Nieuwsbrief #4

Decanaat

havo & vwo

2021-2022


Het decanaat ondersteunt leerlingen bij het maken van een profielkeuze en studiekeuze. Deze nieuwsbrief heeft als doel om leerlingen, ouders en mentoren te informeren en te inspireren over allerlei verschillende interessante zaken.

Aanmelden doorstroom van 5 havo naar 5 vwo

Als je na het behalen van je havo-diploma wilt doorstromen naar het vwo, dan kun je je hiervoor vóór 15 maart 2022 opgeven via het aanmeldformulier . Dit aanmeldformulier (een Google-form) ontvang je binnenkort in je mail met de aanmeldprocedure.

Wil je alvast meer weten over wat er allemaal bij komt kijken om door te stromen naar de havo, bekijk dan deze presentatie. Deze staat ook op de site van mijnarhc.

Het profielkeuzeformulier voor 5 vwo kun je hier vinden.

Leerlingen die zich hebben opgegeven om te willen opstromen naar het vwo, zullen op een nader te bepalen datum nog uitgenodigd worden voor een motivatiegesprek met de decaan.

In dit gesprek wordt ook het gekozen vakkenpakket en profiel besproken en er wordt gekeken of er eventueel een aansluit-programma gevolgd moet worden voor een bepaald vak.

1-0p-1 video- of belgesprek met HvA-student

Bericht van de HvA:
Denk jij al na over welke opleiding je na je eindexamen wilt gaan doen? Heb je (nog) geen idee wat je straks te wachten staat als je de overstap maakt naar het hbo? Wil je meer inzicht over studeren op het hbo vanuit het perspectief van een student? Horen over de ervaringen van deze studenten? En wil je praten over welke verschillen er zijn tussen de middelbare school en het hbo?


Dan is een kosteloos 1-op-1 video-of belgesprek met één van onze HvA studenten misschien iets voor jou! En wij willen jou hier graag voor uitnodigen!

Vanaf nu bieden wij deze gesprekken aan om jou een realistisch beeld van het hbo geven.


Om ervoor te zorgen dat je een fijn gesprek hebt, hebben we verschillende onderwerpen omschreven, waar jij een gesprek over kan inplannen. Op deze manier kun je zelf kiezen waarover je een gesprek zou willen voeren. Dit zorgt ervoor dat je een student aan de lijn krijgt die jouw vragen kan beantwoorden vanuit hun eigen ervaringen!

Klinkt dit goed? Boek hier je Gesprek met een student!


Hopelijk tot snel, bij een van onze gesprekken.

Hartelijke groet,

Student in de Klas

http://www.hva.nl https://studentenzaken.mijnhva.nl

Universiteit Twente

Bericht van Universiteit Twente:

Voorlichting | activiteiten op de campus

De aankomende maanden kunnen leerlingen hopelijk weer fysiek kennismaken met de Universiteit Twente, bijvoorbeeld via onze Taster Days die we per opleiding als een mini open dag aanbieden aan leerlingen.

Taster Days (januari – april)

Kent u leerlingen die al interesse hebben in een specifieke opleiding? Dan is een Taster Day de juiste keuze! Tijdens deze kleinschalige, persoonlijke mini open dagen ervaren leerlingen hoe de opleiding van hun keuze echt is. Ze krijgen verdiepende informatie, rondleidingen door onze faciliteiten en maken kennis met docenten en studenten.

Campus Experience (12 – 13 maart)

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de campus van de UT moeten uw leerlingen een keer ervaren hebben. Op naar de Campus Experience! Leerlingen en hun ouders maken kennis met de UT, de opleidingen, de campus en studenten. Er zijn ook rondleidingen, bijvoorbeeld in het TechMed Centre, waar al onze ‘Health’-opleidingen zijn gevestigd, of langs de windtunnel van onze faculteit Engineering Technology (ET).

Meeloopdag

Hebben leerlingen meer behoefte aan een persoonlijke introductie aan de Universiteit Twente? Laat ze dan een dag mee lopen met een student die een opleiding volgt waarin zij interesse hebben. Ze proeven de sfeer, volgen colleges en leren een student kennen die hun voorkeurs-studie volgt.

Lees hier meer over onze studiekeuze-activiteiten!


