Opinto-opas ja opetussuunnitelma

Opinto-opas 2023-2024 

OPETUKSEN JÄRJESTELY

Lukiolainen suorittaa lukion oppimäärän 2-4 lukuvuodessa ja saa päättötodistuksen. Ylioppilastutkinnon suorittaminen voidaan hajauttaa enintään kolmeen tutkintokertaan. Ylioppilastutkinnossa äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe. Kokelas voi lisäksi sisällyttää tutkintoonsa enemmän kuin viisi tutkintoainetta. Kokeet hyväksytysti suorittanut saa ylioppilastutkintotodistuksen.

Lukion opiskelijat noudattavat 1.8.2021 voimaan tullutta opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelman mukaan opiskelijan pitää suorittaa lukioaikana vähintään 150 opintopistettä, jotka koostuvat pakollisista opintojaksoista (n. 94-102 opintopistettä), valtakunnallisista valinnaisista opintojaksoista (n. 20 opintopistettä) ja paikallisista valinnaisista opintojaksoista.

Lukuvuosi jakautuu viiteen noin seitsemän viikon pituiseen periodiin. Kussakin periodissa opiskelijat valitsevat 3-7 opintojaksoa opiskeltavaksi. Jokaisena lukuvuonna pitää kuitenkin suorittaa vähintään 60 opintopistettä.

Lukioaikana on perusteltua suorittaa kaikki pakolliset sekä valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot niissä aineissa, jotka aikoo kirjoittaa yo-kirjoituksissa. Kokonaisopintopistemäärään voi sisällyttää myös muissa oppilaitoksissa suoritettuja opintopisteitä. Opintoja voi suorittaa myös esimerkiksi Turun seudun lukioiden etärenkaan kautta.  

OPISKELU

Opintojakson suoritus

Opintojaksot suoritetaan osallistumalla opetukseen ja suorittamalla aineenopettajan ilmoittamat vaatimukset opintojakson suorittamiseksi hyväksytysti. Opintojakson voi suorittaa myös itsenäisesti rehtorin luvalla. Opinto-ohjelman muutosta (esimerkiksi opintojakson lisääminen tai poistaminen, matematiikan oppimäärän vaihtaminen) anotaan lomakkeella viimeistään viikkoa ennen uuden opintojakson alkamista. Muutoksesta on syytä neuvotella kyseisen aineen opettajan, opinto-ohjaajan tai rehtorin kanssa.

Jos tietyssä aineessa tulee oppimisen vaikeuksia, on opiskelijan oikeus saada kyseisessä aineessa tukiopetusta. Tarjoamme myös erityisopettajan tukea lukio-opinnoissa. Erityisopettajana toimii lukuvuonna 2023-2024 Liisa Laukkanen. Hän ilmoittaa kunkin periodin alussa, milloin ja miten hänen puoleensa kannattaa kääntyä opiskeluasioissa.

Suoritus- ja arvosteluohjeet

Opiskelijan arvioinnista päättää kunkin oppiaineen osalta opiskelijan opettaja, ja jos opettajia on useita, opettajat yhdessä. Päättöarvioinnista päättävät rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä. Opinnoissa etenemistä koskevaan päätökseen ja päättöarviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää arvioinnin uusimista. Pyyntö tehdään rehtorille. Uudesta arvioinnista päättävät koulun rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä. Jos opiskelija on saamaansa päätökseen tyytymätön, hän voi pyytää arviointiin oikaisua aluehallintovirastolta.

Opiskelijan tiedot ja taidot arvioi kunkin aineen opettaja opintojakson päättyessä. Arvosanat merkitään numeroilla 4-10. Opintojakson arvosana määräytymisestä kertoo kyseisen opintojakson opettaja opintojakson alkaessa. Hyväksytty opintojakso edellyttää vähintään arvosanaa 5. Laitilan lukion koulukohtaisten paikallisten opintojaksojen arvosanaksi annetaan kuitenkin yleisesti suoritusmerkintä (S=suoritettu, K=suoritus kesken, keskeytynyt tai H=hylätty). Joitakin yksittäisiä koulukohtaisia opintojaksoja voidaan arvioida numeroarvosanoin; tällöin asia on mainittu erikseen kurssiselosteessa opintojakson kuvauksen yhteydessä. 

