Koulujen välinen yhteistyö

Hyvisten heimo

Kaikissa kouluissa on ihmisiä, jotka haluavat olla aktiivisesti mukana rakentamassa parempaa maailmaa. He päätyvät usein mukaan oppilaskunnan hallitukseen, ympäristötiimiin tai johonkin muuhun, kuten Korso Valittaa-porukkaan.

Omassa koulussa aktiivioppilaan rooli saattaa olla paitsi palkitsevaa myös ärsyttää ja painaa. "Mä en jaksa kuunnella sitä feminatsi-shittiä enää", sanoi erinomaisen fiksu, kiihkeä ja peloton nuori, valmiina luovuttamaan. Kukaan ei jaksa jatkuvasti taistella tuulimyllyjä vastaan ja mesota barrikadeilla saman pienen porukan kanssa ilman vastakaikua.

On mielettömän tärkeää huomata, että maailmassa on paljon ajattelevia, keskustelukykyisiä ihmisiä. Osa heistä saattaa löytyä omasta koulusta, osa naapurista, osa netin kautta kauempaa. Aina ei ole pakko kuunnella huutelua tai paukuttaa päätä seiniin, jotka eivät ole ainakaan vielä valmiita tai kykeneviä keskusteluun. Olennainen osa vaikuttamistyötä on liittyminen yhteen samanhenkisten ihmisten kanssa.

Kävin Korso Valittaa- porukan kanssa kylässä Latokartanon koulussa Helsingissä. Syy vierailulle oli oikeastaan se, että Latiksessa järjetettiin kestosidepaja meidän ideaa seuraillen. Tarkoitus oli mennä moikkaamaan ja katsomaan miten hommat etenevät. Ilman erillistä suunnittelua tai opettajan minkäänlaista panosta Latiksen aktiiviset oppilaat ryhtyivät juttusille meidän ihmisten kanssa ja kas, pian oli jo IG;t sun muut yhteydet kunnossa. Oppilaiden mielestä tämä oli parasta ikinä. Samantyyppisiä ihmisiä kuin he itsekin, toisesta koulusta. Kotimatkalla oli hymyt niin korvissa, että openkin oli pakko tajuta; ei se paremman maailman rakentuminen toisinaan ole tämän kummemmasta kiinni.

Myös opettajat kaipaavat verkostoitumista. Minusta on älytöntä, että me pähkäämme kouluissamme aivan samanlaisten ongelmien kanssa, kukin omissa nurkissamme.

Mitä jos lähtisimme rakentamaan uudenlaista tapaa toimia? Mitä jos luottaisimme siihen, että jo ihmisten tuominen yhteen ja uudenlaisen, raikkaamman otteen kehittäminen vaikutustyön ympärille riittää? Mitä jos vaikuttaminen ei olisikaan hankalaa, turhauttavaa ja paljon ylimääräistä työtä vaativaa vaan ihan helppoa ja yksinkertaista? Mitä jos ottaisimme oppilasaktivismin osaksi koulun arkea pysyvästi ja opettajaa liikaa rasittamatta? Jos suunnittelisimme kerralla hyvin, yhdessä? Mitä jos olisi valinnaisaine tai muu pysyvä, nykykouluun sopiva tapa toimia? Mitä jos naapurikoulun opettajalla onkin jo villit visiot ja tahto toimia?

Suunnitelma

Onni on kollega, joka ei jää pähkäilemään vaan näkee asiat toteutumiskelpoisina tuosta vaan. Onni on myös rehtori, joka ymmärtää oppilasaktivismin tärkeyden, kannustaa ja antaa aikaa hoitaa yhteyksiä naapurikouluihin.

Meillä on suunnitelma. Haluamme saattaa yhteen aktiiviset maailmanparantajat useasta koulusta. Jotta he pääsisivät tapaamaan toisiaan, keskustelemaan, vaikuttamaan ja oppimaan. Tällä kertaa vain ne oppilaat, joiden kanssa ei tarvitse vääntää perusasioista ja siitä mitä on rakentava keskustelu. Haluamme toteuttaa suunnitelman niin, että homma toimii osana opettajan perustyötä ja jää koulujen rakenteisiin pysyvästi. Jos saamme yhteyden edes yhteen kouluun, olemme ottaneet ison askelen eteenpäin.

Naapurit ja kylänmiehet

Kutsuimme koululle YS-ajalla naapurikouluista väkeä. Vaikka on sanottava, että ainakaan täällä Koillis-Vantaalla yhteiset YS-ajat eivät ole olleet pelkästään onnistuneita riemuvoittoja, on niistä se hyvä puoli, että pääsimme kasvokkain keskustelemaan. Heti ensimmäisellä tapaamisella selvisi, että opettajista moni on kiinnostunut yhteistyöstä.

Lähdimme liikkeelle realiteeteistä (opettajan työpanos, toimiva aikataulu) ja yhdistimme ne konkretiaan (jo tänä keväänä jotain, mahdollisuus myös pitkäkestoiseen ratkaisuun) ja sanoitimme monen allekirjoittaman arvomaailman (oppilasaktivismin tärkeys, radikaali toivo).

