Oppilashuolto

Oppilashuolto

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuoltotyöhön kuuluvat sekä koulun yhteisöllisen hyvinvoinnin edistäminen että oppilaan yksilöllinen oppilashuolto.

Oppilashuolto on koulun arjessa ja koulupäivän aikana tapahtuvaa välittämistä, tukea ja huolenpitoa. Oppilashuolto kuuluu kaikille kouluyhteisössä työskenteleville ja sitä toteutetaan yhteistyössä huoltajien kanssa. Kouluterveydenhuolto sekä koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelut ovat kaikkien oppilaiden ja heidän huoltajiensa samoin kuin työntekijöiden käytettävissä oppilaan koulunkäynnin tukemisessa.

Oppilashuolto jaetaan yhteisölliseen ja yksilölliseen oppilashuoltoon.

Yhteisöllisen oppilashuollon kokouksiin osallistuvat rehtori, laaja-alainen erityisopettaja, kuraattori,opintojen ohjaaja, terveydenhoitaja ja tarvittaessa luokkaa käsitellessä luokanvalvoja. Yhteisöllisen oppilashuollon ryhmä käsittelee koulun yleiseen hyvinvointiin liittyviä asioita sekä päivittää/ylläpitää koulun oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisessä oppilashuollossa kehitetään, seurataan ja arvioidaan koko kouluyhteisön, yksittäisten luokkien ja ryhmien hyvinvointia.

Yksilöllinen oppilashuolto vastaa yksittäisten oppilaiden hyvinvoinnista. Yksilöllinen oppilashuolto tapahtuu aina oppilaan/huoltajan kirjallisella suostumuksella. Yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kokoonpano määritellään kussakin tapauksessa erikseen yhteistyössä oppilaan/huoltajan kanssa. Yksilöllisen oppilashuollon asiat kirjataan oppilaan omaan oppilashuoltokertomukseen. Oppilaalle ja huoltajalle tarjotaan mahdollisuutta osallistua yksilöhuollollisen ryhmän kokoukseen. Kun huoli oppilaan hyvinvoinnista on kokonaisvaltaista tai huoli liittyy oppilaan kotioloihin tai muihin koulun ulkopuolisiin asioihin toimitaan yksilöllisen oppilashuollossa sovitun suunnitelman mukaisesti. Oppilas tai hänen huoltajansa voivat olla myös suoraan yhteydessä oppilashuollon henkilöstöön. Tällöin oppilashuollon henkilöstön edustaja toimii oppilaan yksilöllisen oppilashuoltotyön käynnistäjänä ja vastaa osaltaan yksilöllisen oppilashuoltotyön toteutumisesta, esim. hankkii oppilaan/huoltajan kirjallisen suostumuksen yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kokoamiselle, mikäli siihen on tarve. Yksilöllinen oppilashuolto on vapaaehtoista ja perustuu huoltajan ja oppilaan suostumukseen. Yksilölliseen oppilashuoltoon kuuluvat kouluterveydenhuollon sekä koulukuraattorin ja koulupsykologin palvelut.

Koulukuraattori

Susanna Pihlajamäki puh. 044 467 5479

Koulukuraattori on sosiaalityön ammattilainen koulussa. Kuraattorin tehtävänä on ennaltaehkäistä ja selvittää oppilaiden psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia yhteistyössä vanhempien ja koulun kanssa. Tarvittaessa oppilaita ja perheitä ohjataan myös koulun ulkopuolisten palvelujen piiriin.

Koulukuraattorin työ on sekä yksittäisten oppilaiden ja oppilasryhmien että koko kouluyhteisön hyvinvoinnin tukemista. Kuraattoriin voivat ottaa yhteyttä oppilaat, huoltajat tai opettajat.

Koulukuraattorin puoleen voi kääntyä esimerkiksi:

  • Koulunkäyntihaluttomuuteen ja poissaoloihin liittyvissä tilanteissa

  • Kaverisuhteisiin ja vapaa-aikaan liittyvissä ongelmissa

  • Arjen ja elämänhallinnan pulmissa

  • Tunne-elämän pulmissa (esim. surut, huolet, alavireisyys)

  • Vaikeissa perhetilanteissa

  • Kun ei oikein tiedä, kehen tai minne voisit ottaa yhteyttä

Koulukuraattori on jäsenenä koulun moniammatillisessa oppilashuoltoryhmässä. Kuraattorin asiakkuuteen ohjaaminen tehdään aina yhteistyössä oppilaan kanssa ja siitä tiedotetaan sovitusti alaikäisen kohdalla huoltajaa. Kuraattorin palvelu on vapaaehtoista ja luottamuksellista.