Mielenosoitus

Opettajalle; MIELENOSOITUS OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ

Tätä kirjoittaessa Ruusuvuoren koulu on osallistunut mielenilmaukseen koulupäivän aikana kahdesti Innoittajana oli tietenkin Greta Thunberg, jonka edesottamuksisita löytyy paljon videoklippejä youtubesta. Facebookin ryhmät "Perjantait Gretan kanssa " ja "Ilmastovanhemmat" on hyvä myös käydä kurkkaamassa. Ihmisiä istuu perjantaisin Helsingissä Eduskuntatalon portailla milloin enemmän ja milloin vähemmän ja mukaan voi liittyä ilman sen kummempia ilmoittautumisia.

Meidän koulu lähti mielenilmaukseen opettajien ja rehtorin tuella, luvalla ja kanssa. Oppilaat toimivat alullepanijoina, mutta eivät olleet koululakossa samassa mielessä kuin esimerkiksi Kauniaisten lukion paljon mediassakin näkyneet oppilaat. Kummassakin toimintatavassa lienee puolensa ja kukin koulu päättäköön itse miten asiaan suhtautuu.

Minulta on kysytty useasti miten ja millä ehdoilla järjestimme koulun retken mielenilmaukseen. Näin se meni. Lisääkin saa kysellä sanni.virtanen@eduvantaa.fi.

Blogista löytyy muutama teksti koskien mielenosoitusta. Trumpin mummon sperma ja muita keskustelunavauksia kertoo valmistautumisesta ja Mielenosoituksessa mielen myllerryksessä on pitkä kuvaus yhdestä työpäivästä, josta osa kului mielenosoituksessa.

Tässä erinomainen herättelyjuttu (alkaa kohdassa 8min20s) yhdessä katsottavaksi. Jo pelkkä inserttivideo on hyvä. Politiikkojen tultua mukaan keskusteluun mennään hiukan itsekehun puolelle... kiinnostavaa keskustelua, muttei ehkä ihan koko koululle sopivaa.

Rullaa alemmas jos haluat lukea lisää meidän kampanjasuunnitelmista.

Näin homma eteni:

1) Korso Valittaa- porukka kuuli Gretasta ja mielenilmauksista. Ope hiukan tuuppasi oikeaan suuntaan, muttei varsinaisesti ehdottanut mitään. Innostusta syntyi paitsi siksi, että asia koettiin tärkeäksi myös siksi, että tässäpä oiva syy ottaa yhteyttä muiden koulujen ihmisiin.

2) Ope kävi varoittamassa rehtoria etukäteen Häiriköt Päämajan oivallinen "Kun koulu kannustaa mielenosoitukseen"- teksti kourassa.

3) Oppilaat kävivät neuvottelemassa reksin kanssa reunaehdot. Ne olivat:

 • Mukaan saa lähteä kuka vaan, mutta vain ilmoittautumalla etukäteen. Osallistuminen on vapaaehtoista.
 • Opettajalta ei tarvitse pyytää lupaa poissaoloon.
 • Koulusta lähtee viesti koteihin.
 • Läksyt yms pitää hoitaa kuntoon.
 • Kuljemme yhdessä. Koulu maksaa junamatkat (nykyisin koulun retket ovat oppilaille ilmaisia HSL- reiteillä. Muista kantakortti ja oma matkasi)
 • Portailla ollaan noin 90 min. Ei saa lähteä muualle kuin vessaan tms.
 • Kaikkien on palattava retken jälkeen koululle, kaupungille ei saa jäädä. Koulupäivä jatkuu normaalisti.

4) Oppilaat tekivät julisteita käytäville ja somettivat aiheesta

5) MIelenosoitusviikolla oppilaat kuuluttivat ma ja ke asiasta ja keräsivät ilmoittautumiset ruokavälkällä kirjastossa.

6) Torstaina oli kylttipaja koulun jälkeen.

7) Torstaina lähti myös wilmaviesti koteihin (saa kopioida, rullaa vähän alemmas niin löydät)

8) Perjantaina yli 80 koulun oppilasta ja kolme opettajaa vaelsivat jätäävässä viimassa portaille ja kaikki meni erinomaisen hyvin. Ainoa takapakki oli se, että yhden porukan tilaama pitsa ei ehtinyt saapua.

9) Koululla opettajat merkitsivät Wilmaan poissaolijat normaalisti. Päivän aikana portailla olleet opettajat muuttivat ne muotoon "opetus muualla" .

10) Reissun jälkeen sometus jatkui ja koululle jääneet opettajat kyselivät tunnelmia (yllättävän oleellista).