Mukaan pohtimaan lähti seitsemän koulua ja 24 opettajaa. Työskentely on vasta alussa, mutta pöydän ääressä istuu niin huikeita ammattilaisia, että uskallan jo nyt sanoa; tästä on syntymässä jotakin hienoa.


.. siis miten?

Kevään 2019 aikana aiomme:

  • osallistua mielenilmaukseen usean koulun voimin. 15.3.2019 Gretan kanssa Eduskuntatalon portaille istumaan! (Edit: ainakin viidestä koulusta oli väkeä! Upea päivä)

  • tavata suunnittelun merkeissä (YS aika 10.4. 2019 venytetty alkamaan klo 13). Listalla: Lisää keskustelua koulujen yhteistyöstä, oppilasaktivismista ja muusta oleellisesta. Tulevan, rakenteisiin jäävän yhteistyön suunnittelua ja hahmottelua. Kokemusten jakamista ja muuta napakkaa, mutta suht rentoa toimintaa. voisiko tämä olla tulevaisuudessa valinnaisaine? Miten rahkeet saadaan riittämään? Yhteistyökumppani koulun ulkopuolelta? (Lue lisää alempaa)

  • järjestää tapahtuman, jossa oppilaat tapaavat toisiaan 25.4. 2019 n klo 10-14 Ruusuvuoren koululla.


YS- aika 10.4.2019

Muistiinpanoja tapaamisesta:

Paikalla oli väkeä kahdeksasta vantaalaisesta koulusta (Havukoski, Martinlaakso, Peltola, Ruusuvuori, Hämeenkylä, Korso, Simonkylä ja Kansainvälinen koulu).

Keskustelimme vilkkaasti mm näistä:

  • minkälaista oppilasaktivismiin liittyvää toimintaa kussakin koulussa on? MIten oppilaat valitaan?

  • minkälainen kattotason unelma toimintaa ohjaa (tai voisi ohjata)?

  • minkälaisia haasteita toimintaan liittyy? Mikä taas toimii hyvin?

  • miten "oppilasaktivismi" määritellään?

  • minkälaista konkreettista toimintaa koulujen välinen yhteistyö voisi olla nyt ja tulevaisuudessa.

KOONTIA:

Monenlaiset tavat toimia:

Kaikissa kouluissa on omanlaisensa tapa toimia ja esimerkiksi hallitukseen valitaan väki kouluissa vaihtelevin perustein. On hyvä kuulla muiden toimintamalleja ja miettiä, miltä osin oma systeemi toimii ja missä on petrattavaa. Joistain kouluista mielenosoitukseen lähdettiin ylpeän rehtorin saattelemana satamäärin ja toisessa taas opettajat ohjattiin rehtorin toimesta toimimaan aivan päin vastoin; mielenosoitukseen ei missään tapauksessa saisi osallistua.

Kaikissa (tai ainakin useimmissa) kouluissa iso osa hallituksen tai muun aktiiviporukan ajasta ja energiasta menee erilaisiin koulun sisäisten tapahtumien ja juhlien järjestämiseen. Toiminta on tärkeää, mukavaa, vakiintunutta ja sujuu jo hyvin. Se on näkyvää ja ohjaa usein minkälaisia tyyppejä aktiiviporukkaan hakeutuu. Kaikki kunnia häppeningeille, mutta on syytä miettiä miten esimerkiksi ympäristöstä huolestuneet mutta esiintymistä ja askartelua kammoavat henkilöt saadaan myös mukaan vaikuttamaan. Miten oppilasaktivismin laajuus ja mahdollisuudet saadaan paremmin näkyviksi koko oppilasmassalle siten, että monenlaiset vaikuttajat lähtevät mukaan tekemään?

Oppilaiden itseohjautuvuus ja motivaatio vaihtelee paitsi kouluittain myös vuosiluokittain. Toisinaan ei tunnu kiinnostavan kuin pleikka ja kiska eikä hommat suju millään, toisinaan taas löytyy porukka, joka tarvitsee vain pienenpientä ohajusta toimiakseen. Opettajat ohjaavat ryhmiä omilla tyyleillään (ja niin pitää ollakin) ja suhtautuvat esimerkiksi hengailuun vaihtelevasti. Keskustelu ohjauksen ja oma-aloitteisuuden määrästä jatkunee kiinnostavana vielä pitkään ja vertaistuki on paikallaan.

Joissakin kouluissa sama opettaja on ollut vetovastuussa pitkään ja toiminta on ehtinyt muotoutua tietynlaiseksi kun taas toisissa opettajat vasta aloittelevat toimintaa. Myös kiinnostuneiden opettajien määrä ja koulun tarjoamat resurssit vaihtelevat. Joissakin kouluissa on vain yksi aikuinen vastuussa koko hommasta kun taas toisissa työskennellään parina tai vielä suuremmassa ryhmässä.

