2n Cicle d'E.P.
3r i 4t de Primària
"Quan miro...descobreixo, em pregunto, imagino, aprenc... Quan em mires soc..."
La primera gran experiència immersiva sobre literatura i ciència.
Els infants de 3r i 4t han anat aquest dimecres i dijous passat a veure l’experiència immersiva més gran de l'IDEAL, per celebrar el bicentenari de JULES Verne, un dels autors més reconeguts de la literatura universal.
Jules Verne 200 és la producció de gran format més ambiciosa de totes les creades per l’IDEAL i més completa.
Els infants han pogut endinsar-se per infinits viatges extraordinaris a través de sales immersives, realitat virtual, sales expositives... coneixent millor les seves obres com “Viatge al centre de la terra”, “20000 llegües de viatge submarí”, “La volta al món en 80 dies” i “De la Terra a la Lluna”.
Els nens i nenes han pogut passejar per escenaris que recreaven el mar, les coves subterrànies, viatge a la Lluna i fins i tot espais exteriors, sentint-se part dels relats de Verne. L'activitat ha potenciat la seva imaginació, curiositat i entusiasme per la lectura i els mons de ciència-ficció, fomentant l'interès per explorar noves aventures literàries. L'obra immersiva els ha permès experimentar l'emoció de les aventures d'una manera que combina l'aprenentatge amb l'entreteniment, deixant-los un record inesborrable del món literari i científic de Jules Verne.
Celebrem Castaween!
El passat dijous dia 30 vam celebrar "Castaween" a l'escola. Una barreja de les dues festes que es celebren per al pont de Tots els Sants: la Castanyada i el Halloween.
Els infants de cicle mitjà van gaudir durant tot el matí de diversos tallers. A la classe de 3rA van jugar a diferents jocs de taula, a 3rB van pintar i crear el seu propi collage amb diferents materials, a 4tA van fer i dissenyar les paperines per a posar les castanyes i per últim, a 4tB van muntar un esquelet amb bastonets de les orelles.
Els infants van passar una bona estona i les famílies que van venir també!
Per la tarda, vam menjar les castanyes tots junts a les classes al compàs de la música.
Castaween, fins l'any vinent!
14 de juny: Taller de coeducació
Fa uns dies, els infants de 3r i 4t de Primària han realitzar un taller de coeducació a càrrec de la cooperativa Cúrcuma.
L'escola és un espai d'aprenentatge vital on els valors en la igualtat, l’horitzontalitat en les relacions i l'autonomia dels infants, han de ser els eixos transversals de treball.
El taller que hem realitzat han acordat diverses temàtiques i metodologies per propiciar l’esperit crític i donant espais per a compartir les seves experiències personals.
Han parlat sobre les emocions i sobre què ens passa en el cos quan es posen de manifest emocions com: l'alegria, la sorpresa, la por....
Dissenyant entorns d’aprenentatge que permetin el desenvolupament de les persones al marge dels estereotips i rols en funció del sexe potenciant la igualtat d’oportunitats. Coeducació.
Afavorint el coneixement d’un mateix i la millora de l’autoestima mitjançant el coneixement del propi cos, cuidant-lo i dominant-lo. Tècniques de Benestar.
Respectar la diversitat de pensaments creant entorns protegits sense prejudicis i respectant el ritme i l’estil d’aprenentatge.
Acompanyar en la gestió de les emocions per part de tot l’equip humà com un fet implícit en els diferents aprenentatges.
Afavorir el coneixement d’un mateix i la millora de l’autoestima mitjançant el coneixement del propi cos, cuidant-lo, dominant-lo i alimentant-lo.
Afavorir la coeducació reconeixent les potencialitats i individualitats independentment de l’orientació afectivosexual, identitat o expressió de gènere, potenciant així la igualtat real d’oportunitats.
6 de juny: La Clika
El passat 22 de maig, els nens i nenes de Tercer de Primària de l’Institut Escola Mirades van anar a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona per posar en pràctica la cantata "La Clika", un esdeveniment que va reunir 240 infants de cinc escoles diferents.
Durant tot el curs escolar, els infants han estat treballant amb dedicació aquest projecte, que finalment van cantar damunt d’un escenari en una actuació amb una banda de músics en directe. El repertori va incloure 11 cançons de diversos gèneres musicals, oferint una experiència rica i variada tant per als participants com per al públic. "La Clika" va ser una celebració de música, col·laboració i creativitat.
3 de juny: Parc de recerca biomèdica
El dimecres 29 de maig els infants de 4t de Primària han visitat el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). És un entorn inspirador per a les ciències de la vida i la recerca biomèdica.
Aquesta gran infraestructura científica aglutina diversos centres de recerca i una massa crítica d'investigadors en diversos camps. La seva comunitat internacional de residents té accés a una oferta de serveis cientificotècnics d'avantguarda sota un mateix sostre i està connectada a un hospital universitari, l'Hospital de la Mar.
Allà treballen 1700 persones de diferents països del món sent al llengua oficial l’anglès.
Als laboratoris del parc trobem de dos tipus: laboratoris secs (on trobem els ordinadors i els científics introdueixen dades) i laboratoris humits (on els científics estudien teixits, animals com rates, conills, peix zebra....).
Els infants han pogut fer de periodistes científics de la Maria Estarellas estudiant de doctorat al laboratori de sistemàtica, biogeografia i evolució d'amfibis i rèptils, a l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i han observat en els microscopis el desenvolupament del peix zebra.
“ L'estudi, la recerca de la veritat i la bellesa, conformen un espai on podem seguir sent nens tota la vida”. Albert Einstein
23 de maig: Coneixent el món a través de l'anglès
Durant el segon trimestre, els nens i nenes de 3r van estat immersos en un emocionant projecte lingüístic centrat en "The city".
Mitjançant activitats interactives i creatives, els i les infants han treballat el vocabulari relacionat amb el món urbà, aprenent com donar direccions i desenvolupant habilitats per seguir instruccions. Així doncs, han donat vida a la seva pròpia ciutat mitjançant la creació de jocs de taula i maquetes, demostrant la seva comprensió del tema de manera divertida i pràctica.
Ara, al tercer trimestre, ens submergim en un nou emocionant projecte centrat en "The sports". A través d'activitats interdisciplinàries, els estudiants continuaran expandint el seu vocabulari anglès mentre exploren el fascinant món dels esports.
A l'anglès, promovem una metodologia cooperativa i immersiva, fomentant l'ús de la llengua de manera oral i escrita. Amb aquest enfocament, els alumnes no només aprenen l'idioma, sinó que també desenvolupen habilitats de treball en equip i creativitat.
