El batxillerat forma part de l'educació secundària postobligatòria i es distribueix en dos cursos acadèmics. Es desenvolupa en diverses modalitats, s'organitza de manera oberta i flexible i, si cal, en vies diferents dins de cada modalitat, per tal d'oferir un itinerari personalitzat a l'alumnat d'acord amb les seves perspectives i interessos de formació.

El batxillerat és l'etapa que es cursa normalment entre els 16 i els 18 anys, tot i que és oberta a persones de qualsevol edat, ja sigui de manera presencial o telemàtica a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC). És un cicle format per dos cursos de trenta hores lectives setmanals.

El batxillerat prepara els i les alumnes per a la seva incorporació a estudis posteriors, tant professionals com universitaris, i per a l'accés al món laboral.


Quines són les sortides acadèmiques i professionals

Amb el títol de batxiller es pot accedir :

Possible actualització després del Saló de l'Ensenyament

MODALITATS

GUIA DEL BATXILLERAT

Amb l’ajuda d’aquesta guia podreu fer un recorregut per a conèixer les característiques i les oportunitats de reflexió pedagògica que ens ofereix el nou currículum del batxillerat.

Està dividida en set grans apartats: les característiques del batxillerat, l’enfocament competencial, els elements del currículum, l’aprenentatge basat en situacions, l’organització dels ensenyaments, la programació competencial i l’avaluació.

EPISODI DE PÒDCAST:  El nou batxillerat

En finalitzar l'ESO, o bé els estudis d'un cicle de grau mitjà o de grau superior, s'obre la possibilitat d'iniciar l'etapa del batxillerat. Des del curs 2022-2023, i aprofitant un canvi en el marc normatiu estatal, el Departament d'Educació adapta el currículum amb l'objectiu de crear un batxillerat més obert, perquè integra matèries d'altres estudis reglats en el currículum de l'alumne; més flexible, perquè permet triar entre més matèries; orientador, per acompanyar l'alumnat en tot moment en la tria de vies i modalitats, i facilitador, perquè l'aprenentatge mai no ha de ser una cursa d'obstacles.

Tot això ha obert la porta també a dotar-lo de més continguts amb un enfocament de compromís amb la justícia social i la protecció del planeta, amb la inclusió, per exemple, de continguts relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible o potenciant-ne la competència ciutadana.

També s'incrementen les possibilitats en la tria de modalitats, ja que ara són més flexibles i variades. A més, s'afegeix una orientació competencial, que fa repensar la manera d'entendre les matèries i la forma d'avaluar-les. Però com s'articulen tots aquests canvis? De seguida t'ho expliquem!


EPISODI DE PÒDCAST:  El treball de recerca

El Treball de Recerca o TR és una investigació que fa tot l'alumnat de batxillerat, per desenvolupar les competències en recerca, tractament de la informació, expressió i argumentació. Suposa el 10 % de la qualificació final del batxillerat.