Hem > Presentation > Johanna Levin > Lärarkunskap

Lärarkunskap

Vad en  lärare kan är inte alltid så lätt att sätta ord på. Många har en bestämd uppfattning om vad en lärare gör, så även vi lärare. Läraren kan mycket om elevens lärande, utbildningsideologiska perspektiv och styrdokument. Vi vet också att vi kan saker som vi sällan beskriver och som vi ägnar tid och kraft till att tillägna oss. Detta blogginlägg kommer att vara ett försök att sätta mina ord på vad lärarkunskap kan vara och vad som kan påverka lärarkunnandet. Texten grundar sig på seminarium och föreläsningar och litteratur i kursen Vetenskap och beprövad erfarenhet i undervisning och handledning, Högskolan Dalarna.

Vad kan läraren 

Förutom att läsa in sig på styrdokumenten som centralt innehåll och kunskapskrav, planera, genomföra en lektion och vara ledaren i klassrummet så besitter läraren någon mer slags kunskap, ett kunnande,  som är lite svårare att sätta ord på. Det är någonting med själva hantverket med att vara lärare som visar sig i vilken relation man får till elever och hur mitt budskap till dem når fram och vad de sedan bär med sig i form av kunskaper och handhavande. Min erfarenhet är att en del av denna kunskap bottnar i att kommunicera med individer som befinner sig i en situation där de är i ett visst underläge, underläge i den mening att jag som undervisande lärare behärskar mer kunskaper i det ämne de ska undervisas i än vad eleverna gör. Att man måste vara försiktig, respektfull inför situationen och inkännande inför eleven, vad eleven behöver för hjälp av mig för att förstå. Den andra delen består av en grundplåt i lärarutbildningen som ger djupare kunskap i akademiska ämnen och pedagogik och grundläggande läraskap genom den första  verksamhetsförlagda utbildningen och erfarenhet. Erfarenhet som erövras över tid och att undervisa många olika individer med varierande förutsättningar. Förutsättningar som olika storlek på elevgrupper, behov av anpassningar, olika åldrar, skolutveckling och samhällsförändringar. 

A teacher knows something not understood by others, presumeably the students. The teacher can transform understanding, performance skill, or desired attitudes or values into pedagogical representations and actions. These are ways of talking, showing, enacting, or otherwise resenting ideas so that the inknowing can come to know, those without understanding can comprehend and discern, and the unskilled can become adept. 

(Sculman (1987) s 7, Mikael Berg (2014) Historielärares ämnesförståelse. Centrala begrepp i historielärares förståelse av skolämnet historia )

Vad påverkar vägen till lärarkunskap

Vägen till lärarkunskap är en process och tillsammans med dina personliga erfarenheter  påverkas din lärarkunskap även av andra faktorer som tryck från politik, media, samhället och organisationen. Dessa faktorer kommer att påverka olika beslut man tar i sin undervisning ,vilka förutsättningar man behöver förhålla sig till  och det kommer att prägla dig och din lärarkunskap. 

Detta skapade en djupare förståelse för mig att mina egenskaper och mitt lärarkunnande kanske inte bara påverkats av mina personliga erfarenheter och egna beslut i min undervisning utan även  av förutsättningar som till exempel hur skolans organisation ser ut. Att jag har anpassat mig och kanske också blivit påverkad till att bli den jag är. Frågan väcks inom en, hade jag varit en annan lärare med andra förutsättningar?  Är jag den lärare jag vill vara?

Vad lärarkunskap är och hur den förklaras av andra lärare kan vara intressanta frågeställningar i arbetet med att utveckla undervisningen på skolor eller hur lärarnas beprövade erfarenhet används i undervisningen 

Vill man läsa mer om hur någon beskriver lärarkunskap kan man läsa

> Komplex lärarkunskap i formativ bedömningspraktik, Skolverket

Referenser 

 Sculman (1987) s 7, Mikael Berg (2014) Historielärares ämnesförståelse. Centrala begrepp i historielärares förståelse av skolämnet historia 

Dimenäs, J. (2018) Teaching in action: A model to understand the compexityof teachers ` decisions in teaching mathematics International journal of advanced Research in Education and Literature, 4(1): 10-24

Johanna Levin

Fredriksbergsskolan