen prohibits les persones que la pateixen?

c) Què és la hipercolesterolèmia familiar? Què és el colesterol? Quins símptomes té la malaltia? Quin és el tractament? Quins tipus d'aliments tenen prohibits les persones que la pateixen?

d) Què és la intolerància a la lactosa? Què és la lactosa? Quins símptomes té la malaltia? Quin és el tractament? Quins tipus d'aliments tenen prohibits les persones que la pateixen?



ACTIVITAT 3.

És hora de posar-se mans a l’obra. Després d’haver-vos documentat extensament, cal que de forma conjunta, entre els tres, elaboreu les 4 dietes especials, tenint en compte, a banda d’aquells aliments que no poden consumir, el contingut calòric, la quantitat i proporció d'aliments i nutrients perquè siga equilibrada.

El document amb la dieta estarà dividit en 2 parts:

1a: Distribuiu els aliments de la dieta elaborada en quatre menjades (esmorzar, dinar, berenar i sopar), amb el disseny propi del menú d'un restaurant, perquè no oblideu que és per a la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació

2a: En una pàgina diferent dibuixeu una taula de 3 columnes en què es mostren: els aliments escollits, la quantitat i el contingut calòric. L'última cel·la d'aquesta columna, haurà de ser emplenada amb l'aportació calòrica total de la dieta.

ACTIVITAT 4.

Per a estar segurs de que les vostres recomanacions són les més adequades per a cada cas, aneu a consultar amb la resta d’experts en la vostra especialitat.

Aneu a reunir-vos en grups d’experts: especialistes en nutrició per un costat, especialistes en divulgació alimentària per un altre i finalment els especialistes en endocrinologia per un altre.

Poseu en comú el treball realitzat en l’Activitat 3, compartiu idees, seleccioneu, discutiu sobre si les dietes que heu elaborat són correctes i preneu notes d'allò que considereu adequat per tal de millorar les dietes que heu elaborat.



ACTIVITAT 5.

Com activitat final torneu als vostres grups d’origen i discutiu sobre els comentaris que han fet la resta d'experts a les vostres dietes. Modifiqueu-les si ho creieu convenient i elaboreu els informes finals on haurà de constar tant la informació recopilada en les Activitats 1 i 2, així com les dietes definitives que heu elaborat en l’Activitat 3 per a cadascun dels 4 casos plantejats.

Per últim, haureu de preparar una presentació de diapositives per tal de presentar de manera oral a la resta de la classe els resultats del vostre treball.