Vraag en antwoord

Tijdens verschillende contactmomenten met ouders, leerlingen en groep 8-docenten krijgen we veel vragen over HVX. De belangrijkste antwoorden verzamelen we op deze pagina en houden we regelmatig bij.

Welke leerlingen en selectieproces

Is HVX geschikt voor elke leerling?

Wij hebben geen lijstje met dingen waar je aan moet voldoen. Waarschijnlijk vind je HVX fijn om te doen als je nieuwsgierig bent, graag zelf dingen wilt ontdekken, het leuk vindt om dingen te bedenken, te ontwerpen en te maken en graag zoveel mogelijk lekker aan de slag wilt zijn. De eerste groep die met HVX begint zal een bijzondere groep zijn, want HVX is in het begin voor zowel de groep als de docenten nieuw. Het is handig als je het niet erg vindt soms flexibel te zijn en het leuk vindt mee te denken.

Hoe gaan jullie 'selecteren' voor HVX? (let op: gewijzigd)

In principe willen we voor elk kind dat vindt dat HVX bij hem of haar past een plek bieden. Het is belangrijk dat je er een goede verwachting van hebt. Daarom organiseren we in schooljaar 2017-2018 een tweedaagse, of, als je daaraan niet kunt deelnemen, een persoonlijk gesprek. In dat gesprek bespreken we wat HVX gaat zijn en vragen we door op jouw motivatie en verwachting. Op basis van de tweedaagse-ervaring of het gesprek adviseren we jou een plek bij HVX of op één van onze andere afdelingen van het HVC.

Is HVX geschikt voor leerlingen met dyslexie?

Binnen HVX benaderen we dyslexie niet als een 'probleem', maar als een eigenschap die bij jou hoort. HVX is, met name door de projectmatige opzet, soms wat minder 'talig' dan het klassikale onderwijs. Veel bronnen die je gebruikt zijn digitaal beschikbaar en kun je laten voorlezen. In overleg kijken we met je naar wat je aankunt, hoe je het beste leert en welke ondersteuning daarbij helpt.

Is HVX geschikt voor leerlingen met AD(H)D of autisme?

Iedereen die we toelaten tot onze andere klassen, kan ook in de HVX-klas komen. HVX is geen klas voor speciaal onderwijs. Het kan zijn dat leerlingen met AD(H)D, autisme of een andere eigenschap HVX fijner vinden door de manier waarop het onderwijs is opgezet (overzichtelijke structuur, minder stilzitten, door weekplanning meer overzicht, etc.). Zeker weten doen we dit nog niet. Maar ook hier geldt: jouw ADHD, autisme, e.d. zien we niet als een 'probleem' of een hindernis voor het leren, maar als een eigenschap die bij jou hoort.

Gaat HVX definitief van start?

De school heeft samen met de medezeggenschapsraad in juni 2017 besloten dat HVX er gaat komen. HVX is geen pilot of tijdelijk project.

HVX gaat definitief van start in 2018-2019, omdat we ruim voldoende leerlingen hebben die zich hebben aangemeld.

Stel dat HVX niet goed bevalt. Wat gebeurt er dan?

Wij verwachten dat leerlingen (en hun ouders) serieus willen deelnemen aan HVX en door willen zetten om er een succes van te maken. Wij geven niet zomaar op. Ongetwijfeld zullen we elementen moeten bijsturen of aan moeten passen. Overleg tussen kind, ouders en ons is daarbij cruciaal.

Ook in de 'reguliere' klassen komt het een enkele keer voor (meestal vanwege een verhuizing) dat we met elkaar tot de conclusie komen dat het beter is de schoolcarrière op een andere manier te vervolgen. Bij HVX zal dit maatwerk zijn en spreken we met elkaar een 'aanpassingsprogramma' af. Uitstroom naar onze reguliere klassen is daarbij overigens één van de mogelijkheden.

Is HVX alleen mogelijk voor groep 8-leerlingen?

Voor schooljaar 2018-2019 bieden we inderdaad alleen plaats voor leerlingen die vanuit groep 8 naar de middelbare school gaan. In de opvolgende schooljaren gaat instroom vanuit hogere leerjaren mogelijk worden.