Continuem explorant i descobrint el món a través de l'anglès!
16 de maig: Setmana literària
La diada de Sant Jordi obre les portes a la setmana literària a l’escola Mirades.
Diferents espais de l’escola acullen tot tipus d’activitats al voltant de la literatura per celebrar el dia del llibre. Aquest curs, hem omplert el pati de parades amb propostes artístiques i literàries on els infants acompanyats de les seves famílies han pogut gaudir del dia. Creació de punts de llibre, il·lustració de poemes, cal·ligrames o la construcció d’un gran drac han estat algunes de les propostes que s’hi han pogut trobar.
Durant la setmana, algunes famílies ens han acompanyat tot venint a explicar contes a les aules.
A més a més, per tal d’apropar la literatura a l’aula i fomentar el gaudi per la lectura, a cicle mitjà hem dedicat un dia a tallers literaris intercicle amb diferents propostes on els infants han pogut dissenyar portades, il·lustrar uns retrats ben especials, decorar lletres i inventar contes. També en aquesta ocasió s’ha convidat les famílies a venir i compartir aquests moments.
Promoure el gust per la lectura no és exclusiu de la setmana literària, a l’escola tenim molts moments per explorar amb la literatura.
Tallers intercicle
Contacontes
Taller artístic amb les persones grans de la residència d'avis
13 de maig: Colònies a l'Eurostage (2 i 3 de maig)
El dia 2 i 3 de maig els infants de 3r i 4t d’Educació Primària i les mestres hem marxat de colònies a Caldes d’Estrac, a la casa de colònies de l’Eurostage. Hem fet diverses activitats lúdiques i esportives en el seu entorn, a la platja i a la muntanya com tir amb arc, cursa d’orientació, entre d’altres.
Ens ho hem passat d’allò més bé!
24 d'abril: Taller primers auxilis
La Romina, infermera pediàtrica del cap d’Horta ens ha vingut a explicar com actuar davant dels Primers Auxilis, especialment a l’escola.
La majoria de continguts que ha explicat als infants de 4t, són pel tractament inicial de lesions lleus però també ha explicat recomanacions a seguir davant de lesions més complexes i actuacions i maniobres en cas de pèrdua de coneixement. S'entén que davant de lesions l'alumnat ha de ser atès per adults però és bo també que sàpiguen com tractar ferides o cops quotidians de la manera més correcta i com a actuació inicial.
Hem aprofitat a parlar sobre l’adquisició d’una bona salut bucodental, com i quan cal raspallar-se les dents: almenys dos cops al dia amb una pasta dental fluorada, especialment després dels àpats, i visitar l’odontòleg o odontòloga, com a mínim, una vegada a l’any.
22 de març: Esports d'acció, skate i scooter
Al llarg del segon trimestre els infants de 3r i de 4t hem estat treballant els esports d’acció, particularment l’skate (monopatí) i scooter (patinet) a les sessions d’Educació Física.
L’objectiu ha estat recuperar la tradició de l’ús d’espais públics com places o zones amb sòl de formigó dins de parcs i jardins i zones comunes per a realitzar esport com es feia antigament, on infants i joves tenien l’oportunitat de relacionar-se entre ells dins d’un marc de barri. Fomentar l’esport al carrer sempre és positiu i saludable.
Hem treballat aquest esport per mitjà de diferents activitats i jocs amb el material de préstec que ens ha deixat el Programa d’Activitats Escolars (PAE).
Per concloure aquesta activitat, l'alumnat de 3r durà a terme una trobada amb altres escoles al Parc Esportiu Urbà del Fòrum al mes de maig, on podrem treballar per grups i per estacions les diferents habilitats d'aquest esport.
15 de març: Dia de la dona
Durant la setmana del 4 al 8 de març, hem estat fent a l’escola activitats i tasques per fomentar la conscienciació de la coeducació, tot i que ho fem durant tot el curs escolar. Amb motiu del dia de la dona i per aprofundir amb la perspectiva de gènere, aquest any hem fet tota l’escola una activitat anomenada “La dona de la meva vida”, on cada infant havia de dibuixar o dur una fotografia de qui era per ell o ella la dona de la seva vida. Per tal de compartir-ho amb tota la comunitat educativa, hem fet uns murals repartits pels passadissos del centre, des d’Infantil fins la ESO.
13 de març: El llibre secret de les adreces. La importància de la lectoescriptura.
Aquest segon trimestre els nens i nenes de tercer hem fet diferents activitats i dinàmiques per promoure el gust i gaudi per la lectura. Una d'aquestes activitats va ser el contacontes de "El llibre secret de les adreces".
Vam rebre la visita de la Marga, una cartera que ens va explicar com va trobar un gran llibre que contenien totes les adreces de diferents personatges de contes. També ens va ensenyar les diferents parts d'una carta, què és un segell i com s'utilitza, entre d'altres. Tot plegat, una història per endinsar als infants al món dels contes i els llibres, i animar-los a escriure i llegir històries sobre personatges del seu interès.
A l’Escola Mirades donem molta importància a la lectura i l’escriptura ja que són habilitats essencials per desenvolupar les habilitats lingüístiques, amplien el vocabulari, milloren la comprensió de la gramàtica, les habilitats de comunicació, entre d’altres. A més, aquest tipus d’activitats fomenten la imaginació i la creativitat, ens exposa a mons i històries diferents, encoratjar-nos a imaginar i crear.
11 de març: Trobada amb l'Anna Tan
El treball per projectes implica una metodologia activa i innovadora que utilitzem a les aules de la nostra escola. Aquest enfocament d'aprenentatge permet a l’alumnat ser protagonistes del seu procés d'aprenentatge, involucrant-los en la recerca, investigació, col·laboració i presa de decisions. El paper de l’adult, és guiar els alumnes en aquesta descoberta, fomentant el diàleg i potenciant converses a l'aula.
Aquest segon trimestre hem elaborat el projecte dels Escuts, que es va començar amb la presentació als infants, de diferents escuts de la Lliga de futbol, a través d'un escenari concret per motivar-los i donar-los el punt de partida, per donar coneixement d’aspectes tan rellevants del nostre país, com ara les Comunitats Autònomes, les províncies, el relleu, els rius, els límits, el clima,la llengua, els monuments més importants…
Aquesta metodologia implica treballar un tema, formular unes preguntes repte, explorar idees de l’alumnat, concretar els objectius, planificar les accions a realitzar, recollir els continguts apresos i reflexionar sobre els aprenentatges assolits al final del projecte, així com l'elaboració d’un producte final.
