Englantia eheyttäen

Opetussuunnitelman perusteissa sanottua

Opetuksen eheyttäminen tarkoittaa eri oppiaineiden yhdistämistä siten,  että tosimaailman ilmiöitä on mahdollista tarkastella eri oppiaineista käsin. Eli tämä tarkoittaa käytännössä saman teeman opiskelua eri oppiaineissa.

Eheyttäminen voidaan tehdä rinnastamalla teema, jolloin samaa aihetta käsitellään yhtä aikaa eri oppiaineiden tunneilla. Samaa teemaa voidaan opiskella eri oppiaineissa myös jaksottamalla eri peräkkäin. Eheyttämistä on myös oppiaineiden integroiminen kokonaisuuksiksi.  Myös monialaiset oppimiskokonaisuudet, joihin sisältyy useampia oppiaineita, ovat opetuksen eheyttämistä ja voivat pitää sisällään rinnastamista, jaksottamista ja oppiaineiden integrointia. 

Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus huolehtia, että jokainen oppilas pääsee opiskelemaan kouluvuoden aikana kokonaisuuksia sekä osalliseksi itseään kiinnostavasta tutkivasta oppimisesta. Myös monialaisten oppimiskokonaisuuksien tulee  edistää perusopetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista, erityisesti laaja-alaisen osaamisen osalta. Toisin sanoen myös monialaisissa kokonaisuuksissa opiskeltavat sisällöt perustuvat oppiaineiden tavoitteille.

Lähde: Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, luku 4.4. Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Espoon paikallisessa opetussuunnitelmassa tarkennettua

Opetuksen tavoitteena Espoossa on lähestyä opiskeltavia aiheita mahdollisimman usein oppilaiden mielekkäinä kokemien, tosimaailman ilmiöiden kautta.  Espoon paikallisen tarkennuksen mukaan monialaiset oppimiskokonaisuudet on yksi tapa eheyttää opetusta.

Oppilailla tulee tarjota lukuvuoden aikana vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus. Oppilaat osallistuvat myös tämän kokonaisuuden suunnitteluun. Espoon suositus on, että monialaisen oppimiskokonaisuuden kesto on vähintään sama kuin yhden normaalin kouluviikon työmäärä.  Mikäli oppimiskokonaisuudessa on mukana kaikki opiskeltavat oppiaineet, on monialaisen jakson pituus tällöin viikko. Mikäli mukana on vain joitakin oppiaineita, toteutuu monialainen jakso hajautettuna useammalle kouluviikolle. Käytännössähän jakson opiskeluun käytettäisiin siis monialaisessa kokonaisuudessa mukana olevien oppiaineiden tunnit niin, että kokonaistyömäärä vastaisi vähintään sitä yhden normaali työviikon määrää. Monialaiset oppimiskokonaisuudet tulisi suunnitella kuitenkin niin, että kaikki oppilaan opiskelemat oppiaineet sisältyvät siihen oppilaan koulupolun aikana. Jakson pituuteen vaikuttaa muun muassa käsiteltävän teeman laajuus, mukana olevien oppiaineiden lukumäärä ja oppimiskokonaisuuteen osallistuvien oppilaiden osaaminen ja ikä.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemat valitaan ajankohtaisista, oppilaita kiinnostavista asioista. Siksi on siis tärkeää ottaa oppilaat kokonaisuuksien suunnitteluun mukaan. 

Oppimiskokonaisuuksien teemat, tavoitteet ja sisällöt sekä oppimiskokonaisuuksiin sisältyvät oppiaineet on määriteltävä koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Oppimiskokonaisuuksiin liittyvät oppiaineiden tavoitteet sekä laaja-alaisen osaamisen tavoitteet määritellään ennen oppimiskokonaisuuden toteuttamista. Ennen toteutusta määritellään myös jakson arviointikäytänteet. Jakson aikana oppilas saa palautetta työskentelystä. Oppilaan jakson aikana osoittama osaaminen huomioidaan osana oppiaineiden arviointia. 

Lähde: Espoon kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelma, Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet. https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/opetussuunnitelma/20942620/perusopetus/tekstikappale/26133986

Yläpalkin kuvituskuva luotu Microsoft Copilot Tekoälyn avulla.