Förtroendefulla relationer mellan lärare och vårdnadshavare   

Hem > Presentation > Malin Lohse Westholm > Förtroendefulla relationer mellan lärare och vårdnadshavare

”Det finns mycket mer att säga om hur man kan arbeta för att bygga upp trygga relationer men i grund och botten handlar det om att kommunicera, lyssna och bry sig om!” Så avslutade jag mitt förra blogginlägg, jag tänkte fortsätta där och hålla fast vid ämnet förtroendefulla relationer då detta är något som är otroligt viktigt för mig. Denna gång med fokus på vårdnadshavarna.  

Hemmet och skolan vill samma sak, vi vill att barnen/eleverna ska må bra och lära sig i skolan, det är vår gemensamma målsättning. Att en förtroendefull relation och ett gott samarbete med hemmet bidrar till ökad trivsel och måluppfyllelse för eleven kan man läsa om i flera forskningsrapporter. Hemmet är vår viktigaste samarbetspartner!

I läroplanen finns flera delar som tar upp hur vi lärare ska förhålla oss till och samarbeta med vårdnadshavare. Nedan följer några exempel från läroplanen.

Alla som arbetar i skolan ska

Läraren ska

Självklart! Men hur vi gör detta tror jag är viktigt att vi reflekterar över. Vi behöver prata om det i kollegiet. Har vi ett gemensamt förhållningssätt kring kontakter och samverkan med vårdnadshavarna? Skapar vi möjligheter för vårdnadshavarna att bli delaktiga i deras barns skolgång på det sätt som förväntas av oss? Ger vi alla vårdnadshavare möjligheten att delta och känna sig välkomna? Om inte brister det i vårt uppdrag att ge alla elever samma möjligheter att utvecklas och lära sig. 

Vi kommer inte ifrån att vi oftast har mer kontakt med vissa vårdnadshavare av olika anledningar. Jag tänker främst på de elever där vi behöver ha en tät kontakt med hemmet på grund av olika svårigheter/problem för eleven. Här blir det oerhört viktigt att ibland ta upp telefonen och ringa eller skicka det där mailet även vid positiva saker som hänt. Att kommunicera saker med vårdnadshavarna direkt innan de växer till sig och blir till stora problem ser jag som något viktigt. 

Det gäller att lyssna. Med det kan man komma långt utan att man för den delen inte alltid håller med. Men att arbeta tillsammans, samarbeta, för elevens/barnets bästa är en stor framgång för elevernas skolgång. Något av det viktigaste att informera om är att få vårdnadshavarna att förstå vilken viktig roll de har i barnets lärande och skolgång.

En tidig kontakt med vårdnadshavarna, t.ex. genom lära känna samtal då man tar emot nya elever/vårdnadshavare, välplanerade och genomtänkta föräldramöten där man jobbar kring att bygga upp samarbete och relationer, att direkt tala om vilka förväntningar som ställs både på vårdnadshavarna men även vad de kan ha för förväntningar på oss lärare anser jag vara bra grunder. 

Under året med pandemin har vi haft begränsningar och vi behöver tänka till på vikten av att upprätthålla dessa relationer även om det inte kan göras på samma sätt som tidigare. Nu har jag förmånen att undervisa mina elever på plats i skolan då jag arbetar i årskurs 2. Dock har kontaktvägarna med vårdnadshavarna, liksom för alla, detta år förändrats. Det dyker upp många tankar kring alla nya utmaningar lärare ställs inför just då det gäller att upprätthålla relationsarbetet vid distansarbetet. Både vad gäller med vårdnadshavare men även lärare-elev samt utmaningarna att upprätthålla relationerna eleverna sinsemellan då skolarbetet i vissa årskurser, till stor del, utförs via distans.

Tipsar om ett par bra program på Ur play som handlar om föräldrasamverkan när det fungerar bra men även när det brister:

Föräldrasamverkan - goda relationer

Föräldrasamverkan - när det brister


Skattningsverktyg - Skolverket

Malin Lohse Westholm

Lorensberga F-3