Estratègia digital de centre

L’Estratègia Digital de Centre (EDC) és un document que recull totes les accions que es realitzen en un centre, i les que es realitzaran a mitjà termini, per aconseguir la màxima competència digital de l’alumnat, del professorat i del centre educatiu. Té com a referent el Pla d’educació digital de Catalunya (PEDC), on s’indica la necessitat d’assolir la fita d’una societat digitalment competent, fent èmfasi en l’equitat i tenint en compte l’evolució del context social i tecnològic.


El document present de l’EDC parteix necessàriament dels punts forts i febles, del Pla TAC, adaptant-lo i fent-lo evolucionar a raó de l’evolució digital i del context explicitat en els apartats anteriors.

L’EDC s’articula seguint els eixos proposats pel PEDC i fent èmfasi en les metodologies didàctiques i la inclusió digital i incorpora, a més, un apartat sobre cultura digital. Ha de facilitar als centres la planificació i la gestió. També ha de recollir i organitzar les accions que el centre ja realitza i replantejar-les i millorar-les per aconseguir els objectius que es proposi.

Dades del centre (xtec)

Trobades de mentoria Actes

INTUNE

Eix 1. Alumnat digitalment competent

Ha de concretar el desplegament de les competències digitals, tenint en compte

la seva transversalitat i seqüenciant els continguts per nivells i àrees curriculars per tal de millorar l’aprenentatge global afavorint la reflexió sobre l’ús segur de les tecnologies digitals i la identitat digital de l’alumnat. Ha de preveure el procés d’avaluació de les competències digitals i ha d’afavorir l’avaluació de les altres competències amb la mateixa orientació.

Eix 2. Docents digitalment competents

Ha de concretar les metodologies d’aprenentatge que el centre utilitza i/o aquelles que vol implementar amb l’ajuda de les tecnologies digitals, així com permetre una planificació, una reflexió crítica i una avaluació del desplegament de noves metodologies.

És important que el centre detecti les virtuts i mancances del professorat respecte de la seva competència digital i dissenyi plans de formació que vetllin pel seu assoliment.

Ha de definir plans d’acollida per a les persones que s’incorporen al centre. L’intercanvi d’experiències d’aula i de centre on s’integri l’ús de tecnologia digital és una bona font d’aprenentatge.

Eix 3. Centres digitalment competents

L’equip directiu és l’òrgan responsable d’impulsar la transformació digital. Es recomana crear i establir el funcionament d’una Comissió d’Estratègia Digital de

Centre que, entre altres funcions, tindrà l’encàrrec de desenvolupar l’EDC. Aquesta Comissió, formada per un equip impulsor, haurà de vetllar per la implicació de la comunitat educativa en l’EDC.

El professorat, les famílies, l’alumnat i el personal d’administració i serveis (PAS) hauran de participar en la diagnosi del centre i en l’avaluació de la seva implementació.

El consell escolar, com a òrgan de participació de la comunitat educativa, haurà d’aprovar l’EDC i avaluar-ne la implementació.


La comunicació en línia amb les famílies i amb l’alumnat ha d’estar protocol·litzada. El centre ha de triar un sistema de comunicació que s’ajusti a les necessitats del centre, dels alumnes i de les famílies, i establir-ne les normes d’ús.

*Web del centre Consells per a una bona comunicació

Cal establir quin entorn virtual utilitza el centre i com el gestiona, concretant la normativa d’ús i assignant responsables dels procediments necessaris per al seu ús segur i eficient. Orientacions per a la personalització de l’entorn virtual d’aprenentatge en diferents escenaris educatius.