AVG en Corona

De wettelijke beperking van de AVG op de veiligheid op school

Schoolbesturen zijn verplicht zich in te spannen voor een veilige leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren. Om een grootschalige uitbraak van corona te voorkomen willen onze scholen graag weten bij een ziekmelding of een leraar of leerling afwezig is vanwege corona. Wettelijk gezien mag dit niet. Er mag wel geregistreerd worden dat iemand ziek is maar niet wat die persoon mankeert. Ook niet als de leerling of medewerker het uit zichzelf deelt.

Wat mag wel binnen de kaders van de wet?

In het kort: de school mag coronabesmettingen alleen registreren van leerlingen, als de school daarvoor een expliciet doel heeft, dat doel voor iedereen helder is en als er expliciet individuele toestemming is gegeven door degene om wie het gaat. Hieronder omschrijven wij het doel van de verwerking van deze gegevens.


Waarom wij coronabesmettingen registreren

In deze coronacrisis wordt een beroep gedaan op het onderwijs om zoveel mogelijk fysiek onderwijs te blijven verzorgen. Op basis van het nationale testbeleid is de school verplicht om een melding te doen bij de GGD van een coronabesmetting op school. (bron)

Het is de rol van de school om: 1. Samen te werken met de GGD bij een besmetting, cluster of uitbraak op school en 2. het eigen personeel, de leerlingen en ouders/verzorgers in de school zo snel mogelijk te informeren over de situatie op school.


  1. Overleg en samenwerking met de GGD
    Sinds begin februari 2021 vallen ook kinderen tot 12 jaar onder het thuisblijf- en testbeleid en zijn ze onderdeel van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Voor de jeugd tot 18 jaar was dit al langer het geval. Hierbij kan het extra van belang zijn om een goede melding en monitoring te hebben van besmettingen.


  1. Het informeren van collega’s en klasgenoten na vastgestelde besmetting
    Om onrust over eventueel risico voor de eigen gezondheid te voorkomen is het van belang dat de school ouders en medewerkers snel kan informeren over een besmetting op school. Onze scholen willen dan ook graag collega’s en leerlingen/ouders waarschuwen om attent te zijn op ziekteverschijnselen als er bij een medewerker of leerling een COVID-19 besmetting is vastgesteld. Het kan zijn dat de GGD aan leerlingen/ouders of personeel vraagt om nauwe contacten te informeren. Bij Filios willlen we daar als wij dat nodig achten een ondersteunende rol in spelen.

Zodra u uw kind op school ziek meld, gaat de school niet uit van corona, totdat u het zelf expliciet meldt. De school zal u daarna vragen om toestemming of zij deze informatie mogen gebruiken voor bovenstaande doeleinden.

toestemmingsformulier_gebruik_gegevens_corona_leerling (2).docx