PAS 1: CERQUEM I INVESTIGUEM

Per començar el projecte farem unes tasques que ens ajudaran a tenir una visió general de la problemàtica dels residus i començar a posicionar-nos en aquesta necessitat real.

REPTE: Esmorzars saludables sense embolcalls

Aquests dies us convidem a utilitzar una carmanyola per transportar els vostres esmorzars saludables (entrepà, poma, fruits secs, taronja...). És per això que des de cada grup-classe gestionarem els nostres residus. Abans d'anar al pati, qui porti algun tipus de menjar o de beguda amb un envàs/embolcall haurà de depositar-lo al contenidor del reciclatge corresponent de l'aula (si l'acaba durant l'estona de pati, haurà de llençar-lo al contenidor del seu grup-classe i no a les escombraries del pati).

D'aquesta manera, al final del dia, podrem fer una de les activitats relacionades amb el projecte.

TASCA 1: Presentació de l'equip

Naia Sosa Masachs

Responsable

[Gerard Corporales Nieto]

[superviso]

[Chaimae Yagoub]

[Secretaria]



Txell Angela carpintero

coordinadora



[Nom]

[Càrrec]

TASCA 2: Identificació del problema i elecció del camp de treball

Quina problemàtica representen els residus?


A continuació, borreu aquesta informació i escriviu aquí quins problemes veieu relacionats amb els residus. (10 línies)

Les escombraries son un gran problema per el nostre planeta, ja que fem ús de molt materials en la nostre vida quotidiana que contaminen més el planeta sense adornar-nos. Utilitzem molts residus al día i s'arriben a acumular fins generar moltes tones a tot el planeta. Per això, hem de intentar reduïr l'ús de residus per poder contrubuïr a la salut del planeta. Representen un problema bastant greu i complicat de solucuionar si la gent no està conçienciada del què està passant a la Terra. 


Quines solucions veiem al nostre abast?

Proposeu 4 possibles solucions als residus, que podríeu fer vosaltres.

REDUÏR L'ÚS DE PLÀSTIC

Quan anem a comprar al supermercat utilitzem una gran quantitat de plàstic ja que fem ús de bosses de plàstic. Una manera de solucionar aquest conflicte és utilitzar bosses reutilitzables o bosses biocompostables i així evitar una part del malbaratament del plàstic.

COMPRAR A GRANEL

Comprar a granel, es una molt bona opció que ajuda molt a no contaminar el planeta, ja que no hi ha bosses de plàstic i s'utilitzen pots de vidre.

REUTILITZAR PLÀSTICS

El plàstic es pot reutilitzar per guardar cosas i per fer la compra així  no has d'agafar uan bossa nova cada vegada que vas a comprar.

RECICLATGE

Reciclar, reciclar en el compostador adecuat,  

ficar la brossa en el lloc que correspon i tindre cura de que  posem  

Projecte Millorem ... la gestió dels nostres residus

Expliqueu aquí, amb les vostres paraules, els 3 reptes proposats.

Com a primera opció, tenim un compostador, que personalment és una bona opció ja que els residus orgànics, es tiren a la mateixa brossa que el plàstic i paper, i està bé que hi hagi una altre lloc per tirar els residus orgànics. La segona opció és el punt de recollida selectiva, aquest repte proposat és fundamental per poder reciclar els productes i materials que utilitzem, i així donar una nova vida a aquests productes i evitar utilitzar més plàstic. La tercera i última opció, és un contenidor de recollif en el que es dipositaràn els materials escolars que ja hem utilitzat i no els podem utilitzar, els materials diposats en el "contenidor", es portaran a algun lloc (fàbrica) ón puguin donar un nou ús a aquests materials.


El nostre repte

 Hem escollit la idea del compostador ja que d'aquesta manera separem els materials de manera més curosa els residus orgànics. Hem escollit el compostador per què pensem que podría ser molt útil poder tenir un lloc en específic per posar els nostres residus orgànics. La presa de desicions a anat d'aquesta manera: hem votat cadascú quina opció voliem i la opció amb més vots és la que decidirem. De moment no tenim cap problema o necessitat per resoldre. Els resusltats que volem obtenir són: volem obtenir un compostador estable i segur per poder dipositar el residus orgànics. Les característiques i condicions que ha de complir la solució que hem escollit són: cal tenir en compte el tamany, el material i la ubicació, per aconseguir la temperatura i la humitat adequada.  