El treball per projectes també destaca per la seva capacitat de contextualitzar els aprenentatges en situacions reals o versemblants, augmentant la motivació intrínseca dels infants i promocionant l'aprenentatge competencial.
En aquest projecte a més a més, hem comptat amb l’experiència real d’una persona implicada i motivada en el món del futbol, hem pogut gaudir de la presència de l'Anna Tan, portera de la Jijantas de la Queens League. Els infants de 4t A i B vam poder gaudir de la seva visita i poder fer una entrevista a l'Anna Tan, li van demanar la seva signatura, així com poder fer diferents tirs a porteria, on ella era la portera, així com un mini partir. Al final de la trobada, l'Anna ens va proposar fer la Haka més viral del moment.
1 de març: Eines
Tal com diu l'horari dels infants de 3r i 4t tenim una franja horària anomenada eines. Aquestes eines fan referència al català, castellà, anglès i matemàtiques.
A l'escola, les eines es treballen mitjançant la metodologia basada en espais d'aprenentatge. Els espais d'aprenentatge és una manera diferent d'organitzar als alumnes, l'espai, els materials, entre d'altres. Són diferents propostes educatives on els infants poden experimentar, crear, imaginar, observar, compartir, raonar, escollir, decidir per donar resposta a les diferents activitats. Ells i elles són els protagonistes dels seus propis aprenentatges. El paper de la mestra és fer de guia, organitzadora, mediadora facilitant el procés d'aprenentatge dels infants.
En aquests espais es fan diferents propostes relacionades amb els sabers i les competències del currículum d'Educació. Aquestes propostes d'aprenentatge són manipulatives, vivencials, funcionals i significatives pel seu dia a dia i futur.
23 de febrer: Llibre per tacar-te
Els infants de 3r B en l’àrea de contextos i projectes han elaborat un llibre per tacar-te, llegir, escriure, dibuixar i destruir. A partir del diàleg, el debat i la posada en comú d’idees a l’espai d’assemblea, els infants de 3r van decidir elaborar el projecte de crear un llibre que proposi als lectors fer diferents reptes. Per mitjà de petits grups de treball, han pensat, elaborat i compartit aquests reptes, han dissenyat el títol, la portada, la contraportada i totes les pàgines que componen el llibre. Han creat les instruccions i les advertències a tenir en compte. Durant la construcció d’aquest projecte han pogut desenvolupar i experimentar el seu procés creatiu, la seva capacitat per imaginar i debatre. A més, els reptes del Llibre per tacar-te, els hi proporciona aprenentatges de caràcter transversal que impliquen continguts lingüístics, matemàtics, geogràfics i també artístics.
16 de febrer: Escape box
La metodologia Escape box (capsa de joc d’escapada) Mercaders i pirates de la mediterrània medieval, és una nova variant dels jocs d’ Escape Room. La diferència que hi ha és que no has de sortir d’un espai físic, sinó que han d’aconseguir un objecte, a partir de resoldre molts trencaclosques, proves i enigmes per arribar al final de la partida i resoldre el problema.
El dimarts 6 de febrer l’alumnat de 4t es va endinsar i convertir en mercaders i pirates per descobrir el protagonisme de Catalunya en el comerç marítim medieval, la importància del Consolat de Mar per a l’actual dret marítim i alguns conceptes relacionats amb la navegació.
El joc constava d’una capsa principal, que contenia quatre capses que els infants havien de solucionar per grups i una dinàmica final col·laborativa.
Els continguts que es va treballar van ser: L’època medieval, el comerç, les unitats de mesura, els mapes i l’orientació, els anys i els segles, les xifres romanes, parts d’un vaixell, la tripulació...
Va ser una metodologia nova que podem posar de manifest en properes investigacions, projectes i/o temàtiques.
14 de febrer: Carnaval
Aquest any els infants, joves i adultes han gaudit conjuntament d’una setmana plena d’alegria, somriures i il·lusió amb la celebració de Carnaval.
El divendres passat, a l’escola, van arribar tres carnestoltes de diferents llocs: de la muntanya, del mar i la sequera. Una bona reivindicació de com les persones estem cuidant el nostre planeta i els efectes que està provocant el canvi climàtic.
A mesura que ha passat la setmana, Carnestoltes ha deixat 4 consignes: el dilluns van venir amb pijama, dimarts d’un esport, el dimecres de negre i amb els cabells esbojarrats i el dijous elegants.
El divendres, el pati de l’escola, s’ha convertit en un escenari divertit i molt acolorida on han estat ballant i saltant.
Què bé ens ho vam passar!
5 de febrer: Audició musical
La setmana passada, l’alumnat de tercer van anar a l’Escola de Música Can Fargues a escoltar música en directe acompanyada per tres instruments: el violoncel, el clarinet i el piano. A través de l’audició i l’escolta activa els infants havien d’endevinar quina música estaven escoltant.
Prèviament, durant la setmana, vam treballar els instruments i les bandes sonores. I uns quants infants van portar els seus instruments a l’escola! Vam tenir la sort de conèixer, en un tercer la viola i la flauta dolça; i en un altre, l’otamatone.
Va ser un gran plaer i molt enriquidor escoltar música en directe!
29 de gener: Esgrima
Al llarg del segon trimestre els infants de 3r i de 4t hem estat treballant l'esport de l'esgrima a les sessions d'Educació Física.
L'objectiu era donar a conèixer aquest esport de lluita sense contacte i treballar les diferents habilitats motrius.
Cada nena i cada nen ha pogut explorar les seves destreses i habilitats personals i millorar aquelles on ha mostrat més mancances. És a dir, una envergadura petita pot ser compensada amb una bona flexibilitat, una baixa potència pot ser compensada amb agilitat mental, i així amb totes les característiques.
Hem treballat aquest esport per mitjà de diferents activitats i jocs amb el material de préstec que ens ha deixat la federació.
Per concloure aquesta activitat, l'alumnat de 4t hem dut a terme una trobada amb altres escoles al Centre Municipal d'Esgrima Reina Elisenda on hem pogut treballar per grups i per estacions les diferents habilitats d'aquest esport i ens ho hem passat d'allò més bé!
19 de gener: El projecte de l'aigua
Durant el primer trimestre els infants de 3r A han realitzat el projecte de l’aigua. Els nens i nenes han après de manera conjunta a través de grups cooperatius, on cadascú ha desenvolupat un rol específic, adquirint autonomia i responsabilitat.
