”Trygga relationer”   

Hem > Presentation > Malin Lohse Westholm > Trygga relationer

Man talar ofta om att en skicklig lärare kännetecknas av tre kompetenser: didaktisk kompetens, ledarskapskompetens och relationskompetens. Självklart behöver vi lärare ha goda ämneskunskaper och vara skickliga på att förmedla kunskaper. Vi behöver även kunna organisera och leda undervisning. Den kompetens som jag upplever att det talas minst om är relationskompetensen. Förtroendefulla relationer är något som jag brinner lite extra för och därför kommer mitt första blogginlägg att handla om detta.

Att bygga upp förtroendefulla relationer med mina elever är något som jag arbetar målmedvetet med. En god relation är enligt mig grunden för att arbetet mellan lärare och elev ska fungera. Förtroendefulla relationer bidrar både till elevernas trygghet och motivation att lära. Att som lärare inneha en relationell kompetens är för mig en oerhört viktig kompetens att inneha. Kunskap och omsorg går hand i hand och mycket forskning visar att studieresultat påverkas av kvaliteten på relationen mellan lärare och elev. Jonas Aspelin, professor i pedagogik menar att vi helt enkelt inte kan prata om utbildning, lärarprofessionalitet eller elevers kunskapsutveckling utan att beakta relationer. Tipsar om ett avsnitt från ”Lärlabbet” på UR-play där detta och mycket annat intressant tas upp. 

Jag startar skoldagen med att jag står i dörren till klassrummet och tar emot eleverna, en och en. Jag får då ögonkontakt med eleverna och ser varje elev. Att visa eleverna att jag tror på dem, att de kan, samt ställa höga förväntningar oavsett elevens bakgrund och förmågor är en viktig del för mig. Skolan ska vara trygg och positiv och en plats där alla elever ska trivas. Känner man sig trygg och känner en samhörighet med de andra eleverna i klassen så ökar chanserna att kunskapsmässigt prestera bättre. Jag lägger stor vikt vid värdegrundsarbete och strävar efter ett klassrum där olikheter tas tillvara. Ett tillåtande klassrumsklimat där eleverna vågar testa och där misstag inte är skrämmande är en viktig del i lärandeprocessen. 

Vi arbetar t.ex. med livskunskap varje vecka där vi använder oss av boken ”Livskunskap F-3” Vi arbetar även med många andra värderingsövningar på olika sätt. Gemensamma regler som vi tagit fram tillsammans i klassen för hur vi vill ha det för att må bra i skolan och på bästa sätt kunna nå kunskapsmålen är väl förankrade och något som vi lägger stor vikt vid. 

Positiv förstärkning är något jag tänker mycket på, att se och uppmärksamma det som fungerar bra istället för att fokusera på det som inte fungerar. Min erfarenhet är att det blir lättare att skapa en god relation till eleverna när jag använder mig av positiv förstärkning. Att bygga relationer som påverkar undervisningen positivt tar givetvis olika lång tid för olika elever beroende på personlighet och tidigare erfarenheter. Med en del elever kan man som lärare skapa en god relation snabbt till, medan det kan ta lång tid med andra elever. Alla elever är unika, vilket gör det viktigt att tänka på att elever behöver olika former av relationsskapande. Hur man kan skapa goda relationer ser alltså väldigt olika ut. Det kan ibland vara svårt att vinna elevers förtroende men det är av största vikt att man som lärare inte ger upp, utan istället försöker hitta vägar för att nå fram till alla elever.

Ett citat som finns att läsa på skolverkets hemsida sammanfattar kort vikten av förtroendefulla relationer:

”Trygghet och studiero är betydelsefullt för hur eleverna kommer att lyckas nå målen för utbildningen. Strukturerad och varierad undervisning, tillitsfulla relationer mellan lärare och elever samt ett aktivt värdegrundsarbete är förutsättningar för detta.”

Det finns mycket mer att säga om hur man kan arbeta för att bygga upp trygga relationer men i grund och botten handlar det om att kommunicera, lyssna och bry sig om! Här skulle jag kunna fortsätta skriva om vikten av förtroendefulla relationer mellan lärare och föräldrar/vårdnadshavare, men det får bli i nästa inlägg!

Frågor att fundera över:

Malin Lohse Westholm

Lorensberga F-3