Verlof aanvragen voor studiekeuzeactiviteit

Voor het aanvragen van verlof voor een open dag, meeloopdag of selectiedag onder schooltijd moeten leerlingen verlof aanvragen (minimaal 2 werkdagen van tevoren!). Dit gaat via een formulier op de site. In het formulier staat precies uitgelegd wanneer je toestemming kunt krijgen voor verlof. Hieronder vind je de link:

aanvraagformulier verlof studiekeuzeactiviteit

Studiefinanciering hoger onderwijs: hoe werkt het?

Als alles goed gaat, haal je volgend jaar je havo- of vwo-diploma. Daarna volgt waarschijnlijk een studie aan hogeschool of universiteit. Maar studeren is niet gratis. Hoe moet die studie betaald worden? En wat wordt er eigenlijk van de ouders verwacht als hun kind gaat studeren?

Als je gaat studeren, komt er naast het kiezen van je studie nog meer bij kijken. Duo heeft hier een webinar over gemaakt. Klik op deze link als je deze wilt terugkijken

Blog voor ouders (en leerlingen) over studiekeuze

Hermien Miltenburg is verbonden aan de Wageningen Universiteit en eigenaar van het blog: Studiekeuzekind. Dit blog is primair gericht op ouders maar zeker ook interessant voor studiekiezers.

Miltenburg heeft verschillende blogs geschreven en organiseert ook regelmatig webinars.

Via deze link kun je alle informatie terugvinden. Zeker een aanrader!

Vlogs van studenten over bachelorstudies en het studentenleven

Je kunt op verschillende manieren aan informatie komen over een studie. Kijk ook eens naar deze vlogs, waarbij studenten over hun bachelorstudies en het studentenleven vertellen .

Pre-University skills labs

Nog actiever is zelf aan de slag gaan! Het online skills lab van University Twente geeft je die mogelijkheid!

Het Skills Lab van de Pre-University is een digitale omgeving waarin jij individueel vaardigheden kunt leren die relevant zijn voor jouw academische vervolgstudie.

Klik hier voor meer informatie.

Online informatie vanuit de RUG

De RUG verstrekt veel verschillende informatie. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

  • Online én fysieke bachelorweken 2022, zie link. De aanmelding voor de fysieke open dag (23 april) start op 15 maart 2022.

  • Een dag student, zie link

  • Mail een student, zie link

  • Voorlichtingsdag voor ouders van aankomende studenten, zie link

  • Heb je een vraag, mail dan naar studiekiezers@rug.nl.

  • Studeren met een ondersteuningsvraag, zie link. Het doel hiervan is om leerlingen met een ondersteuningsvraag een warmere overdracht naar de vervolgopleiding te bieden, waardoor minder stress en andere problemen ontstaan.

Handige tips voor ouders van University of Twente

Natuurlijk willen we dat uw kind direct de opleiding en universiteit kiest die bij hem of haar past. In de e-papers van UTwente over studiekeuzestress leest u hoe met uw puber in gesprek te gaan. En in de e-paper over financiën brengen we voor u de financiële ins en outs van het studeren helder voor u in kaart.

Klik hier op de link voor meer informatie.

Keuzegids Universiteiten en hbo 2022

Elk jaar komen de Keuzegidsen voor Universiteiten en hbo weer uit. Een gids waarin je ongelooflijk veel informatie kunt terugvinden over de aangeboden opleidingen. Let op: voor deze gids moet je wel moet betalen. Op Studiekeuze123.nl is echter ook bijzonder veel informatie terug te vinden, deze informatie is vrij toegankelijk. Aan jou de keuze.

Keuzegids gaat in op: welke opleidingen bestaan er eigenlijk allemaal? Met welke studierichting heb ik de meeste kans op een goed betaalde baan? Welke instellingen hanteren numerus fixus of andere aanvullende toelatingseisen? Hoe zit dat met het bindend studieadvies?

De onafhankelijke redactie van de Keuzegids vergelijkt al 25 jaar alle wo-opleidingen van Nederland en beoordeeld deze onafhankelijk en kritisch op hun kwaliteit op het gebied van contacturen, vakkennis docenten, faciliteiten, Engelstaligheid, waardering van studenten en veel meer.

Meer informatie kun je vinden op:

keuzegids wo 2022

keuzegids hbo 2022

Via deze link kun je de blog van studiekeuzekind hierover lezen.

Goed om te weten... via Hbo naar WO, maar let op!