Opettajia lähti mukaan saman verran kuin koulun retkille yleensäkin (noin 1 ope/ 24oppilasta). Viikon aikana selvisi lähtijöiden määrä ja opet ja sijaiset sumplittiin sen mukaan, Joltakin luokalta lähti melkein kaikki oppilaat, kun taas joiltakin luokilta lähtijöitä oli vain yksi. Koululle jääneet opettajat suhtautuivat asiaan erinomaisen (jopa harvinaislaatuisen) joustavasti. Opettajien kanssa ei oltu erikseen neuvoteltu etukäteen onko tämä nyt hyvä idea vai ei. Lähinnä ilmoitimme asiasta rehtorin kanssa kokouksessa ja vastaanotto oli varsin innostunutta, myötämielistä ja kannustavaa. Meillä on upea henkilökunta.

Ruokalan kanssa sovittiin, että porukka tulee hiukan normaalia myöhemmin syömään. Näin vältyimme eväsrumbalta.

ENSI KERRALLA;

 • Aloitamme valmistautumisen aiemmin.
 • Otamme yhteyttä mediaan jo hyvissä ajoin.
 • Muutamalla (aktiivi)oppilaalla on hyvä olla kuvaus- ja haastattelulupa kunnossa.
 • Otamme yhteyttä naapurikouluihin myös opettajien kautta.
 • Marssimme Kampin kauppakeskuksen läpi kyltteinemme (oppilaiden idea).
 • Yritämme löytää kansanedustajan, joka tulisi moikkaamaan meitä portaille.
 • Ope on henkisesti paremmin varautunut kylttipajan tunnetykitykseen. Tiukkaa tekstiä tuli niin paljon ja yllättäviltä ihmisiltä, että hämmennyin ja mietin miten paljon kylttien teksteihin pitää puuttua. Rehtori suhtautui kyltteihin upeasti, mutta "Haistakoon Trump mummonsa spermaa" sensuroitiin lopulta yhteisymmärryksessä tekijän kanssa. Muuten annoimme oppilaan äänen kuulua. Oppilaat ovat edustamssa itseään ja omia mielipiteitään, eivät aikuisia tai koulua. Siksi kylttien karkea kieli sallittiin. Ilmiselvää kuitenkin on, että kylttien viesteistä riittää juteltavaa jatkossakin.


... kuvien jälkeen wilmaviesti...

Meidän wilmaviesti koteihin näytti tältä. Saa kopioida.

Hei koteihin!

Erilaisten tutkimusten ja ihan arkipäivän havaintojenkin mukaan on aivan ilmiselvää, että nuorten huoli maailmanmenosta on kasvanut paljon. Nuorisobarometri kertoo, että noin 85% porukasta kokee jonkinasteista pelkoa ja ahdistusta ilmastonmutoksesta ja maailman tilasta. Samaan aikaan yhä useampi kokee, että vaikuttamisen mahdollisuudet ovat olemattomat.

Me ruusislaiset olemme päättäneet ottaa asian tosissamme ja ryhtyä tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia tarttua omaa elämäänsä koskevin asioihin monella tasolla. Uskomme, että on tärkeää kannustaa nuoria toimintaan. Se luo uskoa tulevaisuuteen.

Huomenna perjantaina Helsingissä järjestetään Eduskuntatalon portailla mielenilmaus ilmastonmuutokseen liittyen. Tämän viestin lopussa on itse tapahtumasta lisätietoa. Ryhmä oppilaita ilmaisi halukkuutensa osallistua mielenilmaukseen ja pyysi mukaan muitakin. Me opettajat ja rehtori totesimme, että mielenilmaus on mitä parhain oppimisympäristö ja osallistuminen on varsin suotavaa, uuden opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

Osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja oppilaan omasta aktiivisuudesta riippuvaista. Mukaan saa lähteä vain, jos on ilmoittautunut ennakkoon. Ilmoittautumisia on kerätty tämän viikon ajan ja mukaan on lähdössä reilu 80 eri-ikäistä oppilasta. Opettajia lähtee mukaan 3-4, samassa suhteessa kuin mille tahansa koulun retkelle. Kuljemme yhdessä koulusta (lähtö klo 8.45, nimenhuuto asemalla klo 9.00) Eduskuntatalolle ja takaisin eikä oppilailla ole lupaa poistua portailta muutoin kuin opettajan luvalla esim vessaan. Olemme portailla noin 90 minuuttia ja tulemme takaisin kouluun syömään. Omia eväitä voi halutessaan ottaa mukaan ja on syytä pukeutua lämpimästi. Tänään teemme yhdessä kylttejä ja kohina aiheen ympärillä on ollut erityisen positiivista. Koulupäivä jatkuu normaalisti retken jälkeen.

