digitART (4t ESO/curs 2021/22)

CONTEXT DE PARTIDA

La franja STEAM de 4t, que hem estrenat aquest curs 2021-22, té com a fil conductor el llenguatge artístic i la tecnologia digital, i més específicament la música i la dansa com a creacions artístiques i la seva relació amb la tecnologia. Pretenem impulsar el nostre "alumnat intèrpret" de música i dansa, a explorar camins per elaborar creacions i discursos artístics, a partir de la recerca i el coneixement d'eines digitals.

Hem estructurat el curs, de manera que tots els conceptes i activitats que tractarem al llarg del curs estiguin distribuïts en 3 blocs prou identificatius:

  • Referents artístics

  • Eines digitals

  • Creacions artístiques

OBJECTIUS DEL PROJECTE


Pretenem que l’alumnat de STEAM de 4t ESO pugui desenvolupar una proposta artística pròpia amb recursos audiovisuals i de programació per tal de poder ampliar els aprenentatges artístics, tant en la dimensió tècnica com en la conceptual. Per tant, plantegem que l’alumnat pugui:


  • Conèixer, compartir i elaborar referents artístics històrics i contemporanis (amb una proposta d'agenda d’esdeveniments i una plataforma digital de grup comentada).

  • Conèixer i construir la narrativa artística i conceptual d’una obra, instal·lació, peça...

  • Aprendre els fonaments del llenguatge audiovisual.

  • Conèixer processos de planificació de creació, com per exemple, l'IBA, (investigació basada en les arts o arts-based research), o el design thinking.

  • Aprendre i documentar propostes artístiques.

  • Realitzar un producte audiovisual.

  • Conèixer recursos tecnològics i aplicacions de programació orientats a la creació de nous llenguatges per música i dansa:

· Intel·ligència artificial - AI

· Live Coding (SonicPi, Hydra)

· Aplicacions d’enregistrament d’àudio (Garage Band, Ableton Live, etc.)

  • Crear una peça artística col·lectiva.

GALERIA D'ACTIVITATS


Algoritme d'ordenació de dansa

Resoldre el següent repte en grups de 10: donada una seqüència numèrica del 0 al 9, dissenyar un algoritme que ordeni de menor a major aquests 10 nombres.

Realitzar una coreografia per representar aquesta seqüència d'instruccions de manera que sigui obvi interpretar com s'ordena aquesta seqüència. Mostrar quin nombre és cada persona del grup.


La Mort. Creació Livecoding (Hydra + Sonic Pi + Dansa)

En grups de 6, muntatge d'una peça on intervinguin les 3 eines treballades: Sonic Pi per la música, Hydra pel tema audiovisual i la dansa i la seva codificació. Tema: la mort, que es pot desenvolupar des de 3 perspectives diferents i no cal que sigui humana. Durada de la peça: entre 1 i 3 minuts.

  • La mort com a celebració, com a record feliç, reconeixement de què s'ha viscut.

  • La mort com una tragèdia, pèrdua, dolor i pena.

  • La mort com una oportunitat de transformació, de canvi, de metamorfosi.

Realització d'una recerca artística, de referents, de desenvolupament, de discurs, del que es vol expressar. També fer una planificació del procés i documentar el procés creatiu.


Portfolio Artístic

Mitjançant diferents tipus d'eines d'edició d'imatge, àudio i vídeo, cada alumne ha d'elaborar el seu portfolio artístic en base a diferents propostes i activitats. Autoretrats, fotografia creativa, animació, vídeo relat, creació sonora...

Algoritme d'ordenació numèrica (5 oct 2021, 15_13)

Algoritme d'ordenació de dansa


LiveCoding 4tESO.mp4

"LA MORT" Creació LiveCoding

(Hydra-SonicPi-Dansa)


WEBSITE PERSONAL DE DOCUMENTACIÓ DEL PROCÉS D'APRENENTATGE


Una eina d'avaluació de la matèria STEAM de 4t ESO serà la creació i alimentació d'un lloc web que mostri el recorregut que del que es treballa a les sessions.

Aquest lloc web ha de ser un Google Sites que es pot estructurar de la manera que més convingui. Ha de mostrar clarament quatre parts; tres, que corresponguin als 3 grans blocs de treball del curs i, una, que evidenciï el que s'aprèn, reflexiona i descobreix dels objectius que es plantegen.

És a dir:

Bloc I: Referents (artistes, lectures, pel·lícules...)

Bloc II: Eines (AI...)

Bloc III: Creacions (45'' sobre el desig...)

Bloc IV: Aprenentatges (ara sé què és un algoritme...)

PROJECTE de RECERCA

Selecció d'alguns vídeos dels projectes de recerca STEAM a partir de la resignificació d'una obra d'art, basada en l'exposició "En moviment" de Goshka Macuga de la Fundació Antoni Tàpies.

Trobareu alguns dels projectes i la seva recerca al padlet següent:

https://padlet.com/ameliamana/lvv3524b6cmpr94b

Els fruits del temps DEFINITIU.mp4

Els fruits saborosos

Maria A. Arnau L. Júlia C.

La creació de Lilith.mp4

La creació de Lilith

Alba S. Yasmin B. Lola G.

Laia Parent.MOV

The Young ones

Laia P.

peus nus2.MOV

Peus Nus 2

Marina F. Jana N.

Elsa Miles.mov

Cycle

Elsa P. Miles G.


Gerard Penaranda.MOV

Landspaces

Gerard P.