Els infants han adquirit molts coneixements sobre l’aigua, com ara els tres estats en què podem trobar-la, els diferents canvis d’estat i les fases del cicle de l’aigua a la natura. Tot aquest aprenentatge s’ha dut a terme a partir d’activitats i propostes motivadores, on els i les alumnes han pogut experimentar, cercar informació i aplicar tot allò que anaven aprenent a partir de tasques creatives i manipulatives.
A més, els nens i nenes han reflexionat sobre la importància que té l’aigua per les persones i pel nostre planeta, promovent actituds per la conscienciació i l’ús responsable d’aquest recurs natural. L’alumnat ha adquirit consciència sobre l’estat de sequera en què actualment ens trobem i han cercat solucions per poder ajudar al planeta.
Durant el projecte hem realitzat activitats com ara experiments per observar els diferents canvis d’estat de l’aigua, una maqueta on hem representat les diferents fases del cicle de l’aigua i un cartell amb propostes per estalviar i fer un ús responsable sobre l’aigua.
19 de desembre: Setmana d'hivern
Durant la setmana de l’11 al 20 de desembre els infants de Cicle Mitjà han participat en diferents activitats relacionades amb l’hivern.
El dimecres 13 de desembre van fer uns tallers artístics relacionats amb l’hivern durant tot el matí com punts de llibre i escriure desitjos acompanyats de les mestres.
El dijous 14 de desembre, la Teresa mestra de l’escola, va arribar amb un trineu ple d’històries, contes i àlbums il·lustrats relacionades amb l’hivern. Ens va explicar contes i després van poder compartir la lectura amb la resta de companyes de manera autònoma. I a més a més, vam poder assistir a un concert realitzat pels companys i companyes de l’ESO i mestres.
L’últim dia de curs menjarem torrons per acomiadar el trimestre.
L’equip de mestres de cicle mitjà us desitgem bones festes!
18 de desembre: Kandinsky
Al llarg d'aquest trimestre, els infants de 3r d'EP han realitzat una sèrie de propostes d'aprenentatge relacionades amb Kandinsky durant els divendres al taller artístic.
Els nens i les nenes han treballat aquest l'artista de manera cooperativa a través d'un treball guiat i globalitzat creat per l'equip docent. Els infants han pogut investigar, experimentar i construir nous coneixements, a més a més, han començat a treballar en equip i a conscienciar-se de les funcions i rols en l'equip.
Han après des d'una mica de biografia de l'artista, la creació de diverses obres d'art a l'estil Kandinsky fins a ... L'exposició de les seves obres!
4 de desembre: Patrona de la música
El dia 22 de novembre va ser Santa Cecília, patrona de la música. És per aquest motiu que durant la setmana del 20 al 24 d’aquest mes, els infants de tercer i quart de primària han estat celebrant la setmana de la música amb una mostra d’instruments, en concret el baix i la flauta travessera; els instruments de dos dels mestres de música de l’escola. També han aprofitat per ballar i conèixer nous llibres musicals, barrejar-nos amb altres nens i nenes i conscienciar-nos sobre el gaudi d’aquesta àrea.
24 de novembre: Projecte d'Egipte
Tot allò relacionat amb l’antic Egipte ha suscitat un gran interès en els infants de 4t i ha fet volar la seva imaginació. Per això, aquets mesos s’ha plantejat aquest projecte amb el propòsit d’acostar-los a la civilització egípcia i amb la il·lusió de facilitar-los una eina pràctica i divertida sobre la qual construir futurs aprenentatges.
A l’aula ha implicat uns canvis significatius i s’han posat de manifests diferents aspectes com: el protagonisme dels infants, la concepció de l’aprenentatge, el rol dels docents, les metodologies d’ensenyament, el treball en equip, les relacions que es donen entre els infants, els canvis en l’avaluació…
Alhora hem treballat REPTES MOTIVADORS que ajuden a formular bones preguntes per investigar i trobar solucions creatives, significatives i amb valors educatius i socials als problemes plantejats, ACTIVITATS 100% COMPETENCIALS amb activitats basades en situacions reals de l’entorn proper, d’investigació, de descobriment, de manipulació; que ajuden a resumir, transferir, aplicar..., un APRENENTATGE COOPERATIU on els infants aprenen a treballar en grups, fent servir diferents estratègies, alhora que valoren els talents i les intel·ligències individuals i personals i RECURSOS I EINES DIGITALS on el recursos i les eines dels projectes són variats, lúdics, adequats a l’edat, molt fàcils de fer servir i, especialment, útils.
8 de novembre: La Castanyada
La Castanyada és una festa tradicional de Catalunya i a l'escola és el gran moment de les castanyes i la tardor.
Per una banda, el passat divendres 27 d'octubre els infants de Cicle Mitjà van participar en la realització d'uns tallers artístics relacionats amb la tardor, la castanyada i el Halloween acompanyats de les mestres i les famílies durant tot el matí.
Per l'altra banda, el dimarts 31 d'octubre a la tarda, cada nivell va celebrar la castanyada a les aules, menjant castanyes i fent una festa.
25 d'octubre: Consell d'infants
El Consell d’Infants és un espai per incentivar la participació dels infants en la presa de decisions de l’escola. Aquesta idea parteix de La Convenció dels drets dels infants, aprovada per les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, que atorga als nens i les nenes el dret a expressar les seves opinions i que aquestes siguin tingudes en compte en tots els assumptes que els afectin, així com el dret d’opinar, el dret d’expressió, la llibertat de pensament, la llibertat d’associació i el dret a rebre una informació adequada.
És en el moment de l’assemblea que cada grup-classe escull de forma democràtica els seus representants, dos de cada grup, permetent ser renovats cada trimestre. Els candidats i candidates es presenten de forma voluntària i és el grup qui decideix escollir els que creuen que els poden representar de la millor manera.
L’assemblea d’aula és també l’espai per opinar, valorar i fer propostes que seran presentades i posades en debat al Consell d’Infants. D’aquesta manera es potencia el desenvolupament de la competència comunicativa oral a través de la conversa, la defensa d’arguments i els intercanvis d’informació.
L’objectiu final és anar formant persones crítiques i responsables que sentin que formen part d’un col·lectiu, en aquest cas, l’escola Mirades.
6 d'octubre: La Gran Clariana
Aquest passat divendres dia 6 d'octubre, vam visitar el parc La Gran Clariana, situat al barri de les Glòries de Barcelona.
La Clariana del parc de les Glòries és una gran esplanada d’una hectàrea de gespa, un espai polivalent obert a la ciutadania com a zona d’estada i que convida a gaudir de la natura i a relaxar-se.