De reden hiervan is dat HVX voor iedereen nieuw is in 2018. We willen er een succes van maken en daarom is het belangrijk om niet teveel hooi op onze vork te nemen. Zodat HVX uiteindelijk iedereen gegund is!

Wat verwacht HVX van de ouders?

HVX verwacht op zich niet heel andere dingen van de ouders dan in reguliere klassen het geval is. We hopen samen op te trekken als het gaat om de begeleiding en ontwikkeling van uw kind(eren). Een aantal keer per jaar nodigen we u op school uit om samen met uw kind de voortgang te bespreken. Daarnaast is er een aantal tentoonstellingsmiddagen en -avonden waarop de leerlingen hun gemaakte werk presenteren. De klassieke 'tien-minuten-avond' laten we los.

Zeker omdat HVX nieuw is, zullen we u extra goed op de hoogte houden van wat we aan het doen zijn en welke keuzes we maken. Verder kijken we nog naar andere manieren om ouders in te zetten bij ons onderwijs, maar dat zal altijd op vrijwillige basis zijn.

Tot slot: in HVX willen we graag werk maken van een actieve verbinding met de wereld om school heen. De ouders vormen hier een interessante ingang voor die we niet onbenut willen laten. We hopen dat we via u in contact kunnen komen met bedrijven en instellingen die het leuk vinden om bij te dragen aan het onderwijs in HVX. En wie weet staat u zelf wel te vertellen over uw werk of werkt u als jurylid mee aan feedback op een project!

Niveau, samenwerking en groepssamenstelling

Bij HVX werken leerlingen van verschillende niveau's regelmatig met elkaar samen. Hoe werkt dat?

Het klopt dat we in de HVX-klas de strikte scheiding van onderwijsniveaus loslaten. Dit betekent niet dat de leerlingen 'door elkaar' zitten. Het zorgt er wel voor dat we er per vak, project of een onderdeel daarvan voor kunnen zorgen dat de leerlingen in de juiste groep aan het werk zijn. Dat is regelmatig op basis van niveau, maar een kind hoeft niet in elk vak even goed te zijn. Verder kunnen we de groep bij gelegenheid ook op andere manieren indelen, zoals op basis van belangstelling of leervoorkeur.

Hoe werkt het samenwerken bij HVX? Hoe voorkomen jullie dat niet iedereen daarbij goede inzet toont?

Samenwerken betekent bij HVX lang niet altijd dat een groepje een gezamenlijk eindproduct maakt. We vinden het wel belangrijk dat het leren samen gebeurt. Dat betekent dat het normaal is dat je elkaar laat zien en uitlegt wat je aan het doen bent, elkaar helpt als iemand er niet uitkomt en elkaar feedback geeft. Dit heet 'individueel samenwerken'. En als je wel als groepje een eindproduct maakt, dan is er in de opdracht veel aandacht voor het proces. Samenwerken moet je leren.

Met verschillende niveaus bij elkaar... dagen jullie iedereen dan wel voldoende uit?

Per niveau zitten er voldoende kinderen in de groep om je 'aan op te trekken'. Maar in de HVX-klas ontstaat de uitdaging vooral doordat je in overleg met je coach zelf een weekplanning opstelt en daarmee werkt. Je hebt meer invloed op je eigen uitdaging, hoeft niet te wachten 'tot iedereen het snapt' en op die manier maak je misschien zelfs tijd vrij om andere dingen te leren. In een project zit daarnaast altijd voldoende vrijheid om zelf keuzes te maken en beslissingen te nemen. Dat daagt je als het goed is ook uit.

Je hoort vaak dat kinderen op een middelbare school het fijn vinden 'onder gelijkgestemden' te zijn. Hoe werkt dat bij HVX?