Päättöarvioinnissa oppimäärän arvosana määräytyy opintojaksojen arvosanojen keskiarvosta. Aineen opettaja/opettajat voivat kuitenkin käyttää harkintaa. Opiskelijalla on myös oikeus korottaa koko oppimäärän arvosanaa. Tätä varten järjestetään korotustenttejä joko suullisten tenttien yhteydessä tai erikseen.

Opiskelijan niin pyytäessä numeroarvioinnin sijaan voidaan käyttää pelkkää suoritusmerkintä

· liikunnasta
· oppiaineista, joissa oppimäärä käsittää vain kaksi opintopistettä
. valinnainen vieras kieli, jos opintomäärä on korkeintaan neljä opintopistettä

Suoritusmerkinnällä arvioidaan

· paikallinen valinnainen kurssi, ellei ole toisin ilmoitettu
· oppilaanohjaus
· teemaopinnot

Itsenäinen suoritus

Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta. Osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti.

Opiskelijan tulee ensisijaisesti tarkistaa, onko kyseinen opintojakso suoritettavissa etärenkaan opintoina lukuvuoden aikana (www.etarengas.fi).

Opiskelijan suorittaessa opintojakson kokonaan tai osittain itsenäisesti noudatetaan soveltuvin osin edellä mainittuja arviointiperiaatteita. Opintojakson tavoitteiden saavuttamista ja niiden suuntaista edistymistä on myös tällöin arvioitava riittävän laaja-alaisesti. Itsenäisesti opiskeltu opintojakso on suoritettava hyväksytysti.

Opintojakson arviointi

Opiskelijan suorittama opintojakso arvioidaan sen päätyttyä. Arvioinnin tehtävänä on antaa palautetta opiskelijalle opintojakson tavoitteiden saavuttamisesta ja oppiaineen opiskelun etenemisestä. Opintojakson arviointi perustuu paitsi mahdollisiin kirjallisiin kokeisiin, myös opintojen edistymisen jatkuvaan havainnointiin ja opiskelijan tuotosten arviointiin.

”Opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä on annettava riittävän usein tietoa opiskelijalle ja hänen huoltajalleen. Tietojen antamisesta määrätään tarkemmin opetussuunnitelmassa”. Jotta huoltajat saavat em. asetuksessa kuvatun tiedon opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä, lukio edellyttää huoltajien seuraavan Wilmasta koulun tiedotteita ja opiskelijoiden opintosuorituksia sekä mahdollisuuksien mukaan osallistuvan vanhempainiltoihin ja muihin koulun järjestämiin tapahtumiin.

Muita opetussuunnitelmassa määriteltäviä opintojakson arviointitapoja voivat olla esimerkiksi suoritusmerkintä (S=suoritettu), hylätty (H=hylätty) tai sanallinen arviointi. Mikäli opintojakson suoritus on keskeytynyt, siitä annetaan keskeyttämismerkintä (K=keskeyttänyt). Kirjallisesti annettu sanallinen arviointi ja suullinen palaute voivat myös täydentää numeroarvostelua.

Oppimisen haasteet tai vaikeudet, kuten esimerkiksi lukivaikeus, tulee ottaa huomioon arvioinnissa siten, että opiskelijalla on mahdollisuus muuhunkin kuin kirjalliseen näyttöön.

Arviointiperusteista tiedottaminen

Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen.

Arviointiperusteista tiedottaminen parantaa opettajien ja opiskelijoiden oikeusturvaa ja motivoi opiskelijaa. Yleisten arviointiperusteiden lisäksi kunkin opintojakson arviointiperusteet selvitetään opiskelijalle opintojakson alussa.

Keskeytetyn opintojakson suorittaminen

Opiskelijan tulee neuvotella ennen opintojakson alkua opettajan kanssa, jos hänellä on kaksi peräkkäistä hylättyä (tai keskeytettyä) opintojakson suoritusta samassa oppiaineessa.

