MESAJUL PREFECTULUI JUDEȚULUI VÂLCEA

Mihai Oprea

Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete”, George Santayana.     

 

Bogăția culturală, cât și preocuparea pentru educație și performanță au adus, anul acesta, județului Vâlcea, titlul de gazdă a Olimpiadei Naționale de Istorie.

Suntem bucuroși și onorați, dragi elevi și profesori, să vă avem ca oaspeți în județul nostru. Vă invit să descoperiți valorile și obiectivele turistice care fac din aceste meleaguri, nu doar “Cel mai frumos județ din România”, ci și un loc al performanței în educație și al valorilor culturale.

  Istoria este un izvor de modele pentru fiecare generație, iar evenimentele trecutului au o influență majoră asupra prezentului. Chiar dacă valoarea unui elev nu se măsoară neapărat în note sau premii, copiii trebuie să știe faptul că educația este foarte importantă în procesul lor de formare ca și adulți. Într-o societate care ne testează continuu capacitatea de adaptare, modul în care alegem să parcurgem acest drum al cunoașterii, va defini formarea viitorului nostru. Educaţia se bazează pe respect faţă de cei din jur, bun simţ, libertate, toleranţă, dar și pe exemplul predecesorilor noștri.  

Vă așteptăm cu drag să cunoașteți Vâlcea, atât prin intermediul istoriei, cât și prin vizitele pe care le puteți face la obiectivele turistice din județ. Vă felicit, dragi elevi, pentru pasiunea cu care studiați istoria și vă urez succes!

 

INSTITUȚIA PREFECTULUI - JUDEȚUL VÂLCEA

PREFECT

Mihai OPREA


MESAJUL PRȘEDINTELUI  CONSILIULUI JUDEȚEAN VÂLCEA

Constantin Rădulescu


,,ISTORIA NE CHEAMĂ LA FAPTE”- Este îndemnul care a generat  transformări importante în societatea românească de-a lungul timpului, necesar și astăzi, poate mai mult ca oricând!

Cu asemenea crez vă întâmpinăm și noi astăzi în marea casă a județului Vâlcea, cel mai vechi  și cel mai frumos județ al României.

În acest an, județului  Vâlcea îi revine  deosebita onoare de a găzdui una dintre mai complexe olimpiade, Olimpiada Națională de Istorie.

Este o alegere inspirată, deoarece Județul Vâlcea chiar se confundă cu Istoria.  Atestat documentar la 8 ianuarie 1392, județul Vâlcea vine cu o bogată zestre istorică pe care, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Vâlcea,  m-am străduit, și cred că am și reușit, să o pun în valoare prin infrastructura adecvată.

Istoria județului Vâlcea, poziționarea acestuia ca un punct de răscruce al legăturilor între zone importante ale spațiului românesc, bogăția culturală și preocuparea pentru educație și performanță ne-au adus azi, aici, împreună.

Ne bucură și ne onorează să vă avem ca oaspeți în județul nostru. Vă invit, așadar, să descoperiți valorile și obiectivele turistice care fac din aceste locuri un adevărat centru  al diversității, al performanței în educație și al valorilor culturale.

Vă felicit, dragi elevi , pentru preocuparea voastră de a studia istoria, știința cea mai temeinică pentru întărirea conștiinței de neam și cea mai în măsură de a lega și mai mult solidaritatea dintre azi și ieri, dintre trecut și prezent, de a adânci în sufletele noastre cultul străbunilor pe care se sprijină tăria și mărimea unei națiuni.

Însăși participarea voastră la această olimpiadă este o dovadă elocventă a capacității voastre intelectuale și a tuturor posibilităților care vi se deschid pe mai departe. Aceleași gânduri bune de prețuire pentru cadrele didactice care v-au călăuzit pașii spre complexa lume a cunoașterii.

Vă îndemn să aveți grijă de prezent pentru că doar așa vom avea un viitor mai bun. Tineri ca voi sunt chemați să găsească soluții la o gamă mult mai largă de provocări  generate de evoluția societății.  Aș îndrăzni să spun că aceasta este marea provocare căreia trebuie să-i dați curs în anii care vin. 


CONSTANTIN RĂDULESCU,

Președinte Consiliul Județean Vâlcea


MESAJUL PRIMARULUI MUNICIPIULUI RÂMNICU VÂLCEA

Mircia GUTĂU

O Olimpiadă Națională de Istorie nu putea să se desfășoare altundeva decât într-un loc plin de istorie. Și pentru aceasta sunteți acum în Râmnicu Vâlcea, un loc încărcat de o istorie nu doar cu valențe locale, precum orice alt loc din țara aceasta minunată, dar și cu multiple semnificații naționale. Aici, mai precis pe locul actualului Parc Zăvoi - pe care vă invit să-l vizitați, s-a născut Imnul „Deșteaptă-te, Române!”, cântat pentru prima dată într-un cadru oficial în 29 iulie 1848; și ați trecut poate pe Calea lui Traian pe lângă Biserica Cuvioasa Paraschiva, ridicată de Domnitorul Pătrașcu cel Bun și finalizată de fiul său, banul Mihai al Craiovei, cu trei ani înainte ca acesta să devină Mihai Viteazu, primul întregitor al celor trei țări române! În județ, la Govora, s-a tipărit Pravila - primul cod de legi bisericești și civile în limba română apărut în Țara Românească; la Mânăstirea Cozia își doarme somnul de veci Domnitorul Mircea cel Bătrân, sub a cărui conducere Valahia se întindea până la Marea cea mare; iar Vodă Constantin Brâncoveanu poposea cu mare drag la Mânăstirea Horezu, cea mai importantă și mai frumoasă ctitorie a sa, actual patrimoniu Unesco!

Dar Istoria nu reprezintă doar o cinstire plină de festivisme a trecutului. Mai important decât orice, Istoria este cel mai eficient instrument de clădire a viitorului. Pentru că numai cine cunoaște Istoria poate evita greșelile trecute și se poate dezvolta curat, drept, în armonie cu tot ce ne înconjoară. Priviți la ce se întâmplă în jurul nostru, la toate conflictele de care auzim la buletinele de știri – unele deschise, cu arme și morți pe câmpul de luptă, altele viclene, ascunse: veți vedea că toate sunt generate de un mod „strâmb” de a (re)interpreta Istoria - de aici revendicările absurde și pretențiile arogante, de aici luptele și atâtea alte nenorociri.

Dragi elevi, aveți dubla calitate de cunoscători ai istoriei și de constructori ai viitorului! Nu vă puteați afla într-o ipostază mai potrivită pentru a schița modul în care trebuie să arate România de mâine. Eu am încredere în generația voastră și sunt convins că evoluția țării noastre este pe cele mai bune mâini! Tocmai de aceea, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea este onorată să sprijine desfășurarea la Râmnicu Vâlcea a Olimpiadei Naționale de Istorie pentru clasele a VIII-a – a XII-a, iar eu, în numele comunității locale, vă doresc succes și cât mai multe împliniri în toate etapele ulterioare ale formării Dumneavoastră!

Mircia GUTĂU,

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea