PAS 1: Cerquem i investiguem

 

SESSIÓ 1: - RESULTATS DE LA JORNADA

Avui hem començat un nou projecte en grup.  Hem de realitzar l'encàrrec que hem rebut; organitzar una exposició amb una temàtica molt propera, EL MAR.

Hem assistit a una projecció i la xerrada Espècies termòfiles a càrrec de Mar Vila, molt interessants.

És el moment de fer un recull de la primera jornada.

Presenta aquí el resultat del que heu generat amb tot el grup de treball:

1.- Enllaç de la vostra pàgina web publicada. Comproveu que tothom que tingui l'enllaç hi pugui entrar. 

2 .- Presentació de l'equip.

3.- Resum consensuat del contingut del documental

4.- Resum consensuat de la xerrada de l'expert

5.- Registre dels documents consultats. Resum de la informació pre-triada per a la realització del plafó

6.- Valoració qualitativa de la primera jornada

SESSIÓ 1: - QUÈ HEM FET AVUI?

TASCA 1.- Enllaç a la publicació de la vostra pàgina web

Enllaça al vostre web publicat. Recorda fer que el lloc web publicat sigui públic.

A més d'enllaçar-lo en el botó que hi ha aquí sota, envia l'adreça del web publicat al correu de projecte:

projecte3@iescarlesrahola.net  

TASCA 2.- Presentació de l'equip

Afegeix aquí sota una fotografia de cada un dels membres de l'equip. Afegeix el nom a sota i posa el càrrec que ocupa.

Mireia Palomino Ropero

Administració

Iker Ballesteros García

Correcció

Manel Perez Pinto

Coordinació

Anna Ramió Palma

Supervisió

TASCA 3.- Resum de l'audiovisual

Insereix en el següent espai  el document resum de l'audiovisual, mínim 200 paraules amb frases ben estructurades. Recorda canviar les opcions de compartir triant "Tothom que tingui l'enllaç"


Els secrets del Mediterrani. Full alumnes

Resum de l’audiovisual

https://youtu.be/IxknNvlIG60 



Avui al centre cívic del ter ens han explicat la importancia de la contaminació i  de com poc a poc el mar cada cop té menys vida. 

Abans hi havien molts de peixos i éssers vius, i hi havia bastant coral vermell, en canvi ara no hi ha casi coral vermell, i cada cop hi ha menys vida en el mar.  

El video explica l’Enric Sala, el cual va propos ar protegir taurons a la Costa Rica. I també admiraba ha Jacques Costeau. 


Quan l’Enric Sala torna al Mediterrani, utilitza les imatges de l’investigador Jacques Costeau com a referència del que hem perdut. També quan va a Marsella, es veu que ara no hi ha la mateixa flora i fauna que a l’època més antiga. La protecció del mar, segons Enric Sala no pot ser compatible amb l’activitat econòmica perquè utilitzem els animals marins per obtenir diners.


Una peculiaritat que explica dels vaixells de vela en el que van els científics són les veles i les turbines. 


Quan va a les Illes Medes, una reserva de fa 27 anys, es veuen varies millores respecte Formentera, hi han peixos grans i vells. En aquestes illes, tenen un problema amb els submarinistes, n’hi ha masses. En el tema de la pesca en aquesta reserva, s’ha de fer una pesca respectuosa, és a dir, pescar fora de les àrees protegides.


Enllaç del document: https://docs.google.com/document/d/1CnG5LgeJ2wurKco5D1UgE2zcN7AzLQFBBIySd1Uj6Mw/edit?usp=sharing



TASCA 4.- Resum xerrada

Insereix en el següent espai el document resum de la xerrada. Recorda canviar les opcions de compartir triant "Tothom que tingui l'enllaç"

Xerrada sobre espècies termòfiles 


Avui ens han fet una xerrada sobre espècies termòfiles a càrrec de Mar Vila de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG.


Per començar, ens ha explicat que és la Càtedra Oceans i Salut Humana, que és un grup de persones amb diferents disciplines que estudien i donen importància als ecosistemes marins per la salut i el benestar de les persones.


