Nieuwsbrief #4

Decanaat

mavo 2020-2021


Het decanaat ondersteunt leerlingen bij het maken van een profielkeuze en studiekeuze. Deze nieuwsbrief heeft als doel om leerlingen, ouders en mentoren te informeren over allerlei verschillende interessante zaken.


Deadline aanmelden MBO verschoven naar 1 mei

Je bent er uit! Je weet welke studie je wilt volgen en op welke school je dat wil doen. Hoe zorg je er voor dat je kan beginnen met die studie en wat moet je doen?

Aanmelden bij de school

Heb je je keuze gemaakt? Meld je dan aan bij de school van je keuze. Ga naar de website van de school. Daar vind je de aanmeldprocedure.

1 mei deadline voor het mbo in 2021

Let op! Meld je aan op uiterlijk 1 mei voor de start van het nieuwe schooljaar. Alleen als je je voor die datum hebt aangemeld, heb je een toegangsrecht voor de opleiding van je keuze.

Wanneer je je niet op 1 mei hebt aangemeld, dan kan de mbo-school je weigeren. Op tijd aanmelden is dus erg belangrijk. Je kan je voor meerdere opleidingen aanmelden en ook kan je na de aanmelding je opleidingskeuze binnen de school nog wijzigen.

Eerder aanmelden mag.

Je kunt je ook al eerder aanmelden. Bij populaire opleidingen is dit handig, omdat de opleiding anders vol kan zitten.

https://www.kiesmbo.nl/over-het-mbo/aanmelden-en-toelatingsrecht

Online Open Dag op 28 januari

Het liefst hadden we alle leerlingen en hun ouders/verzorgers persoonlijk op onze scholen ontvangen tijdens de open dag, maar helaas is dat op dit moment nog niet mogelijk.

Om leerlingen toch te helpen bij het maken van een goede studiekeuze, organiseren we op donderdag 28 januari (16.00 - 20.00 uur) de Online Open Dag. Deze open dag is geheel online. Je volgt de open dag gewoon thuis vanaf de bank met je laptop, tablet, smartphone of computer. Handig!

Wat kun je doen?

• Maak kennis met docenten via Online Meetings in Microsoft Teams.

• Neem online een kijkje in onze mbo-colleges.

• Bekijk webinars (online voorlichtingen).

• Maak studiekeuzetesten.

• Stel vragen aan onze voorlichters via de chat.

• En nog veel meer...

Meer informatie over de try-out tour vind je hier.

ROCvA Nieuws: 28 januari online informatieavond voor ouders

Tijdens de online informatieavond ‘Hoe help ik mijn kind bij het maken van een studiekeuze?’ gaat een loopbaanadviseur dieper in op het studiekeuzeproces en wat u kunt doen om uw kind daarbij te helpen. De voorlichting is online, begint om 19.30 uur en deelname is kosteloos.

Goed om te weten: tijdens deze informatieavond wordt er geen informatie gegeven over de opleidingen, de mbo-colleges of studeren in het algemeen, maar ligt de focus echt op het begeleiden bij het studiekeuzeproces.

https://roc-van-amsterdam.webinargeek.com/hoe-help-ik-mijn-kind-bij-het-maken-van-een-studiekeuze

Overzicht met QR codes met opleidingsfilmpjes van MBO College Hilversum

MBO College Hilversum heeft een overzicht met QR codes gemaakt met opleidingsfilmpjes/webinars. Handig en leuk om samen te bekijken!

Klik hier voor het overzicht van de QR codes.

Procedure profiel- en vakkenkeuze 2 mavo/havo en 3 mavo

Voor leerlingen in 2 mavo/havo en 3 mavo staan de komende maanden in het teken van het kiezen van een profiel voor de bovenbouw. Leerlingen volgen een mentorprogramma en maken een Sector Oriëntatietest (SOT) . De procedure van de profiel- en vakkenkeuze is als volgt:

januari 2021

Inmiddels heeft de decaan de klassen allemaal online bezocht. De leerlingen vullen tijdens dat bezoek hun voorlopige vakkenpakket in.

februari 2021

De docenten van de te kiezen vakken geven een tweede, definitief keuzeadvies. Dit vindt u uiterlijk 12 februari in SomToday.

maart 2021

Tussen 8 en 19 maart kiezen leerlingen in de (mentor)les hun definitieve pakket. Eventuele plusvakken (vakken bovenop het gewone pakket) worden dan ook gekozen.

Tijdens de LOS-gesprekken van 6 tot 9 april worden de gekozen pakket gecontroleerd en indien nodig gewijzigd en wordt het pakket ondertekend door de leerling en ouder.

juli 2021:

Tijdens de overgangsvergaderingen wordt door de docentenvergadering beslist over de overgang en het gekozen pakket. Indien nodig nemen de mentor en decaan na afloop contact met u op hierover.