La Clariana i els nodes de biodiversitat que l’envolten són espais concebuts per dotar d’una gran biodiversitat el parc, tant pel que fa a espècies vegetals com animals. Un pulmó verd i ambiental al mig de la ciutat.
Vam gaudir d’un matí en companyia dels companys/es de 3r i 4t, establint noves relacions personals i d’amistat, també consolidant aquelles relacions ja creades.
Tot això gràcies a la cooperació, el joc i l’espai natural.
Per altra banda, vam fer servir per primera vegada, en aquest curs, el Transport Públic de la ciutat.
29 de setembre: Identitat de grup i sentiment de pertinença
Quan es parla de cohesió grupal fem referència a mantenir-se units, tot compartint la identificació dels membres del grup amb les seves metes, valors, costums i normes. La cohesió és considerada com un factor importat d'èxit en petits grups, i que la cohesió grupal té efectes molt positius a les aportacions individuals al grup.
D'aquesta forma, a l'escola es realitzen diferents dinàmiques de grup com a eina per desenvolupar la confiança dins el grup, la cooperació, la creativitat grupal, la creació d'un bon clima, entre d'altres. Per tant, es busca desenvolupar i enfortir la identitat de grup i el sentiment de pertinença amb la construcció de vincles entre iguals i amb les mestres, afavorint actituds participatives cooperatives en la comunitat i, facilita el procés d'inclusió i cohesió social.
Durant els primers dies d'escola, els nens i les nenes de cicle mitjà han iniciat un nou curs amb alegria i il·lusió fent diferents dinàmiques i propostes grupals a l'aula relacionades amb les qualitats dels infants i com són els animals.
Aquesta temàtica va lligada amb el fil conductor de cicle. Cada infant escollia un animal que tingui les qualitats similars a les seves i les explicava a la resta de grup. Així, s'ha aprofitat per poder parlar sobre les normes i funcionament de l'aula, aprendre coses positives i boniques, no només dels animals, sinó també de l'alumnat que aquest any acompanyarà al
cicle mitjà.
22 de juny: Percussió corporal
En aquest darrer trimestre els i les alumnes de 4rt han conegut, practicat i vivenciat la percussió corporal gràcies al repte proposat per en Santi Serrata, (músic, musicoterapeuta i percussionista corporal). Així, l’alumnat ha pogut enriquir-se tant dels continguts relacionats amb la música (tempos, estructures de les cançons, tipus de compassos, estils musicals…) com d’altres relacionats amb l’educació física com la coordinació, lateralitat, posada en escena, coreografies/balls, memòria, etc.
D’aquesta manera, ha estat un projecte conjunt entre l'àrea de Música i la d’Educació Física, ja que comparteixen objectius comuns.
Els infants han realitzat dues coreografies de percussió corporal: la cançó de “Petar-ho” d’Oques Grasses que la van treballar en les classes de música: "OQUES GRASSES - PETAR-HO" i la cançó de “Boom” d’ Ambassadors i es va treballar en les sessions d'Educació Física: "X Ambassadors - BOOM (Official Video)"
13 de juny: L'hort escolar
Aquest últim trimestre els infants de 3r i 4t han creat un hort adequat als recursos i les condicions que disposem. L’hort a l’escola és un espai d’aprenentatge sostenible que permet als infants desenvolupar actituds de responsabilitat i adquirir hàbits d’alimentació més saludable.
En la nostra escola els infants han plantat enciam de roure i alfàbrega perquè segons ens van aconsellar en el hivernacle, aquestes plantes podien créixer fàcilment per ser hortalisses i herbes aromàtiques de temporada.
És per això que han après coneixements necessaris i recursos per fomentar l’aprenentatge significatiu. També, han identificat què i quan plantar per tal de fomentar l’aprenentatge i la curiositat de l’alumnat així com mantenir l’hort de manera segura per als infants.
En conclusió, prendre consciència de la importància de l’hort escolar com a via per fomentar hàbits saludables i actituds sostenibles ha sigut un dels nostres objectius, facilitant tècniques i eines que permeten mantenir de manera concreta i segura un hort escolar.
31 de maig: Les colònies són importants perquè... Sortim de l'escola
Les colònies esdevenen l’oportunitat perfecta per trencar amb les barreres arquitectòniques.
Les colònies permeten abandonar aquest espai i traslladar-nos a un petit oasi en el qual les nenes i els nens poden veure, mirar, tocar i experimentar amb els elements que els envolten i en consonància amb un entorn natural que alguns no havien conegut abans.
A les colònies estem en contacte permanent amb la natura. I això té molts efectes beneficiosos per la salut física i psicològica. A més a més, el contacte amb la natura afavoreix el desenvolupament dels infants i el seu benestar general.
Durant les colònies conviuen 24h amb el grup de companyes i companys de classe i de cicle i aquesta convivència afavoreix la cohesió del grup i ofereix noves oportunitats de relació. A més a més, la convivència amb l’equip docent en un context diferent de l’habitual, també afavoreix la relació i el vincle afectiu.
Pel infants, les colònies són allò que esperen tot l’any, el moment en el qual podran anar a un lloc que no coneixen però que acabaran estimant de debò per tot allò que hi hauran viscut.
Anar de colònies és una experiència vital que fa créixer als infants i adults.
11 de maig: Dinàmiques de grup
Un cop a la setmana, la Milena o la Sara acompanyen als infants a l’aula i fan diferents dinàmiques o tracten temes que els hi toquen de fons: l’empatia, la gestió de conflictes amb els companys i les companyes, l’autonomia de les persones, el treball en equip…
Després de cada dinàmica, tenen un espai per poder comentar totes aquelles coses que han sorgit o que volen compartir amb la resta del grup des de les seves emocions o sentiments.
30 d'abril: Sant Jordi
Aquest any durant la setmana de Sant Jordi els nens i les nenes de cicle mitjà han gaudit de tallers, activitats amb famílies, jornades literàries i venda de material elaborat per ells i elles. A més a més, han compartit lectures amb els infants més petits de l'escola. Ha estat un moment molt especial on han gaudit totes i tots de la festa del llibre i de la rosa.
13 d'abril: Taller de titelles
El taller de titelles ha estat pensat per tal que els nens i nenes puguin gaudir-lo tant en la seva creació, com posteriorment, donant-li un ús lúdic i a la vegada educatiu. I és que les titelles són una proposta i un element de joc molt divertit per a l'alumnat, que alhora, ofereixen riques oportunitats d'aprenentatge.
