Competència digital de l'alumnat
Un altre dels eixos en què focalitzarem l’Estratègia Digital de Centre dels propers cursos és la presa de decisions en relació a la Competència Digital de l’Alumnat.
La competència digital de l'alumnat fa referència a l'habilitat per utilitzar de manera crítica, segura i efectiva les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Consisteix en un conjunt de coneixements, habilitats i actituds necessàries per a navegar, avaluar, comprendre, utilitzar i crear continguts digitals de manera competent.
A continuació, es presenten alguns aspectes clau de la competència digital de l'alumnat:
Alfabetització digital: L'alumnat ha de ser capaç de comprendre i utilitzar les eines digitals bàsiques com ara ordinadors, dispositius mòbils, navegadors web i programes d'ofimàtica. Això inclou l'aprenentatge de les funcions bàsiques, la manipulació de fitxers i l'organització de la informació digital.
Cerca i avaluació de la informació: L'alumnat ha d'aprendre a buscar informació de manera eficient i crítica a través d'Internet. Això implica comprendre com funcionen els motors de cerca, avaluar la fiabilitat i la veracitat de les fonts d'informació i utilitzar tècniques d'organització i càrrega d'informació.
Comunicació i col·laboració en línia: És important que l'alumnat sigui capaç de comunicar-se i col·laborar amb altres persones mitjançant les TIC. Això inclou l'ús de correu electrònic, xarxes socials, plataformes de missatgeria instantània i eines de col·laboració en línia com ara documents compartits o videoconferències.
Competència digital crítica: L'alumnat ha de desenvolupar la capacitat per a avaluar críticament la informació digital, comprendre els riscos i les implicacions de la privadesa en línia, i prendre decisions informades sobre l'ús responsable i ètic de les tecnologies.
Creació de continguts digitals: És essencial que l'alumnat sigui capaç de crear continguts digitals de manera efectiva. Això inclou l'ús de diferents eines i plataformes per a crear textos, presentacions, imatges, vídeos i altres mitjans digitals.
Amb la proposta de modificacions en l’àmbit de les competències digitals de la nova llei d’Educació (LOMLOE) i la creació del Marc Europeu de competències digitals, la nostra escola vol treballar per donar-hi resposta i garantir que el nostre alumnat assoleix un correcte nivell de competència digital.
DOCUMENT EN ELABORACIÓ.