Welkom!

TIP: wil je snel zien wat er allemaal op deze website te vinden is en waar je dit kan vinden, klik dan op de 'Index'-pagina. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare onderwerpen op deze site! We duiden hier ook aan voor welke leerkrachten dit geschikt is (Kleuter, L1, L2, L3, L4, L5, L6)


Leerstof aanbrengen 'op afstand' is niet makkelijk! Daarom verzamelen we op deze website enkele 'tools' die je kan gebruiken om lessen op te nemen (schermopname, bord en beeldmateriaal), deze tot bij de leerlingen te brengen (lokaal en vragen stellen), taken en toetsen maken...

De meeste 'tools' zijn beschikbaar binnen het GSuite-pakket dat onze scholengemeenschap gebruikt. Andere zijn zeer eenvoudig om te leren gebruiken of staan standaard op een Windows/Mac computer of een iPad/iPhone.

Tips voor online lesgeven.pdf
Deze website werd ontwikkeld voor de scholen van de Scholengemeenschap Katholiek Basisonderwijs Lokeren en Moerbeke-Waas.

NIEUWS

Nieuw onderdeel: basiskennis

5 mei 2020

Werk je voor de eerste keer met GSUITE (Drive, Gmail...), wil je je kennis wat 'afstoffen' of twijfel je aan iets? Kijk dan snel in het menu bij 'Basiskennis'! Hier verzamelen we stappenplannen om goed met de basisfuncties van GSUITE aan de slag te kunnen.

Staat er iets nog niet bij? Even geduld! We doen ons best om dit zo snel mogelijk aan te vullen!

Delen van bestanden in Google Drive - veranderingen

2 mei 2020

Je zal het misschien al hebben gemerkt: er is wat veranderd aan de deelinstellingen van Google Drive. Omdat het onmogelijk is om al onze filmpjes bij te werken, hebben we een stappenplan gemaakt waarin we jou uitleggen hoe je de deelinstellingen via de nieuwe manier kan aanpassen! Je kan dit stappenplan hier vinden.

Het leuke nieuws: je moet minder stappen doorlopen en er zijn een beperkt aantal opties waardoor je moelijk(er) een foute optie kan kiezen!

Leuke voorbeelden om mee aan de slag te gaan

24 april 2020

Heb jij iets leuks gemaakt en wil je dat delen met je collega's? Stuur dan snel een mailtje met wat tekst en uitleg naar niels@ictlokeren.be, dan plaatsen wij jouw voorbeeld op onze nieuwe 'Voorbeelden'-pagina.

Of wil je wat ideetjes opdoen? Kijk dan snel op de 'Voorbeelden'-pagina!

Een indexpagina

17 april 2020

Soms is het niet handig om alle pagina's van de website te doorbladeren! Daarom hebben we een nieuwe 'Index'-pagina gemaakt waarop je snel een overzicht krijgt van alle beschikbare onderwerpen op de site!

Een ideetje voor de kleuterjuffen en meesters

14 april 2020

Ben je als kleuterjuf of meester opzoek naar een ideetje om met Google Presentaties een eigen e-book te maken? Geen nood! Het is niet ingewikkeld! Kijk vlug even op de 'Bord en boeken' pagina. Daar vind je alvast een ideetje en leggen we je uit hoe je dit zelf kan maken!

Een e-book of online bordplan maken

13 april 2020

Heb je er ooit al eens over nagedacht om een interactief online e-book te maken voor je leerlingen? Of zou zoek je een manier om je bordplan interactief online te plaatsen?

Dan is ons voorbeeld e-book zeker iets voor jou! Hierin leggen we uit hoe je dit klaarspeelt met Google Presentaties!

Kijk op de pagina 'Bord en boeken' bij 'Een e-book of online bordplan maken'.

De 'communicatie'-pagina

10 april 2020

Op de pagina rond 'communicatie' hebben we een aantal stappenplannen toegevoegd die uitleggen hoe je met Google Meet kan werken. Via Meet kan je op een vlotte manier contacthouden met al je leerlingen en je collega's.

In de stappenplannen leggen we je uit hoe je een Meet kan plannen, hoe je aan een Meet kan deelnemen en hoe je Google Meet en Google Classroom aan elkaar koppelt.