Després hem parlat de les espècies termòfiles, que són les espècies marines que degut al canvi climàtic que fa que augmenti la temperatura de l’aigua del mar s’expandeixen a zones més càlides que abans eren més fredes, concretament cap al nord-est. Són espècies que ja habitaven altres regions del Mediterrani, per tant no són exòtiques. Alguns exemples són: la melva, la llampuga, la sorella, la palometa…


Del següent que hem parlat és dels àcids grassos omega-3, que són un tipus de lípids de la família dels àcids grassos que el cos humà no pot sintetitzar i que els ha d’incorporar a través de la dieta. Es troben a espècies marines. 


Tot això que ens ha explicat, forma part del projecte GALP termòfiles, que té l’objectiu d’avaluar les captures i els arts de pesca utilitzats per a pescar les espècies termòfiles a la Costa Brava i de la seva qualitat, proposar formes d’aprofitament sostenible i consum saludable de les espècies termòfiles, buscar les millors maneres d’aprofitar les espècies de manera sostenible i saludable, informar sobre la importància dels omega-3 per a la salut humana, elaborar un receptari per poder posar en pràctica les receptes a casa, entre altres.


Enllaç del document: https://docs.google.com/document/d/1-0v-RlRKfC7yXkCbptVvliBBD7HPaB5BVwQhjdMkJ5Y/edit?usp=sharing




TASCA 5.- Resum de la documentació consultada 

Insereix en el següent espais un document re reculli la pluja d'idees sobre el que cal presentar. Recorda canviar les opcions de compartir triant "Tothom que tingui l'enllaç"

Escalfament: la temperatura de l’aigua, al augmentar provoca la mort de molts coralls i moltes espècies de peixos. 


Canvi climàtic és un fenomen ambiental que altera les temperatures i clima. Quan afecta al mar, fa que apareixen espècies invasores que se’n van del seu hàbitat per l’augment de temperatura però  això fa que les nostres espècies morin perquè les invasores les maten. 


Com les temperatures augmenten, els pols es desfan i el nivell del mar augmenta. 


Com que els oceans s’escalfen hi ha un risc elevat de que els peixos que necessiten oxigen, es quedin sense i per tant creixeran més lentament, disminuiran el tamany i es reproduiran menys.


Hi ha uns 700 espais arreu del món que tenen condicions baixes d'oxigen a l'aigua, quan als anys seixanta eren només 45.


En primer lloc, el canvi climàtic provoca alteracions perjudicials als oceans, entre les quals figuren l'increment de la temperatura, l'augment del nivell del mar i l'acidificació.


Els oceans es tornen més àcids perquè absorbeixen més CO2 de l'atmosfera i, alhora, els nivells d'oxigen disminueixen. També es produeixen modificacions significatives als patrons dels corrents oceàniques. Tots aquests factors afecten la salut dels oceans i de les espècies marines.


Així, a mesura que l'oceà s'escalfa, la quantitat d'oxigen disminueix. A les aigües costaneres, l'excés de contaminació per nutrients procedents de la terra fa que es multipliquin les d'algues, que en morir i descompondre's fan que es redueixin els nivells d'oxigen.


Segons els científics de l'UICN, els mars perdran entre el 3% i el 4% de l'oxigen l'any 2100, si no hi ha mesures per reduir els efectes del canvi climàtic. Això posa en perill espècies senceres com les tonyines, taurons o peixos espasa.


Un investigador del CREAF diu que per cada grau més de temperatura que pugem es reduirà un 4% més la precipitació al Mediterrani, i això pot suposar fins a un 20% de reducció dels recursos hídrics en una zona que ja està exposada de forma natural a les sequeres de l’estiu.


Aquest investigador també diu que a la regió mediterrània,  hi viuen entre 400 o 500 milions de persones i que 150 milions viuen en zones costaneres per tant, l'augment del nivell del mar posarà en risc extrem uns 42 milions de persones.


Enllaç del document: https://docs.google.com/document/d/1ftmEMXZs83_9tiHuSLRlwFoO5M1T-AIL0lpwcmtbs7I/edit?usp=sharing



TASCA 6.- REFLEXIÓ 1r dia

Què en pensem sobre les activitats d'avui:  

Han sigut interesants per saber més coses sobre el mar, les espècies termòfiles i com han canviat varies reserves durant els anys.



    La plantilla del projecte perquè hi han les instruccions



Què en pensem sobre el treball en grup?

Ens pot conscienciar sobre tenir més cura amb el canvi climàtic


 


Hi ha gent que no treballa

Totes les imatges d'aquesta pàgina tenen llicència CC. Han estat extretes de les webs d'imatges Creative Commons: pexels, pixbay i Vikipèdia