Unelmia:

Suurin osa meistä toivoi nuorten kasvavan oppilasaktivismin myötä "aidosti kiinnostuneiksi aktiivisiksi kansalaisiksi". Toiminnan unelmiotiin olevan aidosti oppilaslähtöistä ja nuorten ehdoilla toimivaa. Tärkeänä nähtiin aktiivisen elämänasenteen levittäminen koko kouluun, sen kaikkiin oppilaisiin ja opettajiin. Koulun me-henkeä täytyy pitää tietoisesti yllä ja tehdä työtä koko porukan sitomiseksi yhteen.

Unelmoimme myös koko maailman kokoisia unelmia. Haluamme koulun siirtyvän sivustaseuraajista mukaan pelikentälle päättämään ja vaikuttamaan. Tasa-arvoisempaa ja reilumpaa maailmaa rakennetaan myös koulusta käsin ja meillä on oma paikkamme ilmastokriisin ratkaisjoina. Tarvitsemme toisiamme, jotta tarvittava kipinä ja sysäys syntyy niin oppilaskuntatoiminnassa kuin laajemminkin koulussa.

Tapaamiset ja oppilaiden välinen yhteistyö:

Pääasia on, että oppilaat saadaan verkostoitumaan toistensa kanssa. Ideoiden vaihto oman koulun kehittämiseksi on tärkeää. Osa tapaamisesta voi olla hyvn nuorten itsensä järjestämää tavoitteena ideoiden ja kokemusten vaihto. Mitä enemmän nuoret kertovat toisilleen projekteista ja tapahtumista, joissa he itse ovat tunteneet vaikuttaneensa maailmaan, sen parempi. Kyseessä voi olla oman koulun sisäinen juttu, lähiympäristö tai joku laajempi projekti.

Tapaamisiin voidaan toki liittää myös opettajajohtoisempi osa, jonka tavoitteet ovat hiukan erilaiset kuin nuorten omassa tekemisessä. Kutsuva koulu saa ihan itse päättää minkälaisen tapaamisen järjestää eikä mitään sääntöjä tosiaankaan tarvita, mutta ainakin Ruusuvuoren tapaamisessa tulee olemaan myös ilmastokasvatuksellinen osuus. Teemme varmaankin meemejä ja vastamainoksia- tai sitten järjestän Luontoliiton mainion materiaalin pohjalta neuvottelutuokion. Siinä voi opettajakin saada mukaansa valmiin opetusmateriaalin. Idea kuitenkin on paitsi tukea oppilaiden verkostoitumista myös tuoda lisää ekososiaalista sivistystä kouluun.

Jatkossa voi olla mahdollista, että tapaamisissa jakaudutaan pienempiin porukoihin kiinnostuksen mukaan; osa voi suunnitella enemmän koulun sisäisiä spektaakkeleita ja osa pohtia vaikkapa tasa-arvoasioita jonkun järjestön ihmisen kanssa yhdessä.


25.4.2019, oppilaat kohtaavat

Huh olipa mieletön päivä. Muutama ajatus heti kärkeen; olemme ehdottomasti oikeilla raiteilla. Nuoret kohtasivat, bondasivat ja olivat (ainakin meidän porukat) tyytyväisiä päivään.

Meillä oli väkeä viidestä koulusta yhteensä 43 oppilasta (jos oikein laskin) ja ohjelma koostui aamupäivän rennosta yhdessäolosta ja tutustumisista, sopan syönnistä ulkona ja iltapäivän pienestä kampanjamietiskelystä ja ideamarkkinoista.

Olisi ollut mielettömästi enemmänkin juttelemista ja pohtimista, mutta hyvä alku kai tämäkin.

Toivottavasti tästä tulee hieno perinne ja joskus tulevaisuudessa meillä on jopa luokkatasoittain omaa tekemistä sekä nuorille mahdollisuus keskustella rauhassa vakavemmistakin asioista.

Käytännössä, aikataulut:

Lähdemme liikkeelle koko Vantaan alueelta yhteistuumin, mutta jatkossa toivottavasti löytyy alueittain kiinnostusta niin paljon, että lähikoulut voivat verkostoitua lähemminkin. Matka Martsarista Ruusikseen kestää yli tunnin suuntaansa.

LV 2019-2020

OPETTAJIEN YS-AIKOJA tällä (kasvavalla) porukalla järjestetään ainakin kaksi; yksi syksyllä ja yksi keväällä.

OPPILASTAPAAMISIA järjetetään samaten kaksi; syksyllä pääsemme kylään MARTSARIIN ja kevään tapaamisen emännöi PELTOLA. (Kevään tapaamiset perui korona :( )

HuOMINEN jo tänään ja Lunchbunch

Lukuvuonna 2019-2020 saimme järjestettyä kaksi suurta ja, uskallan väittää, mahtavaa verkostoitumistapahtumaa. Kummallekin on omat kotisivunsa;

Sata teiniä, ministeri ja leffa; HUOMINEN JO TÄNÄÄN

Ilmastohackathon LunchBunch

LV 2020-2021

Voihan KORONA!! Nyt ei auta kuin odotella.


Haluatko mukaan, kaipaatko lisätietoa? Laita viesti! sanni.virtanen@eduvantaa.fi

Päivitämme tätä sivua projektin edetessä-