Bij HVX werkt dit een beetje zoals in het echte leven. Er zullen regelmatig situaties zijn waarin je met kinderen werkt waar je meer mee gemeenschappelijk hebt, maar dat is niet altijd het niveau. En soms is het goed juist níet met gelijkgestemden te werken. Dat daagt je uit om meer te gaan luisteren naar de ander en zelf beter je best te doen om uit te leggen en te laten zien wat je bedoelt. Als je dat leert, dan heb je daar later veel aan.

Het onderwijs

Mag een leerling bij HVX alles zelf bepalen?

Nee. Maar dat mogen docenten ook niet helemaal. In Nederland hebben we afspraken gemaakt over wat je moet leren op een middelbare school en daar moeten we ons aan houden. Leerlingen hebben wel veel invloed. Als leerling stel je zelf, in overleg met je coach, een weekplanning op, maak je een selectie van workshops en trainingen die je volgt en maak je keuzes en beslissingen bij projecten. Zowel bij je persoonlijke leerroute als bij projecten is er wel een gedeelte wat je helemaal zelf bepaalt: in de vorm van je eigen leerdoel en een aantal 'open' projecten.

Hoe zit het met Engels?

Engels is belangrijke 'core-business' voor HVX. Je leert de taal binnen de persoonlijke leerroute en zodra we met elkaar enige basis hebben opgebouwd, gaan we een project volledig in het Engels doen. We hebben altijd hulp van gespecialiseerde Engels-docenten en we laten je niet zomaar zwemmen. Taalsteun is ook bij projecten ontzettend belangrijk. Zo krijg je bij een Engels project bijvoorbeeld een taalhulp met woorden die je veel in het betreffende project tegenkomt. We zijn overigens nog bezig om de precieze invulling van Engels binnen HVX vorm te geven.

Werk je bij HVX met een eigen device?

Zeker, maar je zult niet alles per se digitaal doen. Er zijn ook boeken en we vinden lezen (en schrijven) belangrijk. Op het HVC hebben we veel ervaring met het werken met iPads: ze bieden veel creatieve mogelijkheden en zijn degelijk. Van die ervaring gaan we gebruik maken bij HVX.

Wat vindt de inspectie van HVX?

De inspectie heeft onze school in oktober uitvoerig bezocht in verband met onze havo-afdeling. We hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om ze alles te vertellen over HVX. HVX kleurt qua inspectiekader 'binnen de lijntjes' en kon rekenen op een groot compliment. Niet alleen omdat het een actievere houding bij leerlingen stimuleert, maar ook omdat de inspectie het belangrijk vindt dat een school zich actief ontwikkelt qua onderwijs.

Is er bij HVX wel voldoende aandacht voor creatieve vaardigheden zoals tekenen, handvaardigheid en muziek?

We kunnen niet wachten! Er zal een kunstdocent betrokken zijn bij HVX en verder willen wij veel aandacht gaan besteden aan creatieve zelfontplooiing. In de kerndoelen van de onderbouw neemt kunst een belangrijke plaats in en zo ook in ons programma. We denken hierbij ook graag buiten de kaders. Waarom niet een project 'Heel HVX bakt', compleet met kritische jury? Naast deze praktische invulling willen we met de leerlingen ook graag werken aan hun 'kunstzinnige bril' en ze leren anders te kijken naar dingen om hen heen.

Waar in de school gaat HVX gehuisvest worden?

HVX krijgt een plek in het mavo-gebouw, dat is het middelste gebouw van onze 'campus', waar de brug over de weg aan vastzit. Bij de start van HVX is deze ruimte nog niet zo heel erg ingericht en aangekleed. Weet je wat? Dat gaan we met de leerlingen doen! Ons eerste project zal dan ook 'Housewarming' heten.

Is HVX al helemaal ontworpen tot en met 6-vwo?

Voor de ontwikkeling van HVX werken we met een globale langetermijnplanning en een gedetailleerde kortetermijnplanning. Een gevolg hiervan is dat wij nog geen inzicht kunnen geven in hoe het er in de bovenbouw er precies aan toe zal gaan. Tegelijkertijd heeft HVX géén 'pilot'-status. De school heeft, in samenspraak met de medezeggenschapsraad, het besluit genomen HVX te ontwikkelen tot en met 6-vwo volgens het gedachtegoed van Building Learning Power, persoonlijke leerroutes, projectgebaseerd werken en het werken in een hechte groep.

