Matèries

Les eines que t'ajudaran

Matèries Primer Curs

Entrenament físic actoral I

L’entrenament físic és una eina d’autoconeixement i un simulador virtual ideal per treballar situacions de pressió professional.

A la vegada treballem  la presència i la col·locació corporal i assolim potència física, equilibri emocional i focus mental per entrenar el cos, fent-lo dúctil i versàtil, per crear l’estat energètic que requereixi l’actuació.

Interpretació escènica I

Treballem amb l'alumnat aspectes com la confiança, seguretat, imaginari, naturalitat, agilitat i expressivitat mitjançant la gestió d'improvisacions i escenes de text. 

Portem a terme el procés creatiu en el treball d’escenes, preparant-nos per a l’actuació, creant els personatges i representant una escena a partir d’un text. Integrem les tècniques d’actuació teatral d’interpretació, de veu, de cant i/o de moviment/cos en aquesta matèria escènica.

Veu I

Treballem per trobar la veu pròpia i les seves possibilitats a partir d'exploracions profundes i pràctiques de la dinàmica entre cos, respiració, veu, imaginació i llenguatge per desenvolupar veus vibrants que comuniquin intenció i sentiment sense esforç .  Connexió amb el text, la parla i el discurs .







El cos de l'actor

Farem un viatge per conèixer les possibilitats expressives del cos començant per la recreació psicològica silenciosa, el redescobriment del món a partir dels sentits, la reacció davant dels altres, la recerca del gest just, neutre i la gestualitat personal. 


Treballarem la fisicalitat com a font d’experiència i inspiració per a la creació de personatges i situacions dramàtiques, cercant una interpretació corporal escènica honesta, disponible i espontània.

Llenguatge musical

El llenguatge musical és un recurs que cal que domini l'actor de cara a poder treballar partitures i enriquir les seves possibilitats artítiques.

Per tant, l'intèrpret coneixerà les nocions bàsiques d'aquest llenguatge, així com també aprendrà a llegir la partitura, entonar i llegir la música a vista.

Amb això trebalalrem també l'escolta de grup, per tal de que l'execució de la partitura musical esdevingui una interpretació artística.

FOL

L'objectiu és dotar a l’estudiant de les eines i els recursos bàsics per desenvolupar-se en el món laboral, des de les necessitats que tot intèrpret té de donar-se a conèixer, presentar-se per tal d’aconseguir un lloc de treball, fins a les condicions a tenir en compte de cara a una contractació. A la vegada, també, per les possibilitats i drets “legals” que té un actor a l’hora de subscriure un contracte, o de quina manera l'artista creador pot desenvolupar la seva empresa. 

Interpretació de cançons I

Exploracions profundes i pràctiques a partir de cançons solistes i duets de la dinàmica entre cos, respiració, veu, imaginació i llenguatge per desenvolupar veus vibrants que comuniquin intenció i sentiment economitzant esforç. Desenvoluparem una major presència a nivell vocal i sensorial.




La màscara

És la continuació del treball del cos de l’actor. Desenvoluparem una gamma expressiva corporal àmplia treballant cos, tensions, veu, ritmes, imaginari, improvisació... endinsant-nos en un dels estils bàsics de la història universal del Teatre: la Commedia de’ll Arte. 

Interpretació experimental I

La interpretació interna, també anomenada com a interpretació experimental treballa amb l'alumne/a normalment de forma individual per poder desenvolupar-se dins el mar de les emocions en exercicis de descobriment personal i naturalitat. També es treballa l'eina del monòleg com a treball d'inspecció emocional.

Dansa I

Durant el curs treballarem a través de la dansa diferents aspectes importants de l'expressió corporal. Gestionar l'ús de l'eix vertical: equilibri, caiguda, suspensió, treballar la coordinació general, saber relacionar els tres nivells espacials: alt, mig, baix i iniciar-nos en les diferents disciplines de la dansa.


Dicció I

Volem aconseguir una dicció -vocalització i articulació - clara i precisa.

Treballem la connexió entre el que es vol dir i com s'expressa a través del cos i la veu treballant la presència, l’articulació, els elements de l’expressió, l’anàlisi del text, el moviment de la veu en el discurs i la naturalitat.


Tècniques int. en el musical I

Volem aconseguir equilibri i connexió entre la veu cantada i parlada. Treballar el cos disponible i enèrgic per poder assolir l'exigència de les escenes de teatre musical. Es treballarà sobre materials proposats pel professorat i també sobre el projecte de final de curs. 

