Yo-kirjoitukset, tentit ja kompensaatio

1. Ylioppilastutkinto

2. Tentit

3. Kompensaatio

Tutustu myös Wilman Tiedotteet-osiosta löytyvään YO-koeinfon materiaaleihin. 

Syksyn 2024 ylioppilaskokeet: 

ma 16.9. äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe 

ke 18.9. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto 

pe 20.9. vieras kieli, pitkä oppimäärä

ma 23.9. toinen kotimainen kieli

ti 24.9. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

to 26.9. matematiikka

pe 27.9. äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe; suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe

ma 30.9. vieras kieli, lyhyt oppimäärä 


Kevään 2025 ylioppilaskokeet: 

ti 11.3. äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe; suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe 

to 13.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä 

pe 14.3. äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe 

ma 17.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä 

ke 19.3. matematiikka 

pe 21.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

ma 24.3. toinen kotimainen kieli

ke 26.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

TENTIT

Keväällä, ennen kirjallisia ylioppilaskokeita, lukuvapaalla voidaan järjestää suulliset tentit, joiden tehtävänä on auttaa valmistautumisessa ylioppilaskokeisiin, tehostaa opiskelijan itsenäistä työskentelyä ja totuttaa aikaisempaa laajempien kokonaisuuksien hallintaan. Aineenopettaja informoi opiskelijoitaan tenteistä. Suullisen tentin osaamisen perusteella voi korottaa oppimäärän loppuarvosanaa.

Lukion oppimäärän suorittaneilla on lisäksi oikeus yo-kirjoitusten kirjallisten kokeitten jälkeen osallistua minkä tahansa aineen korotustenttiin lukuun ottamatta niitä aineita, jotka hän on tenttinyt ennen kirjoituksia. Oppimäärän loppuarvosana (= aineen numero) korottuu, mikäli tämän koko oppimäärää mittaavan korotustentin arvosana on parempi kuin helmikuun väliarvostelun arvosana. Tenttiin voi kuulua sekä kirjallinen että suullinen osa. 

KOMPENSAATIO

Kokelas voi suorittaa ylioppilastutkinnon hyväksytysti, vaikka hän saisi tutkintoon vaadittavasta kokeesta hylätyn arvosanan. Lautakunta myöntää kompensaatiopisteitä sen mukaan, mitkä arvosanat kokelas on saanut muista kokeistaan.

Kokelaan kustakin hyväksytystä kokeesta saamasta arvosanasta annetaan kompensaatiopisteitä seuraavasti (kevät 2022 alkaen):

laudatur 7 pistettä

eximia cum laude approbatur 6 pistettä

magna cum laude approbatur 5 pistettä

cum laude approbatur 4 pistettä

lubenter approbatur 3 pistettä

approbatur 2 pistettä


Keväällä 2022 tai sen jälkeen tutkintonsa aloittanut kokelas tarvitsee yhteensä 10 pistettä kompensoidakseen hylätyn arvosanan (i). 

Syksyllä 2021 tai sitä aiemmin aloittaneen kokelaan hylätyn kokeen kompensoi 12 pistettä, jos hylätty arvosana on i+, 14 pistettä kompensoi i:n, 16 pistettä kompensoi i-:n ja 18 pistettä kompensoi i=:n.

Vain yhden hylätyn kokeen voi kompensoida. Keväällä 2022 tai sen jälkeen aloitetuissa tutkinnoissa kompensaatiopisteitä saa vain tutkintoon vaadittavista kokeista eli enintään neljästä hyväksytysti suoritetusta kokeesta. 

Syksyllä 2021 tai sitä aiemmin aloitetuissa tutkinnoissa kompensaatiopisteitä saa kaikista hyväksytysti suoritetuista kokeista (sekä pakollisista että ylimääräisistä kokeista).


Kompensaatioon liittyvää tietoa löydät Yleisistä määräyksistä ja ohjeista alaluvusta 1.1.7:    www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-toimeenpano/maaraykset-ja-ohjeet