Psicomotricitat

Què és la psicomotricitat?

La psicomotricitat en els infants s’utilitza de manera quotidiana, els infants l’apliquen corrent, saltant, jugant amb la pilota… Es poden aplicar diversos jocs orientats a desenvolupar la coordinació, l’equilibri i l’orientació de l'infant, mitjançant aquests jocs els infants podran desenvolupar, entre altres àrees, nocions espacials i de lateralitat com a dalt-a baix, dreta-esquerra, davant-enrere. En síntesi, podem dir que la psicomotricitat considera al moviment com a mitjà d’expressió, de comunicació i de relació de l’ésser humà amb els altres, exerceix un paper important en el desenvolupament harmònic de la personalitat, ja que l'infant no només desenvolupa les seves habilitats motores; la psicomotricitat li permet integrar les interaccions a nivell de pensament, emocions i la seva socialització.

Les dimensions de la Psicomotricitat són:

  • El treball sobre l’esquema corporal,

  • La definició i domini de la lateralitat,

  • L’equilibri,

  • El domini de l’espai (propi, dels altres i dels objectes),

  • El temps-ritme,

  • La motricitat que es divideix en: motricitat gruixuda i motricitat fina.

Tot seguit veureu una petita mostra d'algunes de les activitats que duem a terme.

VID_20220128_151506.mp4
VID_20220128_154205.mp4
VID_20220128_154529.mp4

PSICOMOTRICITAT AMB CAIXES DE CARTRÓ

A l'educació infantil, els aprenentatges són molt vivencials i actius. Sovint fem construccions amb peces de joguina, però què passa quan les peces són tant grans com nosaltres? Doncs, a l’hora de psicomotricitat ho hem experimentat i ens hem convertit en petites peces que es mouen en aquestes construccions. Ha estat divertit convertir-se en els reis d’una ciutat que hem aixecat nosaltres, conduir els nostres cotxes, passar per sota dels ponts,… La imaginació, la creativitat i el moviment en efervecència.

Per realitzar aquesta activitat hem triat les caixes de cartró ja que ens ofereixen unes possibilitats d'aprenentatge increïbles! A partir d'aquest material no estructurat, tan senzill, simple i versàtil aprenem a situar-nos en l'espai (dins-fora, a dalt-a baix, a sobre-a sota...), a descobrir diferents maneres de desplaçar-nos, d'amagar-nos, tot potenciant el joc simbòlic i la imaginació (convertint-les en castells, cotxes, palaus, túnels...).

Però el més admirable és quan ho descobrim junts, amb el grup, relacionant-nos, compartint, jugant i gaudint!