Een voordeel van een gedetailleerde versus globale planning is dat HVX wendbaar en flexibel is. In elk nieuw jaar HVX passen we de geleerde lessen toe van het jaar ervoor.

Welke docenten gaan lesgeven binnen HVX?

Het HVX-docententeam voor het eerste jaar zal bestaan uit een groep van twaalf docenten. Een aantal van hen zal optreden als 'leerlingcoach' en een aantal levert als vakdocent een bijdrage aan HVX. Net zoals bij de leerlingen het geval is, maken docenten een bewuste keuze om deel te nemen aan HVX.

Vanaf februari 2018 werken we met elkaar aan de vorming van een hecht docententeam en verdere invulling van het lesprogramma van HVX. Dat doen we met hulp van onze schoolopleider en een bovenschools team van professionals.

Betekent HVX eigenlijk een verkapte bezuiniging met minder handen voor de klas?

Het antwoord is simpel en krachtig: nee. Een belangrijk onderdeel van de besluitvorming was een toetsing op financiële haalbaarheid, met daarbij als uitgangspunt dat HVX in 'stabiele staat' ongeveer evenveel kost als het bestaande onderwijs dat het HVC aanbiedt. Hierbij is gekeken naar de gemiddelde klasgrootte en aantal gegeven lesuren van de afgelopen drie jaar in de onderbouw. Samen met het zogenaamde 'taakbeleid', dat bepaalt hoe docenten precies worden ingezet in de school, vormde dit het kader om te bepalen hoe we HVX precies zouden bezetten met docenten.

Bij HVX zijn er dus niet minder handen voor de klas. Eerder het tegenovergestelde, want de beschikbare 'handen' worden flexibeler. Door het onderscheid tussen coaching en vakexpertise lukt het juist beter HVX meer continu te bezetten, tussenuren tot het verleden te laten behoren en meer persoonlijke begeleiding te bieden.

Hoe gaat er getoetst worden bij HVX?

Het toetsbeleid van HVX kent twee uitgangspunten: het is primair bedoeld voor het bepalen van 'de volgende stap' in de persoonlijke leerroute van de leerling en zowel gericht op cognitieve ontwikkeling (lesstof) als de ontwikkeling in learning power (leerspieren). Dat maakt dat niet alleen het eindresultaat getoetst wordt, maar ook het proces dat de leerling doorlopen heeft om tot dat resultaat te komen. Toetsing laten we plaatsvinden in verschillende vormen, zoals een schriftelijke toets, mondeling, feedbackverslag, presentatie, e.d.

Net als op de basisschool zullen we met HVX deelnemen aan zogenaamde 'referentietoetsen' voor Nederlands, Wiskunde/rekenen en Engels. Deze toetsen geven aan waar de leerling staat in vergelijking tot de rest de school en van Nederland die op hetzelfde niveau aan het werk is.

Komt bij HVX exact dezelfde lesstof aan bod als in de andere klassen van het HVC?

Niet tot op de komma en de punt nauwkeurig. Maar dat hoeft ook niet. HVX zal voldoen aan de kerndoelen van de onderbouw en eindtermen van de bovenbouw zoals die zijn vastgesteld door het ministerie en daarnaast pakken we ook nieuwe ontwikkelingen mee, zoals 21ste eeuwse vaardigheden. Scholen mogen verder een flink deel van het programma zelf invullen en accenten leggen. Dat zal HVX ook doen. Hierbij kijken we natuurlijk wel naar wat er in de andere klassen gebeurt; misschien organiseren we zelfs wel eens een project waar naast HVX ook andere klassen aan meedoen.

Kan bij HVX examen gedaan worden op verschillende niveaus?

Dat zal kunnen binnen de kaders van de wet en die geeft nu al de ruimte om bepaalde vakken op een hoger niveau te volgen en examen in te doen. Door de manier waarop we HVX organiseren is het makkelijk om het ene vak op een hoger niveau of in een ander tempo te volgen dan het andere vak.