Communicatie op onze school
Het blijft een uitdaging om dag in dag uit, samen een open, zorgzame, fijne school te zijn. Een plaats waar elke leerling kan uitblinken met zijn eigen talenten, een plaats waar kwaliteitsvol onderwijs gegeven wordt.
Heldere communciatie is van fundamenteel belang bij het samenwerken tussen verschillende partijen. We communiceren dagelijks met kinderen, ouders, collega's en externe ondersteuners. Iedereen verwacht snel en efficiënt geholpen te worden. De recente explosie van beschikbare communicatiemiddelen zorgt er bovendien voor dat boodschappen zich razendsnel verspreiden. We trachten als school te zoeken naar een evenwichtig communicatiebeleid waarbij elke betrokkene zijn weg kan vinden. Op deze pagina vindt u een overzicht van onze communicatiekanalen, zowel voor bestaande als toekomstige ouders.
Bereikbaarheid voor ouders
We vinden het als school belangrijk dat we op een zo vlot mogelijke wijze iedereen te woord kunnen staan. We merken dat er tal van mogelijkheden zijn om in contact te komen, zonder dat er concreet werd afgesproken welke de meest aangewezen kanalen blijven voor onze werking.
Vandaar dat we enkele concrete afspraken willen maken met jullie over de aangewezen communicatiekanalen alsook de kanalen die ons team niet wenst te gebruiken.
Gebruikte communicatiekanalen
Smartschool
Telefoon (school)
E-mail
Oudercontacten
Infodagen
Briefwisseling
Agenda
Schoolwebsite
Facebook/Instagram van de school
Telefoon
Tijdens de schooluren (8.00 uur - 16.30 uur) is de school steeds bereikbaar op het nummer van onze lagere school: 02/767.11.85
Onze secretariaatsmedewerkers helpen je graag verder. Gelieve er rekening mee te houden dat het altijd mogelijk is dat er gedurende een korte periode niemand op het bureau aanwezig is of dat onze medewerkers in gesprek zijn. In dat geval belt u best enkele ogenblikken later terug. Afwezigheden worden op het telefoonnummer van de school gemeld. Vergeet zeker niet te melden wanneer uw kind warme maaltijden eet, zodat we deze tijdig kunnen annuleren.
Op onze kleuterschool is geen secretariaat. Je kan dus best altijd naar het nummer bellen van de lagere school wanneer niemand de telefoon opneemt. Het telefoonnummer van onze kleuterschool is: 02/782.07.99
Smartschool
Ons communicatieplatform op school is Smartschool. Brieven, uitnodigingen, informatie over uitstappen, ... bezorgen wij u digitaal via Smartschool. De school probeert op die manier de hoeveelheid papieren documenten te beperken en dringt er bij de ouders dus op aan om alle belangrijke informatie van de school via deze digitale weg te volgen. Ook het reserveren van een oudercontact kan enkel nog via Smartschool. Mocht u over geen enkel medium (laptop, pc of smartphone) beschikken om Smartschool te raadplegen, gelieve ons zo snel mogelijk te contacteren en dan zoeken we een oplossing.
Je kan via Smartschool de juf en meester bereiken door hun naam in te typen in het vak "aan".
We hebben ook een aantal afspraken omtrent de bereikbaarheid van onze leerkrachten.
Leerkrachten:
Leerkrachten worden geacht berichten te lezen tussen 8 uur 's morgens en 17 uur 's avonds.
Tussen 17 uur en 8 uur hoeven leerkrachten niet bereikbaar te zijn. Ook op woensdag vanaf 13 uur en in het hele weekend is bereikbaarheid niet vereist.
36 uur is voor alle partijen een redelijke antwoordtermijn.
Respecteer de rust van je ontvangers. Stel niet-dringende berichten uit tot de volgende werkdag.
Secretariaat:
Bereikbaar via 'secretariaat basisschool' in Smartschool.
E-mail
Onze berichtgeving op school gebeurt via Smartschool en niet via E-mail. Onze leerkrachten hebben wel allemaal een e-mailadres. Dit gebruiken ze vooral om intern documenten te delen. Gelieve dus zo weinig mogelijk via de e-mailadressen de leerkrachten te contacteren.
Voor nieuwe ouders is het secretariaat te bereiken via het e-mailadres: secretariaatbs@hhc.world
De directie is bereikbaar via: directiebs@hhc.world
Oudercontacten
Informeel oudergesprek
Het informeel oudergesprek vindt vaak plaats gewoon op de speelplaats, aan de schoolpoort, in de gang waar u de juf/meester ontmoet. Dit is meestal 's morgens of 's avonds. Ook bij de zachte landing in onze kleuterschool vinden zo'n gesprekken plaats. Het is voor ons een belangrijk communicatiekanaal dat we erg waardevol vinden en waarbij op een occasioneel moment informatie kan uitgewisseld worden. Dit is voor ons een vorm van "warme" communicatie.
Formeel oudergesprek
Een formeel oudergesprek is een vooraf vastgelegd moment tussen u en medewerkers van het schoolteam. We vinden deze formele gesprekken vaak terug in oudercontacten of leerlingbesprekingen met beleidsmedewerkers, directie en/of externe hulpverleners (MDO's).
In uitzonderlijke gevallen kunnen oudergesprekken online doorgaan.
