Educació Infantil

Ei3, Ei4 i Ei5 

"Quan miro...descobreixo, em pregunto, imagino, aprenc... Quan em mires soc..."

SEGON TRIMESRTRE - CURS 23/24

Tallers de Carnestoltes a l'escola! 

Després de donar la benvinguda al Rei Carnestoltes amb entusiasme i creativitat, durant tota la setmana, hem viscut moments únics seguint consignes la mar de divertides. 

Però sens dubte, el dijous, vam poder gaudir de valent! 

Els nens i nenes d’infantil van omplir el pati amb alegria i imaginació, realitzant tallers i activitats variades, com pintar cares, confeccionar corones de cartolina, experimentar amb instruments i gaudir de jocs amb disfresses i accessoris. 

El Carnestoltes al nostre centre ha estat una experiència inoblidable, plena de creativitat i participació de tota la comunitat escolar. 

Fins a l'any que ve, Carnestoltes! 

CaixaForum: Globus 2.0 i Sol LeWitt

El passat dimecres, els nens i nenes de I5 van viure una jornada única d'aprenentatge i descobriment al museu CaixaForum. L'excursió va oferir als infants una oportunitat fascinant d'immersió en el món de la música i les arts visuals, creant un entorn ric en estímuls i inspiració.

Amb un enfocament especial en la música, els alumnes van aprendre a escoltar de manera activa i a explorar la seva pròpia creativitat a través de sons diversos. A més, van gaudir d'una experiència única de dansa inspirada en l'impactant mural de l'artista Sol LeWitt, que va servir com a font d'inspiració per expressar-se mitjançant el moviment i la coordinació. 

L'excursió al CaixaForum va ser més que una visita cultural; va ser una oportunitat per ampliar horitzons i fomentar el desenvolupament integral dels nostres petits i petites artistes.

Gràcies per ser part d'aquest viatge emocionant cap a la creativitat i l'aprenentatge! 

PRIMER TRIMESRTRE - CURS 23/24

Tallers d'hivern i Tió de Nadal: despedint el primer trimestre

Ha arribat l'hivern i, amb ell, el final d'aquest primer trimestre. Durant aquests últims dos dies de classe ho hem volgut celebrar. 

El passat dimarts vam celebrar els tallers d'hivern on els nens i nenes d'infantil van poder gaudir de diverses propostes: jugar amb Bilibos, modelar argila blanca, pintar amb cavallet, jocs amb pilotes i, fins i tot, preparar pa amb tomàquet han estat algunes de les activitats en les quals hem participat juntament amb algunes famílies voluntàries.

L'equip d'infantil us estem molt agraïdes, va ser un matí fantàstic!

D'altra banda, el dimecres també vam comptar amb la visita d'un personatge molt màgic: el Tió de Nadal! Després d'estar una setmana alimentant-lo amb peles de mandarines i molt d'amor, ens ha obsequiat amb torrons, xocolata i una mica de fruita perquè prenem per a esmorzar tots i totes juntes. Moltes gràcies, Tió, t'esperem l'any que ve amb moltes ganes! 

I a vosaltres, famílies i nens i nenes d'infantil, us desitgem bones vacances. Ens veiem a la tornada amb moltes forces i ganes de continuar aprenent! 

La castanyada: donant la benvinguda a la tardor

Des de l'escola, ens esforcem per preservar aquelles celebracions que enraiguen les festivitats a les nostres arrels culturals i ens connecten amb les tradicions que ens defineixen com a membres de la nostra societat. 

Així doncs, la castanyada s’ha celebrat a Infantil mitjançant una àmplia varietat d'activitats i tallers que ens van permetre compartir moments de joc, música, dansa i moltes sorpreses més. 

Durant el matí, als tallers els infants han fet les paperines per les castanyes, suc de taronja, jugar a bitlles, pintat amb temperes dels colors de la tardor i hem tingut la visita de la misteriosa Castanyera, que va aportar un toc màgic a la celebració. 

I durant la tarda, música i danses tots i totes plegades al pati. 

Ha estat un dia molt especial! 

SEGON TRIMESRTRE - CURS 22/23

Caus i recolliment

Els infants des que són petits busquen moments d'intimitat, per estar amb ells mateixos, per conèixer el seu cos, les seves sensacions i connectar amb ells mateixos.

Els espais de recolliment, caus i cabanes els hi ofereixen aquestes oportunitats, ja que són espais on els infants poden "desaparèixer", crear, imaginar i afrontar-se a les pròpies pors...

Espais on sentir-se segurs.

Hi ha infants que tenen la necessitat de crear els seus propis espais especials. No només com espai de joc, sinó que com a espai privat, el seu refugi. Tenen allà el seu propi espai secret amb les seves pròpies regles on gaudeixen de la llibertat de les normes del món dels adults. Passant de tenir un espai compartit dins l'aula a un espai propi.

