Bakgrund

Göteborgs stad

Göteborgs prioriterade område

Arbetet med medie- och informationskunnighet (MIK) på förskolorna i Göteborgs stad är en process. Det är av vikt att belysa det som redan görs och bygga på det för att uppnå en likvärdighet. I förskoleutredningen som genomfördes 2017 i Göteborgs stad identifierades ett antal områden där det finns behov av förstärkning för ökad kvalitet och likvärdighet i förskolan. Ett identifierat område är ökad kvalitet i undervisningen för barns lärande och utveckling därför finns det behov att utveckla MIK undervisning i förskolan.

LIKA

LIKA står för Ledning, Infrastruktur, Kompetens och Användning och är framtaget av Sveriges Kommuner och Landsting och består av tre delar: värdering, sammanställning och handlingsplan och är ett självskattningsverktyg för utvärdering och utveckling av digitalisering. LIKA bygger på värdering och bedömning av läget på förskola/skola och är framför allt ett stöd i arbetet att värdera och prioritera de olika övergripande insatser som eventuellt behov. 

Kartläggning av förskolans och skolans IKT-arbete i Göteborg med utgångspunkt från IKT-programmet och LIKA som gjordes 2019 fastslår att förskolan måste bli bättre på att förbereda barn för att förstå digitaliseringens påverkan på samhället, att kunna använda och förstå digitala verktyg och medier och att inta ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt (1).

En nationell digitaliseringsstrategi

Digital kompetens lyfts fram bland alla nyckelkompetenserna som anses lika viktiga. Var och en av dem kan bidra till ett framgångsrikt liv i ett kunskapssamhälle. Digital kompetens innebär säker och kritisk användning av informationssamhällets teknik i arbetslivet, på fritiden och för kommunikationsändamål. Digital kompetens förstärks av grundläggande IKT färdigheter, som till exempel användning av datorer för att hämta, bedöma, lagra, producera, redovisa och utbyta information samt för att kommunicera och delta i samarbetsnätverk via Internet (2).    

Digitaliseringsstrategi för utbildningsområden

I syftet att ange färdriktning för arbete med digitalisering ibland annat förskola har det i Göteborgs stad tagits fram en strategi för digitalisering. Göteborg stads strategi för digitalisering beskriver vilka områden som behöver prioriteras för att skapa förutsättningar för att barn ska använda digitaliseringens möjligheter, och även ges kunskap om dess utmaningar och risker. Göteborg stads digitaliseringsstrategi utgör ett underlag för förskoleförvaltningens egen handlingsplan för digitalisering. För att öka förskolepersonalens kompetens i medie- och Informationskunnighet har skapande av detta material skrivits in som mål att uppnå i handlingsplanen.  

 

Källor och tips