Kaikilla koulun retkillä noudatamme koulun järjestyssääntöjä.

POISSAOLOT WILMAAN tulee aamulla aluksi punaisella. Me mukana olleet opettajat korjaamme ne iltapäivän aikana pinkiksi ("opetus muualla") osallistuneiden oppilaiden osalta.

Tämä viesti lähti kaikkiin koteihin riippumatta siitä onko oppilas lähdössä mukaan vai ei. Keskustelkaa ihmeessä lapsenne kanssa onko hän osallistumassa mielenilmaukseen vai jäämässä kouluun. Koululla opetus hoituu normaalisti ja mikäli oppilaalta jää koe välin on se hoidettava rästikokeessa ensi viikon keskiviikkona klo 13 alkaen. Läksyt sun muut pitää myös hoitaa ihan itse. Mukaan reissuun ovat tervetulleita sekä he, jotka kokevat tarvetta tehdä jotakin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi että he, joita kiinnostaa kansalaisvaikuttaminen ja mielenilmaukset noin yleisesti ottaen.

Me olemme oppilaistamme erinomaisen ylpeitä ja lähdemme mukaan valvojiksi mielellämme.

Ystävällisin terveisin

Sanni Virtanen ja muu Ruusuvuoren väki.

Lisätietoa melenosoituksesta: https://www.facebook.com/events/328542217935131/

Nuorten huolesta voi lukea esim täältä: https://yle.fi/uutiset/3-10346864

"Kun koulu kannustaa mielenosoitukseen"- pelisäännöt: http://hairikot.voima.fi/blogi/koulu-kannustaa-mielenosoituksiin/

FB eventin teksti:

"TULE MUKAAN ISTUMAAN GRETAN KANSSA PERJANTAINA 30.11. YMPÄRI SUOMEA!


Ruotsalainen 15-vuotias Greta Thunberg istuu Ruotsin parlamenttitalon edessä perjantaisin, kunnes maa noudattaa Pariisin sopimuksen mukaista ilmastopolitiikkaa. Hän kehottaa kaikkia liittymään mukaan mielenilmaukseen ja istumaan perjantaisin oman parlamenttitalonsa tai kunnantalonsa edessä, kunnes kyseinen maa on polulla, jolla ilmastokriisin pahimmat seuraukset voidaan vielä välttää. Katso Gretan puhe täältä: https://youtu.be/SrGp56ViaJs


Ruotsissa Klimatsverige ja Klimataktion järjestävät 30.11. tapahtuman, jossa pyritään istumaan Gretan tukena jokaisessa Ruotsin kaupungissa ja kunnassa. Tapahtuma muistuttaa seuraavana maanantaina alkavasta Puolan Katowicessa pidettävästä ilmastokokouksesta, jossa viimeistellään Pariisin sopimuksen sääntökirja.


Helsingissä Gretan kehotukseen vastattiin ensimmäisen kerran 21.9. ja sen jälkeen Eduskuntatalon edessä on istuttu joka perjantai kello 9-12. Istumiset Gretan kanssa jatkuvat ainakin huhtikuun eduskuntavaaleihin asti. Istumisia järjestää matalalla kynnyksellä joukko aktiivisia kansalaisia, ei siis mikään tietty taho. https://web.facebook.com/events/331465807431173/


Perjantaina 30.11. kutsumme koko Suomen mukaan istumaan Gretan kanssa, sillä Suomessa tarvitaan reilusti lisää kansalaispainetta päästöjen vähentämiseksi. Kokoa siis omalla paikkakunnallasi yhteen porukka, luokaa tempauksesta fb-tapahtuma ja liittykää mukaan tekemään ilmastohuolesta näkyvää ja kuuluvaa!


Tapahtumaan osallistuvia yhdistää huoli ilmastonmuutoksesta, ilmasto-oikeudenmukaisuuden tärkeydestä ja päästövähennysten kiireellisyydestä. Päästövähennysten keinoista meillä voi olla erilaisia mielipiteitä, mutta selvää on, että Suomen tulee luopua fossiilisista polttoaineista ja pienentää metsien suunniteltuja hakkuumääriä, jotta lisääntyvät hakkuut eivät tekisi tyhjäksi muita päästövähennyksiä.


Tapahtuman järjestämisessä ovat mukana Ilmastovanhemmat sekä Perjantait Gretan kanssa -ryhmä."


KAMPANJASUUNNITELMA. Päivittyy pikkuhiljaa homman edetessä.

Perjantai Gretan kanssa 15.3 .2019

Ensimmäinen kokous aiheesta 7.2.2019.