Keskeytetyn opintojakson suorittamiseen opiskelijalla on aikaa seuraava periodi. Jos kaikki osasuoritukset eivät ole valmiina seuraavan jakson kuluessa, suorittaminen on aloitettava alusta. Esimerkiksi kolmannen periodin opintojakso on suoritettava neljännen periodin loppuun mennessä.

Oppiaineen oppimäärä ei ole valmis ennen kuin keskeytetyt opintojaksot on suoritettu. Jos opiskelija on valinnut opintojakson, eikä ole ajoissa anonut sen poisjättämistä, opintojakso on suoritettava.

Päättöviikolla suoritettavat muut kuin ko. periodilla opetettujen opintojaksojen kokeet

1. Päättöviikolla voi suorittaa myös itsenäisen suorituksen liittyviä kokeita. Sovi erikseen järjestelyistä kunkin aineen opettajan kanssa. Itsenäisen suorituksen tehtävät opiskelijan on jätettävä arvioitaviksi ennen kuin ilmoittautuu kokeeseen.
2. Opiskelijalla on mahdollisuus anomuksesta erityisen syyn perusteella (esim. sairaus) saada rehtorilta oikeus kokeen suorittamiseen.

Opintojakson arvosanan korotus

Opiskelija voi yrittää korottaa opintojakson arvosanaansa noin kaksi viikkoa periodin päättymisen jälkeen järjestettävissä uusintakuulustelussa. Hyväksytyn arvosanan korottaminen on mahdollista 13 kuukauden kuluessa arvosanan saamisesta, kuitenkin niin, että 5. periodissa saatu hyväksytty suoritus voidaan suorittaa vielä seuraavan vuoden elokuun uusintapäivänä.

Yhdessä uusintakuulustelussa on mahdollista korottaa vain yhtä hyväksyttyä arvosanaa. Samalla suorituskerralla ei voi osallistua hylätyn arvosanan ja hyväksytyn arvosanan korottamiseen. Kahta hylättyä arvosanaa saa yrittää korottaa samalla kerralla.

Kun abiturientit ovat saaneet helmikuussa kokonaisarvostelun, he voivat uusia vain hylättyjä arvosanoja ja yrittää korottaa koko oppimäärien arvosanoja.

Opintojen hyväksilukeminen

Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen lukion oppimäärään muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään lukion opetussuunnitelman mukaisia. Päätös muualla suoritettavien opintojen hyväksilukemisesta tulee sitä erikseen pyydettäessä tehdä ennen mainittujen opintojen aloittamista.

Ulkomailla suoritetut opinnot voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin pakollisiksi tai paikallisesti vapaasti valittaviksi opintojaksoiksi.

Oppiaineen oppimäärän arviointi

Oppiaineen oppimäärä muodostuu pakollisista ja valtakunnallisesti valinnaisista opintojaksoista sekä niihin läheisesti liittyvistä paikallisista valinnaisista opintojaksoista. Opiskelijan opinto-ohjelma tarkentuu lukio-opintojen aikana ja sen laatiminen ohjaa opiskelijaa tavoitteellisiin opintojaksovalintoihin. Samassa oppiaineessa eri opiskelijoilla voi siten olla erilaiset oppimäärät. Valinnaisiin vieraisiin kieliin sisältyy vain valtakunnallisesti valinnaisia tai paikallisia valinnaisia opintojaksoja.

Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy pakollisten ja valtakunnallisesti valinnaisten opintojaksojen arvioinnin perusteella. Opiskelijan on suoritettava vähintään 2/3 opinto-ohjelmansa mukaisista oppiaineen oppimäärän pakollisista ja valtakunnallisesti valinnaisista opintojaksoista hyväksytysti. Tällöin jokainen opiskeltu pakollinen ja valtakunnallisesti valinnainen opintojakso on mukana oppiaineen arvosanassa. Oppiaineen oppimäärän arvioinnin suorittajilla on mahdollisuus myös muuttaa arvosanaa, mikäli opiskelijan tiedot ja taidot aineen opiskelun päättövaiheessa eivät vastaa opintojaksojen arvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa.