Lluita escènica i acrobàcia

Treballem tècniques acrobàtiques bàsiques com tombarelles, verticals, rondada i, si s’escau, de major complexitat com paloma i mortals.

També fem exercicis bàsics de lluita escènica per parelles i grups per realitzar coreografies de cara a realitzar escenes d’acció.


Història del teatre I

Oferim a l’alumnat un recorregut per la història del teatre, des dels clàssics grecs fins als nostres dies. Durant el curs de primer abastarem l'època clàssica i l'època del Renaixement (italià, anglès i espanyol) fins al Barroc. Mitjançant diverses eines, lectures i treballs, l’alumne/a podrà assolir una aproximació històrica de l’evolució del teatre, les característiques del text, les tècniques i espais de representació i el context històric de cada època. 

Fonètica i lectura a vista

Matèries Segon Curs

Projecte integrat

Aquesta vol ser una assignatura transversal i coordinada amb les altres matèries del segon curs del grau professional, per tal de preparar, produir, crear i explotar un projecte teatral que serveixi, a la vegada tant com a presentació d’un taller de final de grau, així com també com una carta de presentació al món professional. Per tant, amb un objectiu que el treball fet en aquest sentit traspassi el propi centre educatiu.

A la vegada vol ser un espai d’aplicació de tots els conceptes treballats al llarg dels dos anys de formació.  Per la qual cosa, no deixa de ser una pràctica real de la professió teatral vista des de l’òptica de la creació artística pròpia, la auto producció i la representació. Això farà que sigui el propi alumne qui haurà d’encarregar-se, no només del treball actoral pròpiament dit, sinó també de les tasques de dramatúrgia, producció i comunicació que requereix un projecte d’aquestes característiques.


Interpretació de cançons II

Exploracions profundes i pràctiques a partir de cançons de la dinàmica entre cos, respiració, veu, imaginació i llenguatge per desenvolupar veus vibrants que comuniquin intenció i sentiment economitzant esforç. Desenvoluparem una major presència a nivell vocal i sensorial.

Profunditzarem en la posada en escena i la interpretació de les cançons, experimentant així, amb diferents recursos escènics.

Interpretació escènica II

Seguim treballant amb l'alumnat aspectes com la confiança, seguretat, imaginari, naturalitat, agilitat i expressivitat mitjançant la gestió d'improvisacions i escenes de text. 

Portem a terme el procés creatiu en el treball de creació de personatge amb propostes més complexes i també d’escenes, preparant-nos per a l’actuació representant una escena a partir d’una peça més extensa de teatre. Seguim integrant les tècniques d’actuació teatral d'interpretació, de veu, de cant i/o de moviment/cos en aquesta matèria escènica.

Història del teatre II

En aquesta Història del Teatre seguirem coneixent i analitzant els principals moviments teatrals del segle XX i el XXI, a partir de les obres i corrents més importants, els seus autors i les  tècniques interpretatives sorgides en cada període. Provarem d'assumir les eines bàsiques de l’anàlisi i contextualització d’un text dramàtic de cara a afrontar l’execució interpretació d’una obra de teatre.

Per altra banda, l’alumnat ha de trobar la relació entre l’estudi de la literatura dramàtica i l’estudi de la interpretació en general, entenent que conèixer la història d’aquest art mil·lenari dona eines per afrontar interpretativament qualsevol text contemporani. 



Dansa II

Durant el curs continuarem treballant i fixant a través d'aquesta assignatura i les seves disciplines diferents aspectes importants de l'expressió corporal. Podrem fer un recorregut més específic de la dansa i descobrir com el cos pot alliberar-se i gaudir dins de la creació de coreografies.

Activitats de dinamització

Els àmbits en què es pot concretar la feina de l’intèrpret-creador són amplíssims i diversificats. Podem imaginar aquests àmbits més enllà de l’escenari teatral convencional i més enllà de la funció de representar un personatge. En l’assignatura d’Activitats de Dinamització aprofundirem en el coneixement d’aquests àmbits. Pararem esment a l’organització i desenvolupament d’activitats parateatrals de diferent format destinades a un determinat públic i a determinats equipaments i instal·lacions com ara: presentacions públiques, tipologia d’espectacles a l’aire lliure, recitals, monòlegs, stand-up comedy. I donarem una importància especial a la didàctica de la dramatització destinada a infants i joves, i a la docència teatral en general. 

