Hem > Presentation > Malin Lohse Westholm > Källkritiskt förhållningssätt

Källkritiskt förhållningssätt

Vid varje stor nyhetshändelse sprids rykten och information som inte är bekräftad eller kanske helt enkelt är desinformation. Just nu matas vi av information i såväl radio, tv och sociala medier med bilder, filmer och nyheter från det fruktansvärda som pågår i Ukraina. Jag tänker tillbaka till februari, precis i början av detta. En elev kommer fram och säger:


”-Malin, vet du vad jag såg på TikTok igår? Ryssland är på väg att attackera Sverige. Jag såg en video på att de är på väg hit!”

Jag pratade med eleven om detta och bemötte hens oro. Som lärare måste vi givetvis kunna samtala med elever om kriser av olika de slag. Även här är våra elever olika, vissa vill prata om det medan andra vill undvika att tänka och prata om det. Detta ämne skulle jag kunna fortsätta skriva en uppsats om. Men jag slutar här och återgår till vad jag startade mitt blogginlägg med, nämligen källkritik. Ett ord som alltid ska vara närvarande och som i dagens läge fått en ännu tyngre innebörd. Källkritik handlar om så mycket mer än om att redovisa vilka källor som använts i ett skolarbete, vilket kanske de flesta associerar ordet med. Vi lärare har en viktig roll i att utbilda eleverna i källkritik. Nedan följer några utdrag från Lgr11.


”Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.”


”Undervisningen ska ge eleverna verktyg att hantera information i vardagsliv och studier och kunskaper om hur man söker och värderar information om samhället från olika källor.”


”Söka information om samhället från medier, internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet”


Vi matas med information i en sådan mängd att det är svårt att hinna med att vara medvetna, kritiska och eftertänksamma. En avgörande skillnad idag jämfört med innan internets stora genomslag är att information blixtsnabbt kan nå ut. Information ges ut och delas snabbt vidare, ofta utan att det reflekteras över varken källan eller själva innehållet. 


Hur får man då barn att bli källkritiska? Helt säkert är ni alla medvetna om vikten av källkritik och arbetar med detta på olika sätt. Men jag vill ändå slå ett slag för vikten av att börja tidigt med detta. Med det rådande läget i världen och med ett informationssamhälle som exploderar är det av ännu större vikt att vi vuxna hjälper våra barn, som är ute mycket på nätet, att bli medvetna om och ifrågasätta informationen de kommer i kontakt med. Redan i förskolans läroplan, Lpfö18, står att läsa om källkritik:


”barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstår risker samt kunna värdera information.”


För de yngsta eleverna är sagor perfekta att utgå från. Även lekar som till exempel viskleken. Alla sitter i en ring och viskar ett kort meddelande till varandra. Vad hände med meddelandet och varför? 


Ett annat enkelt tips att göra med de yngre eleverna kan vara att man luras tillsammans med eleverna genom att till exempel skapa bilder som ser verklighetstrogna ut men som inte är sanna. Här kan man sedan diskutera med eleverna vad som är möjligt på riktigt och vad som är fantasi och påhitt. 

Något som jag arbetat tillsammans med mina elever är ett material om Bamse som just tar upp ryktesspridning och källkritik. Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner. Men finns det på riktigt och vem är egentligen källan? Det finns även en fin lärarhandledning med lektionsupplägg riktat från årskurs 1-6. I denna ges förslag på hur elever med stöd av serier kan arbeta med källkritik, hur man kritiskt kan granska en källa samt våga ifrågasätta en källas trovärdighet. För mer information se Bamse och källkritik - Serier i undervisningen.

Jag har i tidigare inlägg tipsat om några av Skolverkets moduler som man kan använda vid kollegialt lärande. Jag vill återigen tipsa om en sådan som jag inte testat själv men som jag tycker verkar intressant för att utveckla och inspirera till hur man kan arbeta med källkritik i klassrummet:


> Lärportalen | Kritisk användning av nätet

Malin Lohse Westholm

Lorensberga F-6