Opiskelijalle, joka ei ole tullut hyväksytyksi jossakin oppiaineessa tai joka haluaa korottaa saamaansa arvosanaa, on järjestettävä mahdollisuus erillisessä kuulustelussa arvosanan korottamiseen. Kuulusteltavan oppimäärän laajuus määräytyy opiskelijan opinto-ohjelmasta. Mikäli opiskelija osoittaa tässä kuulustelussa suurempaa kypsyyttä ja oppiaineen hallintaa kuin opintojaksojen arvostelusta määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, tulee arvosanaa korottaa. Opiskelijoita voidaan ohjata käyttämään kuulusteluja hyväkseen ylioppilastutkinnon kokeisiin valmistautumisessa.

Lukion oppimäärän suoritus

Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta annetaan moduuleina. Moduuleista on muodostettu opintojaksoja, joista voi saada 1-4 opintopistettä. Lukion oppimäärä sisältää vähintään 150 opintopistettä.

Opiskelijan henkilökohtaiseen opinto-ohjelmaan kuuluvien pakollisten ja valinnaisten opintojen tulee olla opiskeltu vähintään siinä laajuudessa kuin ne on määritelty valtioneuvoston antamassa tuntijakopäätöksessä.

Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät edellä esitetyllä tavalla hyväksytysti ja lukion vähimmäisopintopistemäärä täyttyy.

Opiskelun hidastaminen ja nopeuttaminen

· periodin vähimmäisopintojaksojen määrä on 3 (6 opintopistettä), ei maksimimäärää
· kahden opintojakson samanaikainen opiskelu poikkeuksellisesti mahdollista
· opintojaksoja on mahdollista suorittaa kesällä (kurssien itsenäinen suoritus), tarkista aina myös etärenkaan opetustustarjonta
· ylioppilastutkinnon suorittamista voi hajauttaa ja kirjoittamisen voi aloittaa jo 2. vuoden keväällä tai kolmannen lukiovuoden syksyllä.
· lukio tulee suorittaa 2-4 vuodessa
· rehtori voi perustellusta syystä myöntää opiskelijalle suoritusajan pidennystä; perusteltu syy on esimerkiksi vaihto-oppilasvuosi

MUUT OHJEET

Juhlat

Varppeen koulurakennuksessa järjestetään lukuvuoden aikana juhlatilaisuuksia, joissa valvojina toimivat opettajat ja rehtorin hyväksymät järjestysmiehet. Koulu ei ole vastuussa koulun ulkopuolella järjestettävistä juhlista (esim. abiristeilystä).

Poissaolosäännöt 

A: Etukäteen pyydetyt lomat

Hyväksyttävästä syystä opiskelija saa olla poissa koulusta

1. Yksittäisen oppitunnin ko. tunnin opettajan luvalla
2. Enintään kolme päivää ryhmänohjaajan luvalla
3. Enintään kuukauden rehtorin luvalla
4. Yli kuukauden sivistysvaliokunnan luvalla

Hyväksytty syy voi olla esim. autokoulun insinööriajo, mutta ei autokoulun kirjallinen koe, ajo- tai oppitunnit. Poissaolohakemukset tehdään Wilman kautta.
Loman myöntämisen päättöviikoksi katsotaan tuottavan opiskelijalle ja koulun koejärjestelyille liikaa hankaluuksia. Perheen matkoihin myönnetyt lomat eivät saa aiheuttaa koululle tukiopetusvelvoitetta.

B: Poissaolot, joihin ei ole voinut pyytää lupaa etukäteen

1. Kunkin opintojakson ensimmäisen tunnin poissaolosta riittää suullinen ilmoitus ryhmänohjaajalle tai asianomaisen aineen opettajalle. Tällöinkin syyn pitää olla hyväksyttävä, mutta kirjallista selvitystä ei tehdä.
2. Jos samalta opintojaksolta on poissaoloja enemmän kuin yksi / opintopiste, opiskelijan pitää pyytää koulun terveydenhoitajalta todistus tai huoltajan pitää ottaa yhteys ryhmänohjaajaan. (esim. huoltajan allekirjoittama selvitys opiskelijan poissaoloista).
3. Opiskelija saa itsenäisesti suoritettavia lisätehtäviä poissaolotunneilta oppimisensa tueksi.

A ja B kohdan poissaolot ovat ns. luvallisia poissaoloja.