A mesura que van creixent, aquests caus o espais adquireixen un nom: "la meva caseta, la meva cova..." i es converteixen en tot un món.

Els caus o espais de recolliment són molt importants pel seu desenvolupament i salut emocional. És una manera de fomentar el vincle entres infants i la seva maduresa.

Les sessions de psicomotricitat són un bon espai per oferir els materials necessaris per construir aquests caus. 

PRIMER TRIMESRTRE - CURS 22/23

Els contes

Els contes ajuden a l’infant a crèixer i entendre millor el món que els envolta. A l’escola són un recurs molt important per reforçar els vincles entre els infants i els adults, estimular el plaer d’escoltar, imaginar, desenvolupar el gust per aprendre, millorar el llenguatge i apropar a l’infant al gust per la lectura i la literatura. 

A l’aula tenim diferents moments per gaudir de la lectura de contes. 

En gran grup o grup reduït, on l’adult llegeix en veu alta oferint un modelatge que afavoreix l'enriquiment del llenguatge. Fem ús de contes il·lustrats on la força de la imatge potencia i amplia el que representa la història.

Moments on s’explica el conte de forma oral, normalment acompanyat de titelles o elements relacionats amb la narració. Sovint són contes acumulatius que tenen una formula inicial que es repeteix moltes vegades la llarg del relat i animen a l'infant a participar de la narració afavorint la comprensió del text.

A cada aula tenim una petita biblioteca on l’infant pot gaudir d’una estona de calma i mirar contes. En aquests moments podem veure com els mateixos infants recuperen un conte ja explicat i són capaços de fer una “lectura” a partir de les imatges.

Donem molt valor als contes, la seva tria, el lloc on els posem i presentem, com utilizar-los i com cuidar-los. 

L'Assemblea a l'aula

L’assemblea és un moment de trobada de grup, un espai per al diàleg i la conversa, l’escolta cap als companys i companyes i el respecte cap als altres. 

És on principalment es desenvolupa el sentiment de pertinença, la confiança i la seguretat cap al grup, acollint les necessitats dels i les altres, els sentiments i les emocions. 

Un espai on els infants poden expressar les seves opinions, compartir què els agrada i què no, explicar allò que és important per ells i elles, proposar millores, obrir debats i buscar solucions als conflictes que puguin sorgir. 

Aquestes eines seran molt importants per ajudar-los a desenvolupar-se en la societat.

Cada dia fem assemblea al matí i a la tarda. A la primera anticipem allò que passarà durant el dia per tal de situar-los en el temps i també per presentar les propostes. La segona esdevé un tancament de la jornada alhora de ser un espai on poder compartir les descobertes que els infants han viscut al llarg d’aquesta i d’aquesta manera socialitzar l’aprenentatge. 

Dibuix al natural

La pràctica del dibuix al natural és sovint present a l’espai de creació. 

Proposem materials del nostre entorn relacionats amb el moment que estem vivint, com ara flors, carbasses, magranes o bé a partir d’una proposta que porta algun infant, com el pot de larves de mosquits que va portar en Roque. 

La importància d’aquesta pràctica no recau tant en la representació d'alguna cosa sinó en el fet d'haver d’observar-la.

El dibuix passarà a ser l’evidència d’aquest estat de concentració i observació. 

Això ens mostra la riquesa de mirades davant les diferents perspectives d’un mateix objecte. Observar el color, la forma, traçar línies, observar la perspectiva, la  composició…

Hàbit i rutines

El dia a l’escola s’organitza tenint en compte els moments de joc, de relació, d’experimentació però també de les rutines de la vida quotidiana: l’assemblea, els àpats, el descans i la higiene personal, que són les que marquen el ritme de vida col·lectiva. 

Considerem molt importants aquests moments, doncs permeten configurar el context educatiu mitjançant la seqüenciació espacial-temporal del dia a dia que orienta i dóna seguretat als infants. 

Des d’un punt de vista pedagògic, sabem que aquests moments de vida quotidiana són rellevants perquè promouen el desenvolupament de les capacitats de l’infant, doncs és partint de la pròpia acció que l’infant va assolint autonomia, amb la satisfacció que proporciona aconseguir fer les coses per si mateix i sentir-se competent.

Aquests moments també ens ofereixen l’oportunitat d’establir una relació més íntima, personalitzada, de confiança i complicitat, que ens ajuden a coneixe’ns millor i reforçar el vincle afectiu. 

La rutina diària és per als nens i les nenes el que les parets són per una casa, els dóna fronteres i dimensió a la vida. La rutina els dóna la sensació de seguretat i un sentit d’ordre del qual neix la llibertat” 

R. Driekurs