Per schooljaar worden er minstens twee oudercontactavonden georganiseerd.
November: individueel oudercontact. Hier worden de vorderingen en/of tekortkomingen van de kinderen besproken. Alle ouders worden uitgenodigd.
Februari: individueel oudercontact op uitnodiging. Enkel de ouders met kinderen waarvan iets besproken moet worden, worden uitgenodigd (niet voor het zesde leerjaar, zie maart).
Maart: individueel oudercontact in verband met de BASO-fiche en talentenkompas (zesde leerjaar). Alle leerlingen worden besproken. Dit oudercontact geldt ook als het laatste oudercontact van de school. Een oudercontact in juni is niet meer voorzien en vindt alleen plaats wanneer er twijfel is over het behalen van een getuigschrift.
Juni: het derde en laatste individueel oudercontact. Hier worden de vorderingen en/of uitdagingen van de kinderen besproken. Alle ouders worden uitgenodigd.
Infodagen
Infoavond voor ouders
Onze school organiseert begin september een infoavond voor ouders. Hierop krijgen ouders van de klasleerkracht uitgebreide informatie over de werking van het komende schooljaar.
Instapmomenten
In onze kleuterschool organiseren we instapmomenten voor onze jongste kleuters. Zo kunnen zij al even kennismaken met de juf en de overige nieuwe schoolvriendjes.
Infodag
Eind januari organiseren we een infodag voor nieuwe leerlingen. Ouders kunnen zowel onze kleuter- als lagere school komen bezoeken en kennismaken met ons pedagogisch project.
Boekhouding/Facturatie
U krijgt de facturen van onze boekhouding via e-mail. Bij vragen over de facturen kan u ze per e-mail contacteren.
Schoolagenda
Agenda (lagere school)
In de lagere school gebruiken we een schoolagenda waarin onze leerlingen hun taken en lessen noteren en leren plannen. De schoolagenda is voor de leerlingen een belangrijk werkinstrument.
Ouders of leerkrachten kunnen vragen/opmerkingen noteren. Indien het informatie betreft die gevoelig ligt, hebben we graag persoonlijk contact.
Heen- en weermapje (kleuterschool)
In de kleuterklassen gebruiken we een heen- en weermapje. Dit mapje is van groot belang voor het heen- en weerverkeer tussen de school en thuis, de kleuterleerkracht en de ouders.
Nieuwsbrieven
Elke 2 weken proberen wij een nieuwsbrief te maken voor de ouders. In deze nieuwsbrief laten we je kennismaken met de dagelijkse activiteiten op school. Je krijgt een overzicht van activiteiten, toffe artikels vanuit het oogpunt van de leerlingen, foto's, ... Je kan deze nieuwsbrief terugvinden op onze schoolwebsite. Je krijgt de nieuwsbrief ook via Smartschool.
Schoolwebsite
Op de website van onze lagere school (www.hhcbs.be) kunt u heel wat documenten zoals schoolreglement, infoboekjes, nieuwsbrieven, ... vinden. Ook de troeven en faciliteiten worden uitgebreid toegelicht op onze website.
Sociale media
We tonen graag beeldmateriaal van onze lesmomenten, activiteiten, uitstappen en nog veel meer via Facebook en Instagram.
Onze Instagrampagina
Onze Facebookpagina
Communicatie met leerlingen
Kindcontacten
Op regelmatige basis zijn er gerichte kindcontacten tussen leerling en leerkracht.
Vertrouwenspersoon leerlingen
Juf Jocelyne is de vertrouwenspersoon voor onze leerlingen. Leerlingen kunnen met haar vertrouwelijk in gesprek gaan. Ze kunnen ook een briefje achterlaten in de brievenbus van de babbelbuddy.
Scoodle
Scoodle is het digitaal oefenplatform van uitgeverij Plantyn. In dit oefenplatform kunnen onze leerlingen oefenen op verschillende domeinen (Frans, wiskunde, taal, ...). De oefeningen die aangeboden worden, sluiten aan bij de lessen die de leerlingen krijgen in de klas. Er worden op dit platform huistaken klaargezet en er kan vrij geoefend worden thuis. De leerlingen krijgen een persoonlijke login bij de aanvang van het schooljaar.
Bingel
Bingel is het digitaal oefenplatform van uitgeverij VAN IN. De leerlingen van het eerste leerjaar gebruiken dit platform zowel in de klas als thuis.
E-mailadres
Ook onze leerlingen van de lagere school hebben een eigen mailadres. Dit vanaf het derde leerjaar. Via dit adres hebben ze o.a. toegang tot Google Classroom. Tijdens de lessen ICT leren ze hoe ze o.a. kunnen mailen.
Niet gebruikte communicatiekanalen
WhatsApp
Sms
Messenger
Andere dan bij de vermelde gebruikte communicatiekanalen
We vragen ouders om er rekening mee te houden dat bovenvermelde communicatiekanalen niet als standaard zullen worden gebruikt bij de officiële communicatie tussen ouders en het schoolteam.
Berichten die via Messenger (via Facebook of Instagram), Whatsapp, sms, e.a. worden verzonden, zullen niet beantwoord worden.
Niemand geeft zonder medeakkoord een telefoonnummer van een personeelslid door.