Luvattomat poissaolot

Opiskelijan tiedot ja taidot arvostellaan opintojakson päättyessä. Arvostelu perustuu jatkuvaan näyttöön, kokeisiin ja muihin kurssin aikana tuotettuihin suorituksiin. Luvattomat poissaolot voivat alentaa arvosanaa tai aiheuttaa opintojakson arvostelematta jättämisen. Opiskelija saa itsenäisesti suoritettavia lisätehtäviä oppimisensa tueksi/osaamisen varmistamiseksi, jos poissaoloja on 2-3 oppituntia opintopistettä kohti. Jos poissaoloja on 4 tai enemmän suoritettavaa opintopistettä kohti, opintojakso on suoritettava uudelleen. Yli 30 minuutin myöhästyminen oppitunnilta kirjataan luvattomaksi poissaoloksi.

Poissaolojen seuranta


Laitilan lukion poissaolojen seurannassa ryhmänohjaajalla on keskeinen rooli. Opinto-oppaan lopussa olevassa taulukossa on eriteltynä poissaolojen tuntimäärät ja käynnistettävät toimenpiteet.


Opintojen keskeyttäminen 

Jos oppivelvollinen nuori on aikeissa keskeyttää opintonsa, koulutuksen järjestäjän on selvitettävä yhdessä oppivelvollisen ja hänen huoltajansa kanssa mahdollisuudet suorittaa opintoja muussa oppimisympäristössä tai mahdollisuudet hakeutua muuhun koulutukseen. Tarvittaessa vaihtoehdot selvitetään yhteistyössä toisen opetuksen tai koulutuksen järjestäjän kanssa. Koulutuksen järjestäjän on lisäksi selvitettävä oppivelvollisen saamien koulutuksen järjestäjän tukitoimien riittävyys sekä tarvittaessa ohjattava oppivelvollinen hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.


Jos oppivelvollinen opiskelija itse ilmoittaa eroavansa oppilaitoksesta eli keskeyttävänsä opinnot, eroamispäätöstä ei voida tehdä ennen kuin oppivelvollinen on osoittanut, että hänellä on uusi opiskelupaikka. Jos opiskeluoikeus on päättymässä opiskelijan runsaiden poissaolojen vuoksi, tulee koulutuksen järjestäjän selvittää oppivelvollisen tilanne ennen opiskeluoikeuden päättymistä koskevan päätöksen tekemistä. Ennen eronneeksi katsomista koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittaa oppivelvolliselle sekä hänen huoltajalleen ja muulle lailliselle edustajalleen, että oppivelvollinen voidaan katsoa eronneeksi, jos hän on ilman perusteltua syytä poissa opetuksesta.

Kouluruokailu

Laitilan kaupungin kouluissa on kiertävä ruokalista. Ruokalistan löydät täältä:
https://www.laitila.fi/palvelut/ruoka-siivous-ja-kiinteistot/ruokapalvelut/varppeen-koulu-keskuskeitti/

Erikoisruokavaliot: Erityisruokavaliota haetaan sähköisellä ilmoituslomakkeella, joka löytyy tästä. Lääkärintodistus edellytetään esimerkiksi ruoka-aineallergioista. Opiskelijan/huoltajan allekirjoittama ilmoitus riittää laktoosittomista ruokavalioista, samoin diabeteksen ja keliakian osalta (lääketieteellisesti todettu sairaus). Samoin uskonnollisen vakaumuksen osalta riittää ilmoitus. Erityisruokavalion järjestämisen periaatteena on, että samaa ruokavaliota noudatetaan myös kotona ja tiedossa olevat poissaolot ilmoitetaan keittiöön.  Lääkärintodistuksen voi toimittaa jälkikäteen.

Syksyllä koulujen alkaessa jatketaan kevään 2023 erikoisruokavaliolistoilla 15.8.2023 asti ja sen jälkeen listat tarkistetaan annettujen ilmoitusten mukaan ja niiden ruokailijoiden nimet poistetaan jotka eivät ole uutta ilmoitusta toimittaneet.

