Chromebookguiden

Kom igång med din Chromebook

Chromebook är ett mellanting mellan surfplatta och dator. Den startar direkt och används uppkopplad mot Internet. Du lagrar ditt arbete i en molntjänsten Google Drive, och arbetar mest i Googles verktyg som du når via webbläsaren. En Chromebook känns ungefär som en vanlig dator, men det finns en del skillnader. Här får du några bra tips så att du kan komma igång snabbare.

Här hittar du Googles egen sajt om hur du kommer igång med din Chromebook

Högerklick

Du högerklickar genom att klicka med två fingrar på musplattan.

Scrolla

Rulla uppåt och neråt med två fingrar på musplattan.

Caps Lock

En Chromebook har ingen Caps Lock-knapp för stora bokstäver, men Caps Lock går att aktivera genom att du trycker Alt+Förstoringsglas samtidigt. En lista på andra kortkommandon som är bra att känna till, hittar du här.

Program

Du når dina program genom att klicka på den runda ringen längst ner till vänster.

Hyllan

Fältet längst ner kallas för hyllan. Här kan du lägga program du vill ha snabb och enkel tillgång till. Du lägger program på hyllan genom att högerklicka på dem ("Fäst på hyllan") eller dra och släppa dem.

Webstore

I Chrome Webstore hittar du tillägg som du kan lägga till/installera i webbläsaren. Du når Webstore genom att klicka på den runda ringen och länken Webstore. I Webstore kan du söka efter tillägg med de funktioner du är intresserad av.

I sökfönstret uppe till vänster söker du efter den funktion du är ute efter. Vet du inte det exakta namnet på tillägget kan du prova olika sorters sökningar på svenska/engelska. När du hittat det du söker klickar du på "Lägg till" ute till höger och bekräftar i rutan som dyker upp. Ett tillägg lägger sig till höger uppe i webbläsarfönstret i Google Chrome.

Ta bort tillägg

Ångrar du dig, kan du enkelt ta bort ett tillägg. Högerklicka bara på det som ska tas bort och välj "Ta bort från Chrome" i menyn som dyker upp.

Offline

En Chromebook använder Internet, men du kan använda vissa program (t ex skrivverktyget Google Docs) även offline om du har aktiverat offline-läget. Det gör du genom att öppna Google Drive, klicka på kugghjulet uppe till höger, "Inställningar" och sedan klicka i bocken i rutan "Offline". I vissa fall dyker det upp en ruta där du måste acceptera tillägget, men oftast är det bara att klicka "Klar" (den blå knappen längst upp till höger).

Offlineläget är redan aktiverat när du får din Chromebook.

Byta bakgrund

Du byter bakgrund genom att högerklicka var som helst på skärmen och välja "Ange bakgrund". Vill du ha en egen bild som bakgrund väljer du "Anpassad" och klickar på plustecknet i den tomma rutan. Där får du välja den bild du laddat upp som ska vara bakgrund.

Lägga till bokmärke/favorit

Sidor du använder ofta kan vara bra att lägga som bokmärken. För att lägga till ett bokmärke går du till den aktuella sidan och klickar på den lilla stjärnan till höger i adressfältet. När du klickar på stjärnan får du upp en ruta där du kan bestämma var bokmärket ska hamna. Väljer du Bokmärkesfältet (förinställt) kommer bokmärket att synas i fältet under adressfältet. Tryck "Klart" för att slutföra.

Visa bokmärkesfältet

Ser du inte ditt bokmärke kan du (bara första gången) behöva trycka på Inställningar (de tre små punkterna längst ut till höger i webbläsaren) och hålla markören över "Bokmärken" så att en ny meny kommer fram. Där markerar du "Visa bokmärkesfältet". Klart!

Lägga till genväg

Genvägar till hemsidor du använder ofta lägger du till genom att klicka de tre små punkterna längst ut till höger i webbläsaren -> Fler verktyg -> skapa genväg när du är på sidan.

Film om anpassningar för tangentbord och styrplatta


Ställa in språk och stavning i Google dokument

Språk och stavning

Välj språk när du skriver i Google dokument, då får du rättstavningen rätt inställd.

Klicka Arkiv och välj Språk

Stavningskontrollen kan markera med röda understreck när du stavat fel. Under verktyg - stavning och grammatik - bocka i visa stavningsförslag så visar programmet vilka ord som kan vara felstavade. Funktionen är på från början, vill du inte få röda streck avmarkerar du visa stavningsförslag.

För att kontrollera stavningen i ditt dokument, gör så här:

  • Klicka på Stavningskontroll längst upp till vänster, ser ut som ett A med en bock under, och en ruta öppnas till höger.

  • Klicka på Ändra om du vill ändra till föreslagen stavning, Ignorera om du vill behålla den ursprungliga.

  • Klicka de tre prickarna till höger om du vill godkänna eller ignorera rättningen av alla likadana ord i dokumentet, eller lägga till ett speciellt ord i en ordlista så att programmet kommer ihåg stavningen sedan.

Extra rättstavningshjälp

Om du behöver extra hjälp med stavningen finns det två rättstavningsprogram till som du kan använda. De finns bland tilläggen i Google dokument och heter Stava Rex (svenska) och Spellright (engelska). Läs här hur man gör, de fungerar likadant fast på olika språk. Gå gärna igenom din text med Stava Rex eller Spellright innan du lämnar in ett viktigt arbete för att vara säker på att texten är korrekt.

Dessa program finns bara på gymnasieskolan

Google röstinmatning - skriv med din röst

Med Googleverktyget Röstinmatning kan du prata in text istället för att skriva.

Exempelfilm Röstinmatning

Du hittar röstinmatning i Google Dokument under rubriken Verktyg. Första gången tillåter du att Röstinmatning får använda den inbyggda mikrofonen.

För att starta dikteringen klickar du en gång på mikrofonen. Det du säger kommer att skrivas som text i dokumentet. Ett nytt klick på mikrofonen gör att dikteringen avslutas.

Du kan använda röstinmatning för att prata in text men skiljetecken (punkt, kommatecken, frågetecken) får du skriva in efteråt med hjälp av tangentbordet.

Om du ska skriva ett svårstavat ord och är osäker, går det bra att använda röstinmatning - det blir alltid rätt stavat!

Röstinmatning finns på många olika språk och det är enkelt att byta inmatningsspråk i menyn ovanför mikrofonen.

Mer hjälp med att läsa och skriva

Tillägget Appwriter finns i din Chromebook om du vill lyssna på text från skärmen eller få hjälp när du skriver. Längst uppe till höger finns ikonen du ser här.

Klicka på den för att logga in med Google-knappen. Ställ in svenska som språk. Nu kan du lyssna på text från skärmen genom att markera det du vill höra och spela upp. Du kan få hjälp när du skriver genom att få ordförslag - stäng av den funktionen om du vill, genom att klicka på ikonen och stänga av ordförslag. Använd Appwriters olika inställningar som du själv vill, det finns flera möjligheter.

I Google dokument finns Appwriter i verktygsfältet.

Läs mer här om hur det fungerar.

Alla läroböcker finns inlästa i Inläsningstjänst. Gå in på inlasningstjanst.se eller ladda ner appen till din telefon, den är gratis. Logga in via Googleknappen eller med din mejladress och ett lösenord (klicka glömt lösenord om du glömt eller inte har något, du får ett nytt i din mejlbox). Sök böcker genom att skriva bokens titel eller författarens namn.