Han pogut treballar no només la llengua castellana, sinó també, tot el que té a veure amb la motricitat fina. Han inventat històries, escoltar-les, fer d'actors i actrius i de ventrílocs i inclús fer les nostres pròpies titelles, com si fos el seu propi cos.
22 de març: L'artista va a l'escola
A l'escola, els infants experimenten i viuen l’Educació Artística amb interès, respecte i sensibilitat.
Els infants expressen i comuniquen amb l’ART com a llenguatge.
Es treballen totes les competències adients per a què l'alumnat estiguin còmodes, relaxats i a gust; facilitant l'expressió dels seus sentiments de manera que aprenen en les diferents propostes artístiques, cada vegada més, noves tècniques, noves experiències, nous materials i nous espais, tant a nivell físic com sensorial.
A través de la IMAGINACIÓ i CREATIVITAT, les nenes i els nens són capaços de crear el que de veritat entenen amb un idoni desenvolupament emocional.
9 de març: Compartim moments amb les famílies
Nervis, emoció, espera, voler que arribi el moment en què ja és l'hora i els venen a acompanyar les famílies en alguna activitat grupal o en els tallers intercicle. A l'aula es respira un ambient de neguiteig i totes les nenes i els nens esperen amb molta il·lusió que arribin els seus familiars o el de les seves companyes i companys per poder compartir una bona estona.
L'educació i l'acompanyament en l'aprenentatge succeeix tant a casa com a l'escola. Per tant, quan aquests dos espais es poden ajuntar es genera la màgia. Les famílies també es poden apropar al dia a dia de les seves filles, nétes o nebodes i compartir una estona amb aquestes i amb les adultes que les acompanyen a l'escola.
23 de febrer: El rei i la reina carnestoltes
Els infants de 4t han estat els encarregats de crear el rei i la reina carnestoltes.
Durant diverses setmanes han pensat com ho volien fer, ells i elles poc a poc han anat creant i donant forma als protagonistes de la festa de carnaval.
A partir de dues canyes i amb molta imaginació han anat omplint el cos amb materials reciclats de l’escola i de casa. També els han vestit, pintat i decorat al seu gust. Cadascú ha posat el seu granet de sorra en l’elaboració.
Per acabar han fet passejar el rei i la reina durant totes les celebracions que hi ha hagut a l’escola durant la setmana de carnaval.
9 de febrer: La biblioteca de l'escola
La biblioteca escolar és un espai de convivència educatiu i dinàmic, integrat en la vida quotidiana d'una escola. El servei s'adreça als membres d'una comunitat educativa: alumnat de les diferents etapes, professorat i personal rellevant en el desenvolupament del projecte educatiu del centre.
La persona encarregada de la biblioteca del centre és la Rosa Font i té moltes funcions, la primera és liderar la biblioteca, elaborar materials i adequar-los a la biblioteca escolar, identificar les necessitats de la comunitat educativa relacionades amb la lectura, la informació i/o recerca, cataloga i classifica els recursos de la biblioteca, electrònics i impresos, gestiona el pressupost i dirigeix la comissió de la biblioteca, organitzar l'espai i els recursos, de manera que s'ofereixi un entorn favorable a l'aprenentatge de forma inclusiva, fa que s'utilitzi de manera autònoma la biblioteca i com no participar en l'impuls del pla de lectura del centre.
És una biblioteca ambulant.. sempre té aquell llibre que els hi agrada escoltar, fa pensar en aspectes i temes relacionats amb els sentiments, les emocions... fa una lectura atractiva i que "enganxa". Cada dia de la setmana els infants es transporten a un món imaginari, màgic i ÚNIC.
25 de gener: Experiència musical
Els infants de 3r han experimentat amb la música a les aules de música de l’ESO, tocant la bateria, la guitarra elèctrica, el baix o els teclats. Fins i tot les més atrevides van agafar el micro i es van posar a cantar!
A més, a més, el conserge de l’escola, el Fernando, també és músic i va passar per les aules de 3r per poder ensenyar els infants el saxofon soprano. Van poder tocar les canyes, escoltar com sona i tocar una cançó totes plegades, el Fernando amb el Saxo i els infants amb els ukeleles.
12 de gener: Cos i moviment
En les sessions de cos i moviment de Cicle Mitjà, els infants comparteixen coneixements competencials que orienten el seu propi procés motor d'aprenentatge i construeixen coneixements a partir de diferents situacions d'aprenentatge ocasionat amb reptes o circumstàncies del món real.
13 de desembre: L'assemblea
L'assemblea és un espai de trobada. Un espai en què poden compartir diverses experiències. Els dilluns, quan tornen del cap de setmana, poden explicar allò que els hi ha estat més significatiu i es genera una escolta activa de tot el grup. A més a més, les companyes i els companys espontàniament es fan preguntes o comentaris d'allò que estem dient, respectant els diferents torns de paraula. També és un moment en el qual les persones que acompanyem els infants aprofitem per donar alguna informació o presentar alguna proposta nova que treballaran en la següent franja horària.
Les gestions dels conflictes també succeeixen en aquest espai, ja que quan totes i tots es miren als ulls, i estan a una mateixa alçada, poden explicar millor o compartir allò que ha passat o que els hi ha molestat. I quan arriba l'hora d'esmorzar o de tancar el dia, seuen per fer-ho totes plegades. I si ens queda alguna cosa pendent, ho apunten per parlar-ho a l'assemblea següent.
16 de novembre: Contextos d'aprenentatge dins i fora de l'aula
Actualment, ens trobem en una societat molt diversa i aquesta gran diversitat es veu molt palesa a les nostres aules. La metodologia d’ensenyament i aprenentatge cal que atengui la gran diversitat d’alumnat que ens trobem a les aules.
El treball de contextos els hi permet a cada infant potenciar les seves capacitats individuals i desenvolupar habilitats per ser competent i resoldre els reptes que es plantegi. S’ha de concebre l’infant com un ésser capaç de pensar, de ser crític i reflexiu. Els hi permet treballar a partir de vivències i experiències reals que l’interessen i motiven i que alhora desencadenaran en unes conclusions també reals i, per tant, difícils d’oblidar.
Els infants troben els projectes divertits i motivadors, ja que es plantegen grans reptes que han de resoldre. Participen de manera activa durant tot el procés i són els protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge.
3 de novembre: Les matemàtiques
Les matemàtiques estan per tot arreu, ens envolten. És per això que els nens i les nenes de Cicle Mitjà han experimentat amb elles.
Toquen, mouen, construeixen, destrueixen, proven i tornen a provar, fins que obtenen allò que volen.
A través de l’experimentació i la manipulació entenen molt millor les matemàtiques.