Daarnaast leggen we je uit hoe je je scherm kan delen via Google Meet! Dit kan handig zijn om les op afstand te geven! Alles wat jij op je scherm toont, wordt gedeeld met de deelnemers aan de Meet. Zo kan je makkelijk je bordplan tot bij je leerlingen brengen!

Leer je leerlingen met Classroom werken

8 april 2020

Goed nieuws! De filmpjes waarmee de leerlingen met Google Classroom kunnen leren werken staan online!

Je kan deze vinden via leerict.onderwijslokeren.be waarna je in het menu bovenaan op 'Google Classroom' klikt! Doormiddel van vijf filmpjes leren ze de basis van Classroom.

Tip: om de zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten, kan je hen als tip meegeven dat ze bij problemen naar een van de filmpjes kunnen gaan kijken. Vaak geraakt alles zo veel sneller opgelost!

Filmpjes Google Classroom online!

6 april 2020

Wil je in je klas aan de slag met Google Classroom? Maar weet je niet goed hoe je er aan moet beginnen! Goed nieuws: onze filmpjes waarin we je de basis van Google Classroom uitleggen staan allemaal op de website!

Je leert:

  • Hoe je een Classroom aanmaakt

  • Hoe je leerlingen aan je Classroom toevoegt

  • Hoe je een mededeling kan plaatsen

  • Hoe je een vraag kan plaatsen

  • Hoe je een opdracht kan plaatsen

  • Hoe je een vraag of een opdracht kan verbeteren

  • Hoe je andere materiaal in je Classroom kan plaatsen

Je vindt al dit op de 'Lokaal' pagina. Scroll naar beneden en dan kom je Google Classroom tegen!

Bedankt

3 april 2020

Via de werklijst ontvingen wij deze week al heel wat feedback over onze stappenplannen/filmpjes. En dat heeft ons al heel wat vooruit geholpen! Bij sommige onderwerpen zijn als 'Extra' stappenplannen die bepaalde problemen die voorkwamen proberen op te lossen.

Kijk dus zeker goed na of er bij het filmpje geen extra stappenplan staat waarin jouw probleem werd opgelost.

Blijf zeker deze vragen stellen via de werklijst en zij doen ons uiterste best om deze op te lossen!

Een digitaal klaslokaal?!

1 april 2020

Nu onze scholen gesloten zijn, moeten we ons klaslokaal 'digitaal' maken. Gelukkig hebben we hiervoor een heel aantal mogelijkheden! Kijk maar even op de 'Lokaal' pagina!

Via Google sites kan je heel wat materiaal beschikbaar maken: YouTube-filmpjes, Google Documenten, PDF-bestanden, foto's... Zeer handig om je materiaal op een makkelijke en snelle manier tot bij de leerlingen te brengen. Momenteel zijn we deze filmpjes aan het maken en online aan het plaatsen! Bekijk zeker deze basisstappen als je aan de slag wil gaan met een Google Site!

Ook Google Classroom is een zeer handige optie, zeker als je leerlingen over een Google Account van school beschikken.

Digitale taken en toetsen maken

31 maart 2020

Digitaal taken of toetsen maken en laten invullen door de leerlingen heeft heel wat voordelen. Het systeem kan heel wat zaken automatisch verbeteren, het toont inzichten in het antwoord gedrag van de leerlingen, je kan via het formulier de antwoorden van de leerlingen bekijken...

Wil je weten hoe je deze taken of toetsen kan maken? Kijk dan zeker even bij "Taken en toetsen". Hier vind je filmpjes waarin we stap voor stap uitleggen hoe je:

  • een nieuw Google Formulier maakt

  • er een toets of taak van maakt

  • vragen toevoegt

  • punten toekent

  • de antwoorden van je leerlingen bekijkt

Schermopnames maken

31 maart 2020

Om iets uit te leggen aan onze leerlingen, is het vaak handig om een schermopname te maken. Via de meeste computersystemen kan je opnemen wat je zegt terwijl je op het scherm een aantal zaken toont.

Via de pagina "Schermopname" kan je voor verschillende besturingssystemen (Windows, Mac, iOS...) linken en stappenplannen terugvinden die je vertellen hoe je deze schermopnames kan maken!