TASCA 3: El reciclaje tiene rostro de mujer

Heu de clicar i llegir l'article que parla de la dona en el reciclatge. Llavors, seguint les característiques del text expositiu (estudiades a la matèria de català i repassades a castellà), heu d'elaborar un text en català seguint les instruccions que trobareu a continuació:

Introducció del tema

Els temes que tracta l'article són els següents: Aquest article tracta en concret sobre una dona que des de fa més de 20 anys, tots els dies durant set hores diàries a la recol·lecció dels residus. Un altre tema important en aquest article és que parla sobre els estereotips de tot tipus que tenim sobre les dones i els homes. L'article també explica informació sobre un panorama de la gestió de les deixalles sòlides fins l'any 2050.





Quina o quines són les tesis de l'article?

L'article defensa a les dones per què reben estereotips que fa que les dones siguin més inferiors del què són  i per aixó explica  sobre una dona que fa molta feina recollint les deixalles demostrant que les dones no son el gènere més dèbil. També diu que les dones són el 60% i 70% a les activitats de reciclatge i gestió dels residus.                                                 





Opinió personal

Personalment, Doña Francisca Hernàndez, que s'aixeca a les 4 del matí, fa una bona feina perquè cada dia porta mes de 100 kg. Si les altres persones fessin el mateix que fa aquesta dona, el món seria un món millor. 

Sobre els estereotips de la dona, penso que són errònis i que les dones no som tan dèbils i que els homes també podrien ajudar a fer un món sense plàstics.




TASCA 4: Plastificats

Vivim a l'era del plàstic. Sense aquest material, el nostre entorn difícilment seria imaginable.

Només cal visitar un supermercat per detectar desenes de productes plastificats innecessàriament.

Els científics asseguren que els plàstics estan a la cadena tròfica i estem permanentment contaminats pels plàstics.

Podeu contestar les següents preguntes per reflexionar sobre el tema dels plàstics i la seva problemàtica.

Venen dels humans que no reciclen i al final les deixalles arriben al mar.

Recullen plàstics de tot tipus com: ampolles de plàstic, xarxes de pesca... entre altres.

El plàstic que tirem al mar, ens arriba un altre cop a nosaltres a partir de les corrents marines i el vent.

Els productes s'emboliquen tant (sobretot amb plàstics), per què és la manera menys costosa i menys complicada de conservar els productes. 

Perquè en el supermercat tens l'opció de comprar bosses de plàstic i si portes els teus propis pots de vidre. També, perquè els pots de vidre es poden trencar i a part són més costosos que els enavsos de plàstic.

Per poder estalviar plàstics podem utilitzar bosses reutilitzables a l'hora de comprar al supermercat i així no utilitzar bosses de plàstic, una altra manera és en comprar a granel, i evitar utilitzar envassos de plàstic.

A Espanya fa 20 anys que tenim contenidors grocs.

Vol dir que si hi ha alguna cosa que no es pot ni reutilitzar ni reciclar, s'utilitzen per reproduir enegia.

Sí, per què alguns aliments que recullen del mar estàn contaminats amb deixalles de plàstic. Això passa per que el mar està contaminat amb residus que els animals acaben ingerint, i ja que nosaltres mengem alguns d'aquests peixos, com a conseqüencia, una part dels plàstic que han consumit acaben contaminant també el nostre cos.

Una solució és les 4 erres que són : reduïr, reutilitzar, reciclar i recuperar. Si seguim aquests passos podrem evitar gran part d'aquests problemes.

REFLEXIÓ 1r dia

Què en pensem sobre les activitats d'avui:  

Les tasques que hem fet han sigut unes activitats que ens han ajudat a reflexionar sobre el que contaminem.                                  

      Ens ha ajudat:

      La secretaria

      Google

       La professora

Què en pensem sobre el treball en grup?

Hem acabat tota la feina.

      

      

En alguns moments no tothom ha treballat.




Recordeu que al final de cada dia cal tornar a publicar el web amb els canvis.