Documents de gestió

La cultura digital apareix en pràcticament tots els documents de gestió del centre.  A continuació es remarquen els aspectes més importants de cadascun d'ells. 

PEC

Principi d’integració de les TAC

 · A la nostra escola, fem una aposta per la integració de les TAC a tots els nivells i a totes les àrees.

· Això ajuda les nostres alumnes a iniciar-se en la selecció i valoració de la informació rebuda, permet situar als alumnes al centre de l’activitat educativa de manera que esdevé l'autèntic protagonista del seu aprenentatge.

NOFC

Bàsicament apareix en dos apartats: 

Capítol 4. Òrgans unipersonals de coordinació.
Secció 1.Coordinadors/es de Cicle.  Funcions dels coordinadors/es de cicle:

d) Mantenir actualitzat material pedagògic i de cultura digital en col·laboració amb l'equip de mestres.

-----------------

Capítol 4. Òrgans unipersonals de coordinació.
Secció 2.Coordinador/a d'Informàtica.

La coordinació tecnològica del centre educatiu es centra en la figura de la persona responsable de la cultura digital del centre (CDC), amb una dedicació setmanal mínim de 2 hores lectives i 1 no lectiva.

Les principals funcions del càrrec de responsable CDC del centre són les següents:

a) Promoure el Pla de Cultura Digital i fer-ne el seguiment en el marc del projecte educatiu de centre.

b) Assessorar el professorat en l’ús didàctic de les noves tecnologies, així com orientar-lo sobre la formació en cultura digital, amb la col·laboració dels serveis educatius de la zona.

c) Supervisar les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics i proposar les mesures pertinents per garantir-ne el millor funcionament.

d) Vetllar per l'operativitat dels recursos informàtics, efectuant les operacions materials d’instal·lació i manteniment del software, la instal·lació i la prova del hardware, el manteniment dels sistemes de disc, la supervisió de l'aprovisionament del material fungible escaient, la realització de les mesures de salvaguarda de la informació, i l'organització dels manuals i altres documents de treball.

e) Assegurar la disponibilitat del software necessari per dur a terme les activitats educatives previstes.

f) Proposar les actuacions de manteniment ordinari del hardware i avaluar l'adequació de les accions realitzades en aquest respecte.

g) Presentar els programes didàctics i d'aplicació general o d'especialitat als seminaris o departaments destinataris.

h) Orientar el Claustre, els seminaris i els departaments sobre utilitzacions de tecnologia informàtica en els diverses àrees del currículum.

i) Divulgar la informació i facilitar l'accés a la documentació disponible referent a la informàtica educativa, amb especial atenció a la generada pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

j) Orientar els seminaris i departaments respecte de les modalitats de formació convenients als interessos i necessitats dels seus membres.

j) Promoure la utilització diversificada dels serveis telemàtics.

k) Assistir la direcció del centre en les adquisicions de recursos informàtics propis, atenent-se als criteris de l'Administració educativa.

l) Aquelles altres funcions que el director lo directora del centre li encomani d’acord amb les directrius del Departament d’Ensenyament.

PROJECTE DE DIRECCIÓ

Bàsicament apareix en tres apartats: 

3.1.- Mesures i suports universals.

Pel que fa a l’atenció a la diversitat a l’aula destaquem: inici en la metodologia d’aprenentatge cooperatiu en espais d’aprenentatge de llengua i medi, la docència compartida entre dos mestres, els desdoblaments, l’ús de les TAC, els racons d’aprenentatge a Ed. Infantil, ambients i els Guinogrups amb agrupacions internivell.

4.- Objectius vinculats a la millora dels resultats educatius. 

En l'ÀMBIT PEDAGÒGIC. Millora del resultat educatiu de l’alumnat. Objectiu 4: Afavorir l’ús de les noves tecnologies a l’aula.

ESTRATÈGIES
1.-Aplicació i seguiment del PLA TAC.
2.-Augment i actualització dels equipaments tecnològics i recursos TAC.
3.-Formació orientada a l’ús pràctic de les noves tecnologies a l’aula.

ACTUACIONS
1a.-Revisió de l’ús de les TAC a les diferents àrees.
1b.-Propostes d’incorporació de més recursos TAC a altres àrees.
1c.-Revisió d’ítems on els alumnes presenten més dificultats.

2a.- Valoració de les necessitats tecnològiques del centre per implementar el pla TAC.
2b.- Valoració de la quantia pressupostària destinada a recursos TAC.

3a.- Formació professorat en ús de les TAC a l’aula amb eines G-Suite.
3b.- Les TAC com a eina motivadora i d’aprenentatge a través d’aplicacions. Aprenentatge entre iguals.

7.- Reflexions.

Voldríem tenir una escola amb més presència de les TAC en el procés d’aprenentatge, presència que esperoni la innovació i no el trasllat de pràctiques magistrals als sistemes digitals, per la qual cosa necessitem adquirir material adient no només per als mestres sinó també per l’alumnat, i fer un salt qualitatiu en la comunicació i projecció del centre amb sistemes gratuïts i d'ús fàcil, com la web del centre, telegrama, G-Suite...