16 d'octubre: El Parc de la Pegaso
Per finalitzar la jornada intensiva del mes de setembre, els infants de cicle mitjà han anat a gaudir de la natura, de la companyia d’altres infants i de les mestres.
El Parc de la Pegaso és un espai ple de vegetació, amb zones obertes i d'altres atapeïdes d’arbres, recollides i zones amb ombres. Hi ha un canal en el centre, i petits ponts que els va permetre passar d'una banda a l’altra.
La seva sorpresa va ser quan varen veure un nou atractiu del parc, l'estructura d’un tobogan en forma de pop gegant.
S’ho van passar molt bé, gaudint i compartint moments de joc i diversió amb les companyes. Les mestres feien fotografies divertides i curioses, mentre els nens i les nenes s'enfilaven per aquell pop, com els pirates que envaeixen els vaixells enemics per fer-se amb el millor tresor.
6 d'octubre: Posada a punt de l'hort
Aquesta setmana els infants de 4rt han preparat l'hort de l'aula. Han netejat i tret les males herbes que han crescut durant l'estiu. Ara ja ho tenen a punt per plantar diferents verdures, hortalisses, plantes i fruites.
L'hort ofereix l'oportunitat de treballar els diferents hàbits i valors com la cooperació, la participació, i l'autonomia de manera global entre iguals. A més a més, tenir un hort a l'escola afavoreix el desenvolupament individual i social dels infants i del benestar físic i psicològic, atès que és un espai exterior on es té contacte amb el medi i la natura.
2 de juny: Som científics
Els infants de cicle mitjà van gaudir d'activitats manipulatives i captivadores en la visita al CosmoCaixa.
Han dut a terme activitats relacionades amb els projectes treballats a l'escola.
Han pogut veure i conèixer els diferents hàbitats dels animals i van rebre respostes de molts dubtes relacionats amb el sistema solar i el sol.
Aquesta visita, ha servit als infants per rebre respostes de manera directa i molt pràctica, d'aquelles preguntes i curiositats que van recollir durant la creació dels projectes a l'aula.
13 de maig: Sing a song
Els infants de tercer estan fent un taller de cançons en anglès.
Les cançons són una part molt important en l’aprenentatge d’una llengua estrangera. Aprendre anglès mitjançant les cançons permet treballar aspectes fonètics del llenguatge i tenir una millor pronuncia, i aconseguim treballar tres de les quatre habilitats lingüístiques de qualsevol llengua: escoltar, llegir i parlar.
Alhora, els infants estan motivats per aprendre nou vocabulari i practicar estructures gramaticals de una manera natural i contextualitzada.
6 de maig: El debat
Els infants de la comunitat de mitjans estan practicant els debats. Al seu voltant passen coses i ells volen estar al dia de l’actualitat. En el dia a dia han de prendre decisions i tenir veu pròpia i opinió sobre diferents temes. És per això que una bona manera de practicar l’expressió oral en llengua catalana és a partir dels debats i les converses que generen.
Primer pensen un tema que els interessa, i poden ser qüestions que els afecten a ells de la vida escolar o, per què no, temes d’actualitat sobre els quals ells tenen la seva manera de viure’ls.
Un cop consensuen el tema es divideixen en dos equips, un buscarà i prepara arguments a favor i l’altre en contra. Durant una setmana fan una cerca d’informació i un procés de reflexió per tal de poder defensar les seves idees i els seus posicionaments. El dia del debat necessiten fer una posada en comú i decidir una estratègia.
No només pensen arguments sinó també contra arguments que treballen amb el seu grup i decideixen quan els faran servir en el debat.
Comença el debat i recorden les normes i pautes per tenir un bon debat; el respecte a les altres opinions i l’escolta activa són imprescindibles a l’hora que milloren la seva expressió oral en llengua catalana.
29 d'abril: Sant Jordi
Els infants de quart aprofitant la festivitat de Sant Jordi han elaborat diferents contes en petit grup.
Les temàtiques dels contes han estat molt variades, han escrit contes tradicionals i d’altres inventats.
Paral·lelament han elaborat diferents escenaris i titelles per poder explicar aquestes creacions.
Un cop acabat aquest projecte han decidit posar-se en contacte amb les tutores per poder explicar aquestes històries als nens i nenes d’educació infantil.
Finalment han elaborat un calendari per poder compartir amb els més petits la màgia de les històries que han creat.
22 d'abril: Jornades literàries
Els infants han començat el tercer trimestre participant i gaudint de les jornades literàries a l'escola. Han escoltat històries i contes, com també han compartit històries amb altres companys de diferents edats tant petits com grans. Han pogut veure i manipular contes i jocs literaris amb les propostes de Tantàgora. També, de manera molt activa, han conegut noves maneres de crear relats i han descobert que les arts plàstiques estan relacionades amb la literatura.
8 d'abril: A letter from Magnus
Les eines d’anglès son un espai d’aprenentatge on els infants treballes els sabers bàsics i dimensions de la llengua anglesa de forma dinàmica i activa, entre aquest sabers està entendre i comprendre l’anglès oral i escrit, així com aspectes gramaticals, de vocabulari i morfosintàctic. En resum, es cerca guiar als alumnes en el coneixement dels aspectes formals de la llengua.
Durant aquests mesos hem descobert i après diverses formes de descriure’s a un mateix i als altres, hem jugat amb els números i, actualment, estem participant a un projecte on escrivim cartes a alumnes de Suècia.
El nostre mestre té diverses amistats al país escandinau i, amb tota la nostra curiositat, vam preguntar com es comunicava: en català o castellà? I la conclusió va ser que parlaven en anglès. El debat va arribar a un punt on van voler enviar i rebre cartes entre els dos grups d’alumnes. Però. com s’escriu una carta? Quina és la seva finalitat?
En aquest projecte s’han preguntat la finalitat d’una carta, de la història de Correus i de la necessitat de posar un segell. També quina és l’estructura d’una carta. A mitjans del projecte van rebre les cartes dels homònims suecs i va ser tanta la il·lusió que vam començar a escriure la nostra resposta.
Com s’observa, a través d’un context ric i motivador, els infants treballen sabers com l’estructura d’una carta informal, de verbs i expressions bàsiques per poder respondre, nou vocabulari que va sorgint dels interessos i necessitats a l’hora d’escriure.
13 de març: Taller d'Esgrima
Els infants han après l'origen i la història de l'esgrima, les tècniques i les progressions de l'esgrima, així com el vocabulari que s'utilitza.