Informatie profiel- en vakkenkeuze

Alle informatie over het profielkeuzeproces kunt u vinden op de site (mijn.rolandholst.nl/decaan), zoals:

  • NIEUW: filmpjes per examenvak, gemaakt door onze eigen vakdocenten , zie link

  • NIEUW: presentatie over de meeste gestelde vragen over de profielkeuze van

- 2 mavo/havo naar 3 mavo (klik hier voor de presentatie en klik hier voor het filmpje hierover)

- 3 mavo naar 4 mavo (klik hier voor de presentatie en klik hier voor het filmpje hierover)

  • Algemene voorlichting over de profielkeuze vanuit het decanaat, zie link.

  • De profielkeuzeformulieren , link naar mavo 3 en link naar mavo 4 formulier.

Testen voor profiel- en studiekeuze afmaken

Om meer inzicht te krijgen in je interesses en persoonlijkheid, maken leerlingen dit jaar verschillende testen. Mavo 2 heeft inmiddels de SOT-M (Sector Oriëntatie Test-Mbo) gemaakt. Mavo 3 en mavo 4 hebben de SIT-M (Studie Interesse Test- Mbo) afgerond en gaan in december nog de PTJ (Persoonlijkheidstest Jongeren) maken. Wil je meer weten over de testen, kijk dan hier voor meer informatie.

Voor mavo 3 en mavo 4 zijn de testen onderdeel van het PTA (Programma voor Toetsing en Afsluiting). Belangrijk dus dat deze bijtijds worden afgerond!

Overleg met je coach/mentor of je de test(en) in de les of thuis (af)maakt als je dit gemist hebt op school.

Algemeen:

  • De testen zijn professioneel en uitgebreid

  • Neem er echt de tijd voor om de test zorgvuldig te maken

  • Je hoeft de test niet achter elkaar af te maken, de resultaten worden tussentijds opgeslagen.

  • Maak de test alleen!

  • De test kan NIET goed of fout zijn.

  • Vul bij twijfel in wat er als eerste bij je opkomt.

  • Zodra de test klaar is, kun je je resultaten downloaden en meenemen naar je LOS-gesprek, adviesgesprek of coaches

Testen maken:

  • Inloggen via http://rolandholst.tftest.nl/

  • Gebruikersnaam is voor- en achternaam (beginnend met een hoofdletter en met een spatie ertussen)

  • Wachtwoord is de eerste keer je inlogt je eigen leerlingnummer. Zodra je bent ingelogd, moet je een persoonlijk wachtwoord aanmaken. Bewaar deze goed!

  • Wachtwoord kwijt? Klik op ‘Ik weet mijn wachtwoord niet meer' . Vervolgens geef je je schoolmailadres op en je ontvangt dan een nieuw wachtwoord in de mail. Als je bent ingelogd, kun je dit wachtwoord eenvoudig wijzigen naar een beter te onthouden en persoonlijk wachtwoord, bij ‘Mijn gegevens’. Bewaar deze goed!

Je kunt de testen het beste maken op een computer of laptop. Via de telefoon gaat soms ook, maar we krijgen berichten van leerlingen waar het systeem dan vastloopt. Dus... beter op een computer. Kom je er niet uit? Vraag je coach of mentor of loop binnen op het decanaat (naast B10).

Doorstromen van 4 mavo naar 4 havo

Als je na het behalen van je mavo-diploma wilt doorstromen naar de havo, dan kun je je hiervoor vóór 15 maart opgeven bij je teamleider. Binnenkort ontvang je hierover nog een mail met de aanmeldprocedure.

Wil je alvast meer weten over wat er allemaal bij komt kijken om door te stromen naar de havo, bekijk dan deze presentatie. Deze staat ook op de site van mijnarhc.

Het profielkeuzeformulier voor 4 havo kun je hier vinden.

Leerlingen die zich hebben opgegeven om te willen opstromen naar de havo, zullen op een nader te bepalen datum nog uitgenodigd worden voor een motivatiegesprek met de decaan.

In dit gesprek wordt ook het gekozen vakkenpakket en profiel besproken en er wordt gekeken of er eventueel een aansluit-programma gevolgd moet worden voor een bepaald vak.

Tussenjaar na de mavo (M-jaar)

Leerlingen op het voortgezet onderwijs die wél al weten wat ze willen, kiezen na het eindexamen hun mbo-vervolgopleiding of voor de havo. Met M-jaar komt er een derde mogelijkheid bij. Interessant om je ook daarin te verdiepen. Wil je meer hierover weten, klik dan op deze link. M-jaar bestaat sinds september 2019 .

