ÀREA DE JOVENTUT

Les persones joves

La joventut és una etapa plena de la vida, definida en positiu a partir de l’autonomia individual i del desig de multiplicar experiències vitals. Aquesta etapa nova s’ha constituït a partir del benestar, l’allargament del període d’estudis i l’endarreriment de l’emancipació.

La joventut és una etapa de transició que consisteix en el pas de la infantesa a la vida adulta. Quan les persones neixen, la dependència respecte a les adultes és total. «Fer-se gran» és un procés d’adquisició d’autonomia, plasmat en la maduració biològica i psicològica, però també en l’adquisició dels recursos formatius, laborals, domiciliaris i econòmics que permeten aquesta autonomia.

La joventut és una etapa de ciutadania, en què les persones adquireixen i posen en pràctica els drets i deures socials. La joventut no es defineix com allò que no és, sinó com allò que és: el procés a través del qual cada persona defineix el seu projecte vital dins el context social. 

Missió de l'Àrea de Joventut

Es proposa una missió que ha de ser fruit del consens social, institucional i polític. Aquesta es fonamenta en dos pilars:

Les polítiques de joventut han de promoure el paper actiu i constructor del jovent, més enllà de ser persones receptores o usuàries de polítiques, amb l’objectiu de generar i construir canvis en el nostre entorn.

El Casal Municipal de Joves d'Esporles

Els equipaments o espais juvenils suposen un valor afegit important a la implementació adequada de les polítiques de joventut ja que, si es fan pensant en les necessitats i les demandes del jovent, són els instruments que més ajuden a potenciar l’experimentació i la capacitat creativa.

Les funcions clau que ha de tenir qualsevol equipament juvenil són les següents:

Professionals de l'Àrea de Joventut