D'aquesta forma han après els moviments bàsics de posar-se en guàrdia, a marxar i trencar (desplaçaments), a fer el fons i la fletxa (atacs), a defensar-se en quarta, sisena, setena i vuitena i a realitzar contra-atacs.
Tot això combinat amb jocs i activitats lúdiques encaminades a gaudir i a perfeccionar els moviments més tècnics. De forma transversal els alumnes han continuat aprenent la importància del respecte als seus companys i contrincants, la cura del cos propi i dels altres així com, la resolució de problemes donats i els propis de l'activitat.
Com en molts moments han hagut d'agafar el rol d'àrbitre ha estat una oportunitat perfecta perquè coneguin i aprenguin les veus arbitrals, els comandaments i les salutacions abans i després de cada assalt.
En la darrera sessió d'esgrima els infants van tenir l'oportunitat de realitzar una POULE: Competició d'esgrima en el que un individu assalta contra 5 adversaris. Guanya qui faci més tocats en 3 minuts o el primer que arribi a 5 tocats.
Finalment, el dia 11 de març del 2022 els infants van anar a la trobada final al SAM Centre d’esgrima Reina Elisenda de Barcelona, on ens tenien preparades 5 estacions de diferents habilitats i destreses relacionades amb l’esgrima, així com la mostra de dos assalts de dues tiradores professionals que lluitaven en la modalitat de sabre.
Després d’un matí intens i ple d’emocions vam finalitzar la sortida al Parc de l’Oreneta, on vam dinar i s’ho van passar d'allò més bé.
4 de març: Eines de Castellà
En el moment d'eines de castellà els infants poden treballar amb diferents propostes relacionades amb la llengua.
Sovint utilitzen cada espai durant una setmana amb l'objectiu d'aprendre de manera autònoma i de manera significativa. Els infants són capaços de crear textos, paraules amb rima, com entendre i aprendre vocabulari relacionat amb la vida quotidiana.
24 de febrer: El teatre i el llenguatge oral
Un dels problemes que ens hem trobat sempre pel que fa a l’ús de la llengua és el resultat obtingut que constatem quan sortim fora de l’àmbit de l’aula – de vegades fins i tot dins-, al pati o al carrer; sembla que tota la feina feta amb l’infant desaparegui com per art d’encanteri. Per intentar solucionar aquest problema hem de buscar tots els mètodes possibles que proporcionin una interacció constant entre l’alumnat i la llengua. Una possibilitat que porta a uns resultats molt positius és introduir de manera regular l’activitat teatral dins de l’aula. El teatre, amb totes les seves variants (joc dramàtic, improvisació, teatre llegit…) esdevé una eina per a la formació integral dels infants i, per tant, també de l’aprenentatge i adquisició de la llengua.
Per què ajuda el teatre a L’ÚS DE LA LLENGUA?
Perquè és una activitat lúdica i com a activitat lúdica se la prenen els infants. Saben que el teatre és un joc, on s’han d’acceptar unes regles, certamen, però que els dóna un ampli marge de maniobra. Hi ha moltes maneres de representar un personatge i l’alumnat busca la manera que li va millor, amb la què s’hi troba més a gust i ho fa mitjançant gestos però també jugant amb la veu. S’expressa i es diverteix al mateix temps.
Perquè reforça la memòria quan es tracta de treballar un text teatral, no hem d’oblidar la importància que hi té la memorització.
Els infants memoritzen un text, que després hauran de reproduir. Un conjunt de frases ben estructurades, amb un vocabulari correcte i divers, amb expressions i frases fetes que actualment van quedant oblidades i que l’infant aprèn, recorda i reprodueix moltes vegades de manera espontània.
Perquè és desinhibidor, els infants trenquen alguns prejudicis que costaran d’eliminar amb altres mètodes. Tot i que des de bon començament, els hi és difícil trencar el gel, de mica en mica, ho van fent, fins a aconseguir, en la majoria de casos, canvis força espectaculars en la conducta de gairebé tothom.
Alguns infants, tenen dificultats i pors per parlar en públic, encara que el públic siguin els seus companys, i a més fer-ho amb veu alta i clara. El fet de ficar-se a la pell del personatge fa que es creï una mena d'escut protector del sentit del ridícul i de la vergonya: qui parla, qui diu aquestes coses, qui actua d’aquesta altra manera, no és l’infant, sinó el personatge al qual representa.
Perquè s'enriqueix el vocabulari de l’infant quan llegeixen textos teatrals adequats a la comunitat. Tracten textos ben escrits, amb un vocabulari ric, viu, variat i sovint amb expressions repetitives i divertides. Els infants, al cap d’un temps de contacte amb aquest model de llengua, s’han familiaritzat bastant: coneixen l’estructura i el significat, el context on l’han d’utilitzar i l’incorporen a la seva parla.
17 de febrer: Eines i taller d'anglès
Els infants de tercer estan estudiant els aliments i les begudes. A la sessió d’eines, mitjançant diferents activitats i jocs i en diferents tipus de suport, aprenen el vocabulari i les expressions bàsiques. I, a la sessió de taller estan preparant un menú de restaurant, per escenificar posteriorment la situació que es donaria en un restaurant a l’hora de demanar un menjar.
10 de febrer: L'aigua, font de la vida i de preguntes
L’espai exterior és un moment de convivència i experiència que genera moltes preguntes als infants de 4t. Després d’aquesta estona, i durant les èpoques més caloroses, necessiten beure molta aigua i a les assemblees posteriors es plantejaven d’on venia aquesta aigua i quin tractament rep.
És per aquest motiu que les assemblees s’han omplert de preguntes i reflexions al voltant de l’aigua i la seva gestió. La Casa de l’Aigua, que és un espai del Museu d’Història de Barcelona, els ha ofert un espai d’aprenentatge i de resoldre algunes d’aquestes inquietuds gràcies a dues activitats diferents: una visita a les instal·lacions i la seva història i l'altra, una activitat on van poder experimentar les proporcions d'aigua al nostre planeta i comprovar que l'aigua que tenim disponible per consum és poquíssima. Una de les reflexions que van sortir al llarg d’aquesta visita va ser entendre que és important no malgastar l’aigua en el nostre ús quotidià. També van poder resoldre una de les preguntes que ens havíem fet durant la construcció dels projectes que han tingut l’aigua com a protagonista: d'on ve l'aigua que bevem a Barcelona i quin tractament se li fa.
Les diferents preguntes que han anat apareixent al llarg de les diferents sessions els han servit per poder avançar una mica més en les hipòtesis i investigacions sobre com arriba l'aigua a les nostres llars i quines cures n'hem de tenir.