Interpretació a càmera

Farem un primer pas al món de l'audiovisual on l'alumnat crearà el seu propi material per després fer-ne un ús propi. Desenvolupem l'assignatura en dos blocs ben diferenciats. Un de ficció on proposem seqüències ja escrites de diferents sèries i pel·lícules i un altre bloc de creació on l'alumnat treballa escenes pròpies. Disposem de material audiovisual i el mateix alumnat experimenta els diferents rols que formen part d'un procés de gravació com ara director, càmera, so, fotografia, art, etc.

FCT

A l'assignatura de "Formació de Centres de Treball", l'alumnat realitzarà 165 hores de pràctiques a empreses del sector artístic. Identificaran l’estructura, l’organització i les condicions de treball de l’empresa, entitat, companyia, centre o servei, relacionant-les amb les activitats que realitza. Desenvoluparan actituds ètiques i laborals pròpies de l’activitat professional, d’acord amb les característiques del lloc de treball i els procediments establerts pel centre del treball. I realitzaran les activitats formatives de referència seguint protocols establerts pel centre de treball.


A L’EAD El Castell volem fomentar unes pràctiques on l'alumnat pugui posar en pràctica les capacitats interpretatives que ha anat desenvolupant durant tot el primer curs. Així doncs, procurem contactar amb empreses, productores o companyies que permetin que l'alumnat pugui exercir d'actor o d'actriu o, en tot cas, posar en pràctica els seus coneixements ajudant en la direcció d'algun espectacle o, en el sector de la docència, realitzant classes d'iniciació al Teatre.

Intepretació experimental II

Seguim buscant la forma interna amb l'alumne/a per poder desenvolupar-se dins el mar de les emocions en exercicis de descobriment personal i naturalitat cada vegada de mes complexitat. També es treballa l'eina del monòleg com a treball d'inspecció emocional.

Muntatge escènic

L'objectiu de Muntatge Escènic és descobrir els elements essencial de la interpretació de l'escena. Al nostre parer, aquests elements essencials són tres: Emoció, Energia, Acció. Descobrirem i practicarem escenes de diferents autors i èpoques per trobar que, al capdavall, qualsevol escena és susceptible de ser treballa amb la conjunció dels tres elements essencials.  Això implica un treball holístic on els elements interpretatius de la resta d'assignatures es posen també en joc. Insistirem, per tant, en la utilització del cos, la veu i la ment de l'intèrpret per assolir els objectius de l'escena.

El primer trimestre proposem jugar a partir d'escenes de Shakespeare (una comèdia i una tragèdia), el segon trimestre, a partir d'escenes de teatre naturalista i el tercer trimestre, a partir de dramatúrgia catalana contemporània. 

Tècniques int. en el musical II

Entrenament físic actoral II

L’entrenament físic seguirà sent una eina de creixement personal per guiar l'alumnat cap a  l’autoconeixement i un simulador virtual ideal per treballar situacions de pressió professional.

Treballem  la resiliència i l'actitud positiva envers situacions adverses i seguirem donant eines per generar l'estat energètic adequat que ens requereixi l'actuació.  Potència física, equilibri emocional i focus mental seguiran sent els objectius del camí professional que hem iniciat conscients de viure'l i gaudir-lo com una carrera de fons.

Dicció II

Seguim treballant amb el mateix objectiu que amb Dicció I: aconseguir una dicció, vocalització i articulació clara i precisa, a fi de fer arribar el nostre missatge de la manera més diàfana possible a l'espectador.

Aprofundirem en la relació entre el que es vol dir i com s'expressa a través del cos i la veu treballant les imatges, la connexió entre veu i emoció, la presència, l’articulació, els elements de l’expressió, l’anàlisi del text, el moviment de la veu en el discurs i la naturalitat. 

Ho farem a través de poemes, textos narratius i, la darrera part del curs, acompanyarem des de Dicció II el muntatge de final de cicle, reforçant els aspectes que tenen a veure amb l'elocució i l'oralitat. 

Elaboració del videobook

Farem un estudi de mercat per agències i carteres de representants per visualitzar els diferents videobooks d'actrius i actors. Analitzem el material per a cada perfil d'alumnat i buscarem les millors opcions de seqüencies i projeccions exteriors. A partir d'aquí, anirem a un centre professional de gravació audiovisual per a la grabació de les seqüencies i posterior elaboració del videobook amb l'objectiu que l'alumnat acabi els estudis amb el seu propi producte.