Notes i colors





Hem vist que el so i la llum són ones. Però hi ha diferents tipus de sons: més forts, més fluixos, més aguts, més greus, etc. Quin és l'origen d'aquestes propietats? Com les podem controlar? I el mateix ens podem plantejar sobre la llum: de què depèn que sigui més o menys intensa? Per què hi ha diferents colors?

Ones periòdiques

Per respondre aquestes qüestions necessitem saber que el so i la llum són ones periòdiques.

En aquesta activitat utilitzarem un simulador per veure què són les ones periòdiques, com es produeixen i quines propietats tenen.

Això ens permetrà identificar l'origen físic de les notes i dels colors, del volum i de la brillantor.

La física de la música

Un aspecte meravellòs de la física és la seva capacitat d'explicar moltes coses amb pocs conceptes. Així, per exemple, la nostra veu, un tro, una cançó de Txarango o el soroll d'un guix que grinyola contra la pissarra són fonamentalment el mateix: ones mecàniques.

A ningú no se li escapa, però, que és molt diferent una nota musical produïda per un diapasó, que el soroll d'un camió. I que hi ha diferents de notes i que una mateixa nota sona diferent, depenent de l'instrument que l'emeti. Com es poden explicar totes aquestes diferències?

En general, els sons es poden caracteritzar a partir de tres propietats:

  • Intensitat: pot ser més alta o més baixa.
  • To: pot ser més greu o més agut.
  • Timbre: depèn de l'aparell emissor.

A la següent activitat, utilitzarem dispositius electrònics per analitzar totes aquestes propietats des del punt de vista físic.