Kouluruokailu- ja  erikoisruokavalioasioissa voi ottaa yhteyttä keittiöpäällikkö Juha Laihoon puh. 050 3758072 ja opiskeluterveydenhoitaja Maarit Rantaseen puh. 050 3881579.

Oppikirjat ja tietokoneet

Lukio kustantaa oppikirjat opiskelijan käyttöön. Kirjat ovat koulun omaisuutta ja niitä tulee säilyttää huolellisesti. Ykkösille on hankittu koulun toimesta tietokone, jotka jaetaan ja otetaan käyttöön Tietotekniikka-tunneilla (TT1) 1. periodissa. Kannettavan tietokoneen saa omaan käyttöönsä, kun opiskelija ja huoltaja ovat allekirjoittaneet asiaa koskevan sopimuksen. 

Opintotukietuudet

Opintorahaa voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta. Opintoraha voidaan myöntää aikaisintaan syntymäpäivääsi seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Opintolainan valtiontakaus myönnetään opintorahaa saavalle eräin poikkeuksin. Voit saada lainatakauksen, vaikka et saa opintorahaa, jos asut vanhempasi luona ja olet 18-19-vuotias toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleva tai jos asut itsenäisesti ja olet alle 17-vuotias. Jos olet alle 17-vuotias ja asut vanhempasi luona, et voi saada opintolainan valtiontakausta.

Opintotuen hakulomakkeita saa Kelan nettisivuilta ja koulun kansliasta. Hakemus toimitetaan lukion kansliaan.

Koulumatkatuki 1. Oikeus Kelan maksamaan koulumatkatukeen maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla on, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 7 km. Tuen hakeminen on muuttunut ja sen voi hakea kätevästi OmaKelassa. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti OmaKelassa, hän tarvitsee omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tunnukset täytyy hankkia omasta pankista ja varmenne oman operaattorin kautta. Huoltaja voi hakea tukea alaikäisen opiskelijan puolesta. Koulumatkatukea voi edelleen hakea paperilomakkeella ja sen voi edelleen jättää oppilaitokseen.

Tuki maksetaan suoraan opiskelijalle rahallisena korvauksena siinä tapauksessa, ettei koulumatkaan sopivaa joukkoliikennettä ole tai sen käyttäminen koulumatkoihin olisi kohtuuttoman hankalaa. 

Koulumatkatuki 2. Oikeus Laitilan lukion maksamaan koulumatkatukeen, jos yhdensuuntainen koulumatka on 5-7 km. Kansliasta saat lisätietoja.

Tapaturmavakuutus

Lukion alle 20-vuotiaat opiskelijat on vakuutettu tapaturman varalta koulussa, koulumatkalla ja opetus- ja lukuvuosisuunnitelman puitteissa järjestettävillä retkillä.

Hoitokuluihin sisältyvät:

· tarpeelliset lääkärin tai hammaslääkärin antaman tai määräämän hoidon tai tutkimuksen kustannukset kohtuullisine matkakuluineen
· tapaturman yhteydessä rikkoutuneiden silmälasien (silloin kun opiskelijalle on tullut vamma), kuulokojeen ja hammasproteesin korjaus- ja hankintakustannukset
· välttämättömät ylimääräiset kulut koulumatkoista, jotka lääkärin määräyksestä on vamman vuoksi tehty normaalista poikkeavalla kulkuneuvolla

LYHENTEET 

Oppiaineiden lyhenteet

UE = USKONTO, FY = FYSIIKKA, BI = BIOLOGIA, RU = RUOTSI
HI = HISTORIA, EN = ENGLANTI, ÄI = ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS
PS = PSYKOLOGIA, GE = MAANTIEDE, RA = RANSKA, SA=SAKSA
MAA = PITKÄ MATEMATIIKKA, MAB = LYHYT MATEMATIIKKA, VE = VENÄJÄ
LI = LIIKUNTA, ET = ELÄMÄNKATSOMUSTIETO, TT = TIETOTEKNIIKKA
KU = KUVATAIDE, FI = FILOSOFIA, MU = MUSIIKKI, TE = TERVEYSTIETO
OP = OPINTO-OHJAUS, KE = KEMIA, YH = YHTEISKUNTAOPPI

LIITE