SARKON

Van oud naar Cloud

Bij Sarkon werken we met GSuite for Education. Wat houdt dit in?

G Suite for Education is een krachtige samenwerkingstool gemaakt voor scholen. Met G Suite for Education is het gemakkelijk voor leerlingen en leerkrachten om te maken, delen en samenwerken. Leerkrachten kunnen de tool in alle klassen en vakken gebruiken, op elk onderwijsniveau. Geïntegreerd werken met ICT tools op school is nu voor iedereen haalbaar met Google G Suite!
G Suite for Education bevat verschillende apps zoals Gmail, Google Drive, Documenten, Spreadsheets, Formulieren, Sites en Google Classroom, Leerkrachten kunnen met deze apps leermogelijkheden ontwikkelen, administratieve taken automatiseren en leerlingen uitdagen om kritisch te denken. En dat alles zonder de huidige werkprocessen te verstoren. Leerlingen kunnen op hun beurt de apps gebruiken om te leren, samenwerken en ideeën te delen.
  • Drive: een plek waar je alle bestanden kunt opslaan.

  • Een Agenda

  • G Mail: een e-mail programma

  • G Docs: een programma om te kunnen tekstverwerken

  • Presentaties: programma om presentaties te maken

  • Spreadsheets: programma voor rekenkundige bewerkingen.

  • Google Formulieren: online enquêtes en quizzen maken en naar andere mensen sturen.

Belangrijk nieuws

Het opslaan van privacygevoelige informatie op USB sticks of externe harde schijven is vanaf heden ivm de AVG binnen Sarkon niet meer toegestaan.

Belangrijke informatie rondom de aanpassing van de mailadressen.

Hieronder volgt belangrijke informatie:

Vanaf week 14 2020 gaan we de mailadressen waar de schoolnaam in is vermeld aanpassen. Deze aanpassingen gelden alleen voor de medewerkers en niet voor de leerlingen accounts. De leerling accounts blijven ongewijzigd.

Welke verandering?

Van voornaamachternaam@schoolnaam.sarkon.nl naar voornaamachternaam@sarkon.nl ook de overdraagbare accounts als directeur@schoolnaam.sarkon.nl worden aangepast naar directeur.schoolnaam@sarkon.nl

We zullen de omzetting per school aanpassen en inplannen. Dus van te voren brengen we de directie hiervan op de hoogte en spreken we de planning door. We moeten de mailadressen handmatig aanpassen en denken per school een uur nodig te hebben.

Gevolg?

Vanaf het moment dat we de mailadressen hebben aangepast is ook de gebruikersnaam in GSuite gewijzigd (dit is nl. dezelfde naam) Je moet dan dus inloggen met je voornaamachternaam@sarkon.nl gebruikersnaam i.p.v. voornaamachternaam@schoolnaam.sarkon.nl. Het wachtwoord blijft ongewijzigd.

Als het goed is... staat bij iedereen de instelling “mail verzenden als” al geruime tijd ingesteld in de gmail. Dit betekent dat een ontvanger van een gestuurde mail het @sarkon.nl mailadres kon zien en niet het GSuite adres. Je hoeft dan dus niet aan te geven dat je mailadres nu is veranderd.

Heb je bijv. op websites/nieuwsbrieven gebruik gemaakt van je GSuite mailadres? Wij zorgen ervoor dat dit mailadres als alias wordt toegevoegd aan je mail. Je blijft dus de mail ontvangen ook als het rechtstreeks naar je tijdelijke GSuite mail ( voornaamachternaam@schoolnaam.sarkon.nl ) wordt gestuurd.

Uitzonderingen:

Het mailadres dat aangemaakt was in office 365, was en wordt dus weer leidend!

Het kan zijn dat je in de Office 365 omgeving bent aangemaakt onder je meisjesnaam en in de GSuite een account hebt met daarin je aangenomen naam. Het office mailadres (met daarin je meisjesnaam) zal in eerste instantie nu ook weer het mailadres worden. Dit heeft er mee te maken dat dit adres is gekoppeld met Afas. Per gebruiker moeten we vervolgens bekijken of er aanpassingen moeten/kunnen plaatsvinden.

Ook hiervoor geldt, mocht er een mail gestuurd worden naar je GSuite adres met daarin je aangenomen naam, dan komt deze gewoon binnen in je postvak.

Planning

Planning Schooljaar 2019-2020:

Periode van augustus 2019 tot januari 2020

Start in augustus: de bestaande e-mails vanuit de Office 365 omgeving worden overgezet naar de G mail ( actie door Sarkon ICT)

Bovenstaande wordt gefaseerd, per school, uitgevoerd.

Alle e-mail staat uiterlijk januari 2020 in de G suite omgeving.

Als alle e-mail is gemigreerd (uitleg zie pagina waarom en wat) dan wordt het domein @sarkon.nl losgekoppeld van Office 365

Daarna wordt dit @sarkon.nl domein gekoppeld aan G- Suite.( actie door Sarkon ICT)

Mocht blijken dat bovenstaande acties vlot en soepel verlopen dan kan deze procedure wellicht eerder afgerond worden.Planning Schooljaar 2018-2019:

Periode van november 2018 tot juli 2019

Data verplaatsen van de H: schijf op Server naar de drive van G -suite (actie van leerkrachten)

Data verplaatsen van S: schijf op Server naar de Teamdrives (actie van de directeuren)

Mail laten doorsturen van Office 365 naar de G-suite Mail (actie van leerkrachten en directeuren)