Schillerska på distans

En sida om distansundervisning och anpassningar till corona för personalen på Schillerska

Lite digitala nyheter:

Meet

Viktig sak angående Meet: Om du väljer att "Avsluta mötet för alla" när du stänger ditt Meet, innebär det att snabbåtkomsten slås av för deltagarna. Det innebär att om du använder länken igen, måste deltagarna "knacka på" för att komma in. Du löser detta genom att slå på snabbåtkomsten igen.


Bra nyhet: nu kan ni dela in grupper i förväg till ett meet! Enda kruxet är att ni måste göra det via Google Calendar. Gör ni det, så finns grupperna när ni trycker på "Konfigurera smågrupper" i Meet. Ni kan t.o.m. öppna grupperna innan mötet börjar. Testa gärna och återkom med erfarenheter, och har ni inte funktionen än så kommer den i dagarna. Breakoutrooms setup

Jamboard:

Uppdatering Jamboard: Nu kan du se versionshistoriken i Jamboard, vilket innebär att du kan återställa till en tidigare version om något har blivit fel.


Skärminspelning:


Skärminspelningar i Chromebooks! Nu kommer en skärminspelningsfunktion att vara "inbyggt" i våra Chromebooks, uppdateringen håller precis på att göras. Länken nedan beskriver hur man gör. Tipsa gärna era elever, ett bra redovisningsverktyg så här i distanstider!

Skärminspelningar Chromebooks


Mer skärminspelning, denna gången även för dem som inte har Chromebooks. Wevideo har gjort ett väldigt smidigt tillägg för Chrome-webbläsaren, två klick så börjar inspelningen! Sedan kan man enkelt spara den i sin Drive. Se instruktioner nedan: Skärminspelning med Wevideo

Är lektionen på distans står det markerat på schemat.

Organisera ditt classroom efter vår modell. Du kan ansluta till vårt modell-Classroom med koden klttkcs. Varje moment (på classroom kallas de ämnen) ska vara märkt med momentets namn och de veckor momentet ska ta. Inom varje moment numrerar vi varje lektion 1,2,3 osv och märker med dagens datum så att det är lätt att hitta.

Modellen ska följas oavsett om du arbetar på distans eller på plats för att underlätta för elever som är hemma med milda symptom. De erbjuds inte distansundervisning, men, ska kunna hålla sig uppdaterade om vad som händer i skolan. Detta gör det enkelt för eleverna att hitta den information de behöver för att kunna studera på distans.

Varje lektion bör ha någon form av avstämning/utvärdering i slutet av lektionen där du stämmer av med eleverna hur arbete gått. Detta kan du göra med verktyget fråga tex och du kan använda dig av svaren vid nästa lektion som då är på skolan.

Var konkret. Ge exempel på vad du förväntar dig av eleven. Dela inte heller ut för stora uppgifter som sträcker sig över flera lektioner. Det betyder inte att arbetsmomentet inte kan vara stort utan att det stora momentet är uppdelat i mindre delar som sedan sätts ihop till en större helhet. Elevernas motivation hålls uppe om de vet konkret vad de ska göra och konkretionen kan inte nog understrykas. Bra råd att tänka på när du planerar din undervisning finns här.

Uppgiften publiceras senast dagen innan genomförande.

Länk till checklista "Har jag gjort det vi ska?"

Vi försöker efter behov fylla på med filmer och lathundar under fliken högst upp på sidan om olika tekniska funktioner och annat. Vill du tipsa dina kollegor? Har du gjort en film? Vill du ha en film om hur man gör något specifikt? Mejla Karin på karin.berg@educ.goteborg,se

Att skapa sig ett "corona-classroom"

För att elever som måste vara hemma, pga milda symtom men som i vanliga fall hade orkat gå till skolan ska kunna hänga med i skolarbetet, har vi skapat en modell som gör det enkelt för dem att följa det vi gör i skolan. Detta är inte detsamma som distansundervisning utan en hjälp då vi anar att fler kommer vara frånvarande nu jämfört med normalt. Filmen nedan ska alla mentorer visa för sina elever och visar våra förväntningar på dem och vad de kan förvänta sig av oss.


Ont i axlar och nacke?

Vår eminente gympalärare Mikael Männer har gjort en film om hur vi underhåller kroppens behov av rörelse i tid av mycket stillasittande. Tack snälla för det.

Rörelseträning.mp4

Googles Hybridundervisningstips.

Google hade ett kort webbinarium där de presenterade de verktyg de tycker är användbara för oss gällande distansundervisningen. Du hittar deras tips via den här länken.

Närvaro:

Elevernas närvaro registreras av läraren när eleverna har gjort den avstämningsuppgift/utvärdering i slutet av lektionen. Du kan också ta närvaro genom att ha upprop i tex Google Meet.

Att vara distanselev på Schillerska

Eleverna har fått en egen version av denna sida som du hittar här.

Så använder du Google Meet som lärare

För att inte mista den mänskliga kontakten så ska vi se till att någon gång per dag använda oss av Google Meet för att ha enkla videosamtal. Här finns instruktion på hur du använder verktyget med elever. Alla lärare behöver alltså inte använda Meet varje dag, men målet är ett eleverna har någon kontakt med skolan åtminstone en gång.

Om du vill ha ett Meet till en lektion så går du in i förväg och skapar ett samtal, kopierar hemsidesadressen till samtalet och lägger in det i ditt Google classroom.

Du kan också i förväg spela in en instruktion eller genomgång med hjälp av Google meet. Instruktion hittar du här Det finns även en film som du hittar här


Prov/Redovisningar

Självklart ställer denna situation till det extra för oss på alla sätt. Det vore fantastiskt om vi faktiskt kan komma dit att eleverna kan göra redovisningar inför sina klasskamrater över Google Meet, verktyget som presenteras nedan. När det kommer till prov får vi stället försöka se till att skapa hemtentor skrivna hemifrån i ChromEX. Hur du gör för att bifoga ett prov i ChromEX hittar du här. Var kreativa och delge även era kollegor om ni har kloka idéer på hur eleverna ska kunna examineras.

Externa tips:

UBF Digitalisering på distans

UBF har samlat sina resurser gällande undervisning på distans på ett ställe. Där hittar du också nummer till support och annan hjälp. Det finns också lite tips om distanspedagogik - saker att tänka på för att få kvalité i undervisningen som sker på distans.

Undervisning på distans- UBF

UR- Skola hemma experterna.

Det vi gör just nu är ju för de flesta av oss helt nytt. Utbildnings radion har därför i rekordfart skapat en ny serie som heter Skola hemma - experterna där innehållet bygger på lärarnas, eleverna och vårdnadshavarnas frågor. Du kan alltså påverka innehållet genom att mejla till programmet om du har frågor du vill att de ska ta upp.

Skolverkets råd om distans-undervisning

Skolahemma.se är en sida skapad på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR, för skolor att fungera som stöd att hantera konsekvenser av Corona-pandemin. Sidan upprätthålls av RISE. Sidan är levande och uppdateras timme för timme med nya resurser, material och råd beroende på händelseutvecklingen.

Behöver du hjälp?

Digitalsupport utbildnings-förvaltningen

Behöver du hjälp att komma igång eller stöter på problem får du gärna kontakta oss på telefon eller genom våra alternativa kommunikationskanaler till höger.

Telefon 031-367 00 50