Tijdens M-jaar krijgen studenten een duidelijker beeld van beroepen en beroepsopleidingen. Ook krijgen ze beter (zelf)inzicht en leren ze verder. De kans op een verkeerde keus voor een beroepsopleiding wordt kleiner, en daarmee de kans op demotivatie en uitval.

De studenten krijgen o.a. Nederlands, Engels, rekenen en Spaans, ze hebben al filosofielessen gehad, creatieve lessen en bootcamp. Bijna wekelijks bezoeken ze een bedrijf en ontmoeten werknemers, werkgevers en ondernemers. En de buitenlandse reis krijgt langzaam vorm.

Andere opleidingen?

Het ROC biedt ontzettend veel opleidingen aan. Maar het is ook interessant om eens naar andere mogelijkheden voor een vervolgopleiding te kijken, zoals:

https://jegaathetmaken.nl/mbo/

https://www.werkenbijtergooi.nl/tergooi-academie/



Snapchat Lens helpt bij studiekeuze

Nieuwe interactieve tool toont mbo-opleidingsaanbod in de huiskamer. Probeer het eens uit!

https://www.rocva.nl/Actueel/2020/Snapchat-Lens-helpt-bij-studiekeuze


Open dagen mediacollege Amsterdam

Van 25 t/m 29 januari as staat de tweede online voorlichtingsweek gepland: de Digital Talks #2. Een uniek concept van Mediacollege Amsterdam voor toekomstige studenten, ouders/verzorgers en decanen. Elke uitzending staat in het teken van 1 opleiding en duurt 20 minuten. Meld je aan en ontvang de link naar de live-uitzending van jouw keuze. Dagelijks vanaf 19:00 uur. Bekijk hier het hele programma.

Wat kun je van de Digital Talks verwachten?

Niet alleen wij gaan een week lang, elke avond in gesprek met studenten, docenten en studiebegeleiders, iedereen thuis (of waar je ook wilt kijken), kan via de chat vragen stellen aan ons chatteam (bestaande uit studenten van alle opleidingen, studiebegeleiders en docenten). Leuke, interessante vragen komen ook in de uitzending aan bod. Chatten kan tijdens de uitzendingen op onze homepage

Datum, tijdstip en aanmelden

Benieuwd wat voor vakken je krijgt, hoe de lessen eruit zien en wat je allemaal leert? Meld je aan voor Digital Talks #2.

Aanmelden voor de livestream kan hier!

  • Maandag 25 januari | Management, redactie en filmacteur (keuze uit 3 opleidingen)

  • Dinsdag 26 januari | Produceren en ontwerpen (keuze uit 3 opleidingen)

  • Woensdag 27 januari | Het creatieve vmbo

  • Donderdag 28 januari | Programmeren, podiumtechniek, games & design (keuze uit 4 opleidingen)

  • Vrijdag 29 januari | (Ruimtelijke) vormgeving & creatieve content maken (keuze uit 4 opleidingen)

In gesprek met studenten van het ROC

Juist van andere studenten wil je horen hoe zij een bepaalde opleiding vinden. Hieronder een paar voorbeelden van de vele filmpjes die er zijn waar leerlingen van een bepaalde studie aan het woord zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=MpzVj1yd9KY&list=PL9gpmtA0iWY2PLFSjOVhYM5M9gsBnehRu

https://www.youtube.com/watch?v=-9uFn7w9pwI&list=PL9gpmtA0iWY2PLFSjOVhYM5M9gsBnehRu&index=2

https://www.youtube.com/watch?v=1aWFKnJHsNU&list=PL9gpmtA0iWY2PLFSjOVhYM5M9gsBnehRu&index=7


Verlof aanvragen voor studiekeuzeactiviteit


Onderaan deze nieuwsbrief vind je diverse leuke en interessante 'online bezoek'-mogelijkheden aan verschillende vervolgopleidingen. Voor het aanvragen van verlof voor een open dag, meeloopdag of selectiedag onder schooltijd moeten leerlingen verlof aanvragen (minimaal 2 werkdagen van tevoren!). Dit gaat via een formulier op de site. In het formulier staat precies uitgelegd wanneer je toestemming kunt krijgen voor verlof. Hieronder vind je de link:

verlof aanvragen studiekeuzeactiviteit

Website -> decanaat

Op de website van mijnarhc kun je via https://gsf.nl/mijnarhc/decaan/ alle informatie vinden met betrekking tot de profiel-en studiekeuze. Ook vind je hier alle formulieren, informatie over open dagen, de nieuwsbrieven etc.

Heb je alsnog vragen of wil je een persoonlijk advies? Benader dan je coach/mentor of loop even binnen bij de decaan (we zitten op de B verdieping, naast lokaal B10).