Iemand die een hbo-(bachelor)diploma heeft behaald kan in principe, na goedkeuring van een universitaire commissie of studieadviseur, een master-studie volgen aan een hogeschool of universiteit.

Een aantal Nederlandse universiteiten vereist hierbij wel (bij bepaalde studies, zoals rechten) dat deze persoon eerst een universitaire bachelor (B.A./B.Sc.) behaalt om toegelaten te worden tot de desbetreffende masterfase. Dit omdat studenten met alleen een hbo-bachelor vaak bepaalde academische basiskennis en achtergrond missen die nodig is voor de universitaire masteropleiding.

Hbo-bachelors kunnen, na toelating tot de universiteit, deze universitaire bachelorgraad alsnog behalen via een verkort programma (van meestal één jaar). Ook biedt een havo-diploma plus een hbo-propedeuse toegang tot het eerste jaar van een universiteit. Vaak stellen universiteiten dan wel aanvullende eisen zoals vwo-certificaten voor bijvoorbeeld wiskunde en/of Engels.

Nog meer websites waar je eens een kijkje bij kunt nemen...

Er zijn inmiddels zoveel mogelijkheden om je te oriënteren dat je soms door de bomen het bos niet meer zit. Dus daarom voor de fanatiekelingen onder ons, kijk ook eens op:

Student-swiper (Gelanceerd door de NOS)

Studiekeuzestress

Kiezen in quarantaine

Vraag het de student...

Geen open dagen, maar toch goed oriënteren.

De juiste studiekeuze maken is enorm belangrijk! Deze keuze wordt op dit moment helaas bemoeilijkt door het coronavirus. Door de genomen maatregelen zijn open dagen en meeloopdagen komen te vervallen. Dit maakt het lastig voor aankomende studenten om zich te oriënteren op hun studiekeuze.

Gelukkig zijn er veel studenten bereid hun kennis en ervaringen te delen! Aankomende studenten kunnen op dit platform in contact komen met studenten die vrijwillig willen helpen bij het maken van een studiekeuze.

Zo kiezen de nieuwe studenten de juiste studie, ook in quarantaine.

Vraag het de student

kiezeninquarantaine.nl

Vervolg procedure profiel- en vakkenkeuze 3 havo, vwo, Quest en Talent

Inmiddels zijn leerlingen in 3 havo, 3 vwo, 3 Quest en 3 Talent bezig met het kiezen van een profiel en een vakkenpakket. De stappen van de profiel- en vakkenkeuze die nu nog volgen zijn als volgt:

februari 2022

De docenten van de te kiezen vakken geven een tweede, definitief keuzeadvies. Dit vindt u uiterlijk 18 februari in SomToday.

maart 2022

Tussen 28 februari en 11 maart kiezen leerlingen in de mentor/coach-les hun definitieve pakket. Eventuele plusvakken (vakken bovenop het gewone pakket) worden dan ook gekozen.

Alle leerlingen die eind februari 2022 niet op overgaan staan, kiezen in maart twee pakketten: één voor overgang en één voor doorstromen naar een niveau lager. (Voor QUEST-leerlingen geldt dan dus dat zij drie pakketten kiezen: voor 4 mavo, 4 havo en 4 vwo.)

Voor leerlingen en hun ouders die een mavo 4-pakket moeten kiezen, organiseren wij op een later tijdstip nog een voorlichting.

Voor de volledigheid: het kiezen van een pakket voor een niveau lager zegt verder niets over de overgang.

Tijdens de LOS-gesprekken van 14 tot18 maart worden de gekozen pakket gecontroleerd en indien nodig gewijzigd en wordt het pakket ondertekend door de leerling en ouder.

juli 2022:

Tijdens de overgangsvergaderingen wordt door de docentenvergadering beslist over de overgang en het gekozen pakket (inclusief een eventueel plusvak). Indien nodig nemen de mentor en decaan na afloop contact met u op hierover.

Alle informatie over het profielkeuzeproces kunt u vinden op de site,

Website decanaat mijnarhc.nl

Op de website van mijnarhc kun je via https://gsf.nl/mijnarhc/decaan/ alle informatie vinden met betrekking tot de profiel-en studiekeuze. Ook vind je hier alle formulieren, informatie over open dagen, de nieuwsbrieven etc.

Heb je alsnog vragen of wil je een persoonlijk advies? Benader dan je coach/mentor of loop even binnen bij de decaan (we zitten op de B verdieping, naast lokaal B10).