Hier vind je de blog van MOS 

Wil je nog kijken naar foto's van vorige schooljaren?  Klik hier.

Dikke Truiendag 2022

dikke truiendag 2022.mp4

Breng jouw lege batterijen binnen op onze school. Onze school krijgt hiervoor punten. Bij voldoende punten kunnen we deze omruilen voor materiaal. Doen!

De groene vlaggen zijn … BINNEN!

Donderdag 18 mei was het eindelijk zover. De MOS-jury streek neer in onze school. MOS staat voor milieuzorg op school, een instantie die scholen stimuleert om duurzaam te zijn. Deze jury bestond uit de volgende leden : Christel Jansen (MOS-coördinator vanuit Brussel), Patrick Vleeschouwer (beleidsmedewerker Educatie voor Duurzame Ontwikkeling bij de Vlaamse Overheid vanuit Brussel), Philippe Plessers ( MOS-begeleider basisonderwijs provincie Limburg), Sandra Vandevelde (MOS-begeleider basisonderwijs provincie Oost-Vlaanderen) en Kim Collewaert (Communicatieverantwoordelijke bij IDM Lokeren). Deze mensen kwamen dus allemaal een kijkje nemen of wij wel echt een duurzame school zijn, of wij wel een echte vriend zijn van Floepje, onze milieumascotte. Zo kunnen wij de fel begeerde groene vlag verdienen! MOS werkt rond de volgende thema’s : natuur, afval, water, energie, mobiliteit en gezonde voeding.

Bij de intro werd een algemeen beeld van de school geschetst. Daarna bracht de jury aan elke klas een bezoekje. Iedereen deed supergoed zijn best om een thema voor te stellen. De jury was heel verwonderd en enthousiast over zoveel bedrijvigheid. De juryleden stelden ook vragen maar al gauw bleek dat iedereen goed op de hoogte was. Ook het plein werd niet vergeten met de imker en zijn bijen. Daar was het bezoek heel erg van onder de indruk. Toen was het volkstuintje aan de beurt. Het eerste leerjaar was daar samen met Lut onkruid aan het wieden, aan het zaaien, radijsjes oogsten, enz.  Tot slot bezochten we het MOS-hoekje met de buitenkeuken en tuinmeubels van paletten. Daar lichtten Hannes en Seppe, twee leden van de MOS-raad, toe hoe wij met onze school alle GFT-afval zelf composteren samen met Leo de compostmeester.

Eén van de opdrachten om de groene vlag te verdienen was ook  om symbolisch onze MOS-werking uit te drukken. Daarvoor maakten wij een Floepjesboom met wortels. Daarin mochten alle klassen vruchten hangen i.v.m. het thema dat zij uitwerkten. De gedachte erachter is : wij zijn een duurzame school omdat we zorg dragen voor onze Floepjesboom door hem steeds te voeden bij de wortels en zijn vruchten te blijven onderhouden en koesteren zodat er van alles genoeg is voor iedereen en altijd.

Juf Martine had ook gezorgd voor spitsvondige haiku’s gegraveerd in boomschijven zoals deze: Zorgen voor later doen we nu samen voor de kind’ren van morgen.

In elke klas werden de juryleden verrast met een duurzaam cadeautje voor in hun herbruikbare goodiebag : een brooddoos, een drinkbus, een fluojasje van de zwerfvuilactie, een spelletje van kosteloos materiaal, een pinguïncakeje, een potje honing, een zeepje van honing, een potje zelf gemaakte granola, een haiku op zelf gemaakt papier, materiaal om zelf minder gekende kruiden te zaaien en een bonenplantje met opschrift : ik heb een boontje voor jou.

’s Middags was er overleg en rond 13.00 uur kwam het verlossende bericht : “Proficiat! Jullie hebben de groene vlag behaald!” Toen was het nog de beurt aan Brielschooltje. En ja hoor! Ons wijkschooltje met enkel kleutertjes maakten het ook waar! Zij krijgen ook een groene vlag!

Er volgt nu nog een grondige evaluatie maar de MOS-begeleider heeft al laten weten dat de jury sterk onder de indruk was van de voorbereiding ( de documenten : actieplannen en de ECO-SCHOOL-sleutel), van de jurering/bezoek zelf en van de MOS-werking zelf. Vrijdag 13 oktober worden we verwacht in Gent voor het plechtig in ontvangst nemen van de groene vlaggen.

  

Meer foto’s vind je terug op : http://mos.gvbsdolfijn.be en http://briel.gvbsdolfijn.be