MIK introduktion
Medie- och informationskunnighet

Introduktion av utbildningen

Medie- och informationskunnighet, MIK, är inte bara en mänsklig rättighet, det är också en skyldighet. Är du rustad för att arbeta med MIK som en del av ditt värdegrundsarbete och i det vardagliga pedagogiska arbetet på förskolan? Vet du att det är sant i en bild som har bearbetats och förändrats? Ska du verkligen visa videoklippet för barnen på din förskola? Ska du ladda ner den där appen andra sa var så bra? Är det reklam eller är det information som kommer upp när barnen använder appen? Vet du skillnaden mellan information och reklam? Har du den kompetensen som krävs för att arbeta med Nät-etik tillsammans med barnen på din förskola? Denna MIK- Fortbildning online för pedagogisk personal i förskolan består av korta moduler kring digital kompetens och medie- och informationskunnighet (MIK), som stöd för dig i förskolan som vill kunna svara på dessa och många andra frågor samt lära dig mera om MIK. Efter genomfört utbildningen har du fått en kunskapsbas att utgå ifrån som kan vara till stöd i din undervisning förskolan.

Upplägg 

 

Utbildningsmodulerna är uppbyggda i olika korta avsnitt som alla behandlar olika delar av begreppet. I varje modul finns en inledande text om själva ämnet och material att läsa, titta eller lyssna på. Utöver detta finns modul med enklare Quiz för att testa sig själv.  Så här ser uppdelningen i modulerna ut under varje ämne:

Vad är MIK i förskolan?
Källkritik - Källtillit
Reklam
Bildkunnighet
Digital Kunnighet
Under varje rubrik finns områden med korta filmer och kort text för att ge en kunskap runt ämnet.
Under några rubriker finns även ett Quiz för självkontroll om vad man lärt sig. 

Det finns också Tips och idéer med förslag på litteratur för att kunna fördjupa sina kunskaper. Du tar dig igenom utbildningsmodulerna i den ordning, takt och med det urval som passar dig. Du skapar helt enkelt din egna röda tråd i kunskapsbanken.

 MIK är ett samlingsbegrepp för fler

MIK-ekologin (1). CC-BY-SA 3.0 

Många områden ryms inom informations- och medieområdet, som du ser i bilden. MIK definieras som förmågan att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och kontexter (2). UNESCO fastslår att det handlar om kunskap om hur medier, plattformar och nätverk fungerar. Vidare menar UNESCO att det handlar om rättigheter och ömsesidig respekt, etik, aktörers olika målsättningar samt om tekniken och dess effekter (3). 

Källor och tips
1. Digiteket. URL: https://digiteket.se/kurs/tank-kritiskt-klicka-klokt-lar-kanna-unescos-uppdaterade-mik-ramverk/definitioner-av-medie-och-informationskunnighet-8382.6346c31e722da8.15857471/ [2024-03-25].

2. Mediemyndigheten. URL: Mediemyndigheten - Mediemyndigheten  [2024-03-25].

3.Carlsson, U. (2013). Medie- och informationskunnighet i nätverkssamhället Skolan och demokrati - UNESCOs ramverk för lärare och lärarutbildning Analyser och reflektioner.  URL: FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org) [2024-03-25].