Päätettiin:

 • lähetetään viesti naapurikouluille opettajien kautta. Laitetaan sama instaan.
 • aloitetaan kampanja hiihtoloman jälkeen. Herätellään ihmisiä mukaan omassa koulussa.
 • kirjoitetaan lehdistötiedote ja lähetetään se
 • POSITIIVISET ILMASTOUUTISET kerran viikossa keskusradion kautta. Kerrotaan joku hyvä uutinen, joka on seurausta ihmisten aktiivisuudesta ja jonka tajuaa myös kuudesluokkalainen. Lopetetaan lähetys tyyliin; " Haluatko, että maailmassa on enemmän tällaisia uutisia? Tule mukaan mielenosoitukseen...."
 • JULISTEET koulun seinille.
 • Kysellän onko muita kiinnostuneita suunnitteluporukkaan.
 • Mielenosoitusviikolla ilmoittautuminen ma ja ke, kuten viimeksikin.
 • Kylttipaja.
 • A-studio. Näytetään osittain tai kokonaan A-studion lähetys aiheesta. Ehkä saliaamunavaus, ehkä luokissa... YH-tunnilla? Keskusteluun hiihtoloman jälkeen. (Ohjelma tuli kokouksen jälkeen)

Nuorten viesti:

"Moikka te älylliset,

Me ollaan ysiluokkalaisia Ruusuvuoren koulusta. Ollaan osana Korso valittaa -ryhmää, jossa me otetaan kantaa meitä huolestuttaviin asioihin.

Ollaan menossa 15.3..2019 Eduskuntatalon portaille mielenosoitukseen. Idea on lähtenyt ruotsalaiselta 15- vuotiaalta Greta Thunbergiltä, joka on kypsynyt siihen, että on meneillään ilmastokriisi, mutta päättäjät eivät reagoi asioihin tarpeeksi nopeasti. Me kerätään koulustamme porukka ja mietittiin et haluaisitteko tulla meidän kanssa. Ruvetaan hiihtoloman jälkeen suunnittelee kampanjaa (esim. julisteita, lehdistötiedotetta, kylttejä jne.). Jos kiinnostaa, te voisitte vaikka tulla kouluumme tutustumaan ja suunnittelemaan. Me tarjotaan teille pitsat. (Kotipitsasta eettiset semmoset).

Meihin saa hyvin yhteyttä somessa. Instassa ollaan @korsovalittaa, ottakaa yhteyttä DM:issä.

T: Korso valittaa- tiimi

VIESTI KANSANEDUSTAJILLE

Lähetimme kansanedustajille viestin:

Hei!

Ruusuvuoren koulussa toimii aktiivinen Korso valittaa -ryhmä, jonka missiona on maailmanparannus ja maailman virheiden huomaaminen ja virheille jotain tekeminen.

Kotisivut: Korso valittaa

Neljä Korso valittaa tiimin oppilasjäsentä sai marraskuun lopulla idean lähteä istumaan Gretan kanssa ja vaatimaan ilmastotekoja NYT eduskuntatalon portaille. He pyysivät mukaan myös muita. Ruusuvuoresta lähti lopulta 80 oppilasta ja kolme opettajaa istumaan yhteisen asian puolesta.

Perjantaina 15.3. Korso Valittaa aktivoituu taas ja missiona on saada mukaan porukkaa Ruusuvuoren koulun lisäksi myös muista vantaalaisista kouluista. Eduskuntatalon portaille tulemme istumaan 9.30-11.00.

Toive olisi, että juuri ennen eduskuntavaaleja nuoria tulisi tapaamaan ilmastotekoja ajavia kansanedustajia. Nuorille olisi tärkeää, että he saisivat jakaa ilmastotuskaansa aikuisille, joiden työ on tehdä lakeja paremman maailman puolesta.


Korso valittaa -ryhmän puolesta,


Kaisa Honkakoski

Ruusuvuoren koulun apulaisrehtori

hi, yh ja et lehtori


JA VASTAUKSIAKIN TULI:

Moi

Mahtavia oppilaita! Yritän ehtiä käymään.

S

(Silvia Modig)


Hei!


Hienoa, että olette noin aktiivisia. Perjantaiaamupäivät ovat jo muodostuneet viikon suosikkiajankohdakseni, kun eduskunnan rapuilta löytyy ilmastotekoja vaativia nuoria ja muita ilmastolakkoilijoita. Tämä porukka luo toivoa ja uskoa siihen, että maailma pelastetaan. Toivoisin näkeväni yhtä sinnikästä ja tinkimätöntä ilmaston puolustamista myös eduskuntatalon sisällä.


Nähdään tuolloin, ihanaa että tulette!


Aurinkoa kevääseen!

Emma

(Emma Kari)


seuraavalle sivulle