6.LK

Kuudesluokkalaiset tutustuvat kotikaupungin historiaan erityisesti teollisuuskaupungin kehittymisen näkökulmasta. Koululaisryhmät vierailevat Nokia -yhtiön syntysijoilla Tehdassaaressa. Kirjastopalvelut on tuottanut kirjadiplomitehtäviä varattaviin aineistoihin liittyen.

Ajankohtaista

18.8.2023 Kulttuuripolun ohjelmaa päivitetään kulttuuri- ja kirjastopalvelujen edustajien ja opettajista koostuvan työryhmän kanssa syys-lokakuussa 2023. Kutosluokkalaisten syksyn 2023 ohjelmasta infot alla, tuleva ohjelma vuodesta 2024 eteenpäin vahvistetaan loppuvuodesta.

9.8.2023: Iloista lukuvuoden aloitusta! Varaa kirjaston lukudiplomilaatikot koulullesi Lyyti-järjestelmän avulla. Tarjolla on myös kirjailijavierailuita syksylle. Lue lisää kohdasta kirjaston palvelut.

30.6.2023 Kulttuuripolun koko ohjelma päivitetään lukuvuonna 2023 - 2024. Vierailuja tehdassaareen ei siis toistaiseksi ole varattu. 


Vierailu Tehdassaaressa (tauolla)

Tehdassaareen (Souranderintie 2) tullaan kävellen tai pyöräillen, kyläkouluilta busseilla (ohjeet saa kulttuuripalveluista). Ryhmät viettävät Tehdassaaressa noin 2 tuntia. Huomaa, että alueella on toimivaa teollisuutta ja yritystoimintaa - liiku varoen!

Opas kertoo, miten Pirkkalan pitäjään kuuluneesta pienestä kylästä kasvoi maailman tunnetuimman nimen omaava suomalainen kaupunki. Kaiken aloitti Knut Fredrik Idestamin perustama pieni puuhiomo Nokianvirran rannalla 1868. Ennen talvisotaa Nokia oli jo Hämeen teollistunein paikkakunta. Nokia tunnettiin koko Suomessa paperista, kalosseista ja renkaista. Nokia irtautui vähitellen emäpitäjästään: ensin osaksi Pohjois-Pirkkalaa ja myöhemmin itsenäiseksi Nokian kauppalaksi. Vuodesta 1977 lähtien Nokia on ollut kaupunki.

Vanhassa tehdaskiinteistössä toimiva TEHDAS 108 edustaa uutta, urbaania kaupunkikulttuuria. TEHDAS 108:n toiminta on jaettu seitsemään osa-alueeseen: musiikki, ruoka, taide, hyvinvointi, design, teatteri ja sirkus. Tehdassaaren Osuuskunta hallinnoi ja operoi Luovaa Keskusta ja vuokraa tilojaan mm. juhla-, kokous-, tuotanto- ja ateljeekäyttöön. Tavoitteena on luoda elämyksiä ajan hermolla ja madaltaa kynnystä laajemman kohdeyleisön saattamiseksi taiteen ja kulttuurin sekä hyvinvoinnin pariin. Taidekäsityöpajassa tehdään koruja ja muita käyttöesineitä kierrätetystä kumista, jota on saatu lahjoituksena Nokian Raskaat Renkaat Oy:ltä. Samalla tutustutaan TEHDAS 108:n tiloihin ja toimintaan.

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

Tutustu kirjasto- ja kulttuuritalo Virran palveluihin. Koululaisryhmien ajankohtainen info Ryhmät Virrassa - sivulla.

Kirjaston palvelut

6. luokalle kirjastolla ei ole erikseen räätälöityä toiminnallista ohjelmaa. Luokat ovat tervetulleita tutustumaan kirjastoon.

Kirjadiplomit  ovat yksi lukemaan innostamisen menetelmä. Alakoulujen diplomilaatikoiden aineisto koostuu diplomeista, kirjaluettelosta, kirjoista ja tehtävämonistepohjat sisältävästä kansiosta. Kirjadiplomiaineisto lainataan kouluille yleensä joko syys- tai kevätlukukaudeksi. Oppilas saa diplomin lukemalla kirjoja ja tekemällä niihin liittyviä tehtäviä. Opettajan osuudeksi jää tehtävien antaminen valmiista materiaalipaketista sekä oppilaan nimen kirjoittaminen ja luettujen kirjojen rastittaminen diplomiin.

Kirjadiplomilaatikoiden varaaminen 


Kuvat: Mikko Ovaska