Hem > Presentation > Johanna Levin Fredriksbergsskolan > Vfu-handledare - Att reflektera med vetenskapligt stöd  

 Vfu-handledare - Att reflektera med vetenskapligt stöd 

Att få uppgiften att handleda en lärarstudent i det yrke man själv har lagt ned mycket tid och tanke bakom känns både  ärofyllt och utmanande. Det är många frågor att ta i beaktande och det går att problematisera. Uppdraget innebär att man behöver sätta sig in i och följa de styrdokument som lärarutbildningen har och reflektera själv över vad de kan innebära för mig själv och  finna stöd för det i någon vetenskaplig litteratur.

I detta blogginlägg

I detta blogginlägg kommer jag att plocka ut tre lärandemål för studenterna på lärarutbildningen på Högskolan Dalarna där jag försöker finna stöd i mina reflektioner med hjälp av Jens Gardesten ur Lärarkvalitetens nödvändiga grund.


Kursplan, Didaktik och ledarskap i grundskolans årskurs 4-6 Högskolan Dalarna

Detta är några mål som jag tycker är en del av själva kärnan i läraryrket och något  man tidigt skall försöka få en uppfattning, om studenten har möjligheten att utveckla dessa förmågor?  

Jens Gardesten skriver i Lärarkvalitetens nödvändiga grund att:

”När det gäller just lärarkompetens, verkar en ”nödvändig grund” oftast inbegripa kommunikativa förmågor eller förmågor att etablera goda pedagogiska relationer” 

Här tänker jag att man måste vara medveten om att utbildningen till lärare är en process, en process som fortsätter även när man blir yrkesverksam lärare att det måste finnas utrymme för att kunna utvecklas och att det finns en ”Successivt stegrad kravnivå under lärarutbildningen”

Han nämner även att ämneskompetens sällan tas upp som en brist då lärarkompetens har ifrågasatts men jag vill ändå hävda att bristande ämneskunskaper kan bidra till ett sämre pedagogiskt samspel. Om jag har goda ämneskunskaper har jag bättre förutsättningar att anpassa och förklara för olika individer utan att tappa bort kärnan i undervisningen. 

källa: Lärarkvalitetens nödvändiga grund, Jens Gardesten

Exempel på att en student inte skulle visa lärarkvaliteter är om studenten inte kan verka för skolans värdegrund till exempel har politiska åsikter som går emot skolans värdegrund. Att studenten själv står i konflikt med kursplanens lärandemål till exempel att värdera och diskutera den egna undervisningen tillsammans med andra, att det inte skulle vara viktiga egenskaper hos en lärare.


Avsändare: Studenten

Jag bad Malin lärarstudent, att fundera på följande:


"Att ha en handledare under sin VFU är värdefullt. Som student har du inte all den erfarenhet som kan behövas i läraryrket och då är det tryggt att ha någon som kan stötta. För jag tror att erfarenhet är de som behövs för att bli en bra lärare. Därmed blir man en bättre lärare varje dag, då varje dag erbjuder något nytt. Det är väldigt givande att kunna fråga sin handledare om tips på hur man planerar en lektion. Men jag tycker också det har varit väldigt värdefullt att kunna fråga hur man ska hantera olika situationer, så som konflikter mellan elever, klassrumssituationer med mera.

 Det man vill få ut av sin handledare som lärarstudent är allt som kan få en att utvecklas som lärare och samla på sig den erfarenhet som man inte har ännu. Både genom diskussion, tips och frågor kring undervisningstillfällen. Men som nämnt innan även andra situationer som kommer att uppstå utanför undervisningen. Som lärarstudent är det viktigt att ha en VFU- handledare som man känner sig trygg med att ställa frågor till och diskutera med, så att man kan samla på sig den erfarenheten man inte besitter än. "

Malin Jansson Lärarstudent  Högskolan Dalarna

Funderingar att ta med sig om man är Vfu-handledare eller har en lärarstudent i arbetslaget

Johanna Levin

Fredriksbergsskolan