de dansopleiding
Inleidend woord
Dans is een kunst die alomtegenwoordig is en niet meer weg te denken in het hedendaags wereldbeeld. Denk bijvoorbeeld aan media waar TV-programma’s als So You Think You Can Dance, Hanne danst, The Ultimate Dance Battle, Belgium’s Got Talent of dansfilms zoals Step Up, Streetdance en Fame ons met de ene dansmove na de andere overdonderen en onze avond geslaagd maken. Of de vele achtergronddansers die een show compleet maken of op één of andere manier ons raken.
Daarnaast bieden -in Vlaanderen alleen al- zeven dansfederaties (Danssport Vlaanderen, FDSF, Hiphop Unite, DanceWaves, Fifth Avenue Dance Competition, UDO & FEDES vzw) samen tientallen wedstrijden doorheen het jaar aan, vaak met meer dan 12 uur dans op een wedstrijddag. Het is een trend die zich verder blijft ontwikkelen. Dans is en blijft hip en vertegenwoordigd in zowat elke Vlaamse gemeente.
Er schuilt meteen ook een gevaar in dit succesverhaal. Ongetrainde, niet-gecertificeerde adolescenten denken vaak over de skills te beschikken om een dansschool op te starten of danslessen te organiseren laat staan meedraaien in uitvoerende producties, proberen bewegingen aan te leren aan kinderen, tieners en volwassenen vaak zonder de correcte didactische achtergrond of principes. Elke gemeente kent wel een lokaal iemand die danslessen aanbiedt in een zaaltje om de hoek, op betonvloer, koude omgevingstemperatuur, damp op de spiegels, ... Hier dient men waakzaam voor te zijn.
Onze opleiding combineert het beste van 2 werelden:
een BASISVORMING (wisk, talen, aar, ges, academische vaardigheden ...)
een SPECIFIEK GEDEELTE met moderne dans, klassiek ballet,, choreografie en compositie, artistieke ontplooiing en improvisatie.
Zo wil het MSKA de West-Vlaamse lacune invullen en een degelijke middelbare KSO (Kunst Secundair Onderwijs) dansopleiding aanbieden waarbij jonge talenten worden gevormd tot bekwame klassieke en moderene dansspecialisten.
We volgens hierbij het leerplan KSO DANS in het studiegebied PODIUMKUNSTEN. Deze opleiding heeft een doorstroomfinaliteit. We bereiden je voor op verderstuderen in DANS.
De opleiding in detail
De 2e graad en 3e graad hebben 14 uur dans per week. Daarnaast hebben de dansers/leerlingen een brede algemene vorming met Frans, Engels, Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde, natuurwetenschappen, L.O., geschiedenis, zedenleer of godsdienst, muziekleer en kunstinitiatie.
Ze hebben een ruim aanbod aan dansvakken. Zo krijgen de leerlingen klassiek ballet, modern, tumbling/acrobatie/tricks, floorwork, artistieke ontplooiing, choreografie & compositie en improvisatie.
Focus in de tweede graad is het opbouwen van een gelijke basis voor alle leerlingen met aandacht voor divergerende differentiatie. De focus voor de derde graad ligt op het creatief ontwikkelen van een eigen artistieke persona (nadruk op improvisatie en choreografische lessen) en dito danstaal.
Lessentabel
2e graad (3e en 4e middelbaar)
Lessentabel
3e graad (5e en 6e middelbaar)
Kledingpakket
Als danser dien je over een kledingpakket te beschikken. Dit wordt via de school aangekocht.
Reken ongeveer 150 euro budget hiervoor, afhankelijk van hoeveel stuks je telkens wenst te bestellen. Passen en bestellen vindt plaats bij de start van het schooljaar.