Hem > Presentation > Johanna Levin Fredriksbergsskolan > Den ofrivilliga programmeraren

Den ofrivilliga programmeraren 

Programmering ingår i ämnet matematik och i styrdokumentet står det att:


 Eleverna ska genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digitala verktyg och programmering för att kunna undersöka problemställningar och matematiska begrepp, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.


Källa: Kursplan matematik Lgr11

Jag har själv inte haft något naturligt intresse för programmering då jag inte spelar eller intresserar mig  för digitala verktyg mer än till sociala medier och praktiskt i det vardagliga arbetet som lärare. Det har gjort att jag har haft svårt att hitta en bra ingång till programmering  tillsammans med det matematiska innehållet  i åk 7-9 som består av mycket “ren” matematik. Jag vill kunna  använda programmering som ett digitalt verktyg i undervisningen så att det blir en del av processen för eleverna att lära sig matematik.  Inte bara programmera någon  enstaka gång utan att koppla det till ett område i matematik som jag undervisar i  för stunden till exempel Algebra, Geometri eller Tal. 


Under hösten 2021 bestämde jag mig för  att läsa Skolverkets kurs i textbaserad programmering Introduktion till Programmering som riktar sig till matematik och tekniklärare för åk 7-9 för att öka mina kunskaper i programmering och en förhoppning  att kanske hitta något inom programmering som skulle kunna intressera mig. 

Olika programmeringsspråk


I kursen fick vi kunskaper att använda oss av två olika programmeringsspråk; Processing och Python. Man arbetar  i en textbaserad miljö vilket innebär att man skriver kod med den syntax det vill säga tecken och symboler, som gäller för det specifika programmeringsspråket. 


 I Processing är programmeringen visuell. Man kan programmera olika bilder med hjälp av geometriska former som man kombinerar och placerar  utifrån koordinater som skrivs in i programmet. Man kan programmera text och rörelser i bilden med till exempel tangenter eller muspekaren. Färglägga och skapa kontraster gör man genom att programmera graden av genomskinlighet och olika tjocklek på kanter på figurerna.

Bild från elevarbete

 > Klicka på länken och kör min bedömningsuppgift - Skull

Python är ett programmeringsspråk som bland annat kan användas som en räkneapparat med Input och Output det vill säga man gör ett program där datorn efterfrågar värden för att beräkna till exempel Volymen på ett klot. För att kunna genomföra detta behöver man programmera in formel för volymberäkning på ett klot. För att kunna ta emot värden bör programmet vara anpassat för exempelvis ett decimaltal vilket kräver en specifik kod för att fungera. Man kan även programmera in text som beskriver uppgiften och redovisar svaret för användaren. 

Programmering är intressant  ur ett didaktiskt perspektiv i andra ämnen man undervisar till exempel kemi.  Man kan till exempel  skapa ett program för   enhetsomvandling från Celsius till Fahrenheit. Jag har fått argument gentemot elever att det krävs grundläggande kunskaper i matematik för att klara av att programmera i en textbaserad miljö som  ligger bakom blocken i Scratch. Programmering  kan användas som ett modernare sätt att tillämpa problemlösningsstrategier som till exempel att testa sig fram eller  utgå från ett enