Boktips

Hjältar otroliga historier ur verkliga livet.

Journalisten Nils Bergeå berättar kunnigt och dramatiskt om personer som utan att tveka utfört extremt självuppoffrande handlingar i brännande skeenden i vår samtidshistoria.

Makalösa historier om hur enskilda människor räddat många andras liv med insatser långt utöver det som kunnat förväntas, insatser som ofta innebar dödliga risker för de hjältar som utförde dem.

Inte som du av

Johanna Schreiber.

Boken handlar om Ester, Vincent och Amanda I ett samhälle som där kvinnor och tjejer har all makt. Där killar och män förtrycks, utnyttjas och förminskas.

En bok om svek och vänskap men även om brännande kärlek.

Prickskyttens tårar av

Martin Persson

Hämd är temat i boken som börjar med att Christer Zettergren, nyss utgiven från fängelset i Umeå blir skjuten av en prickskytt när han går ut genom fängelseporten. Det är situationen när vår hjälte polisassistenten Alexander Anaris och hans äldre kollega polisinspektören Roger Backström gör entré. Ett nytt liknande mord inträffar på den öppna anstalten Sörbyn norr om Burträsk. Nu blir det högsta prioritet på att klara upp morden och hitta seriemördaren. Tecken tyder på att fler offer står på tur. Läsaren får en detaljerad inblick i kvalificerat polisarbete som blir mer och mer stressat ju längre tiden går. Utredningen går inte som på räls utan drabbas av misslyckanden och felaktiga bedömningar. Gång på gång står man på ruta noll.

The hate u give av

Angie Thomas.

Starr Carter lever i två världar: fattig förort och fin privatskola. Hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän och hon får påtryckningar både från de som vill att den mördade ska få upprättelse och från de som vill att hon ska vara tyst.


Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort.

Det sjätte utdöendet av Elizabeth Kolbert

Arterna dör i en aldrig förr skådad takt. Detta är det sjätte massutdöendet och det pågår mitt framför våra ögon. Under de föregående 500 miljoner åren år har jorden drabbats av fem förödande massutrotningar. Denna gång är det värre än någonsin tidigare, och det är ingen slump att det sker i människans tidsålder. Det är en stor och skakande läsupplevelse om ett helt definierande skede i vår planets historia. Om det som kommer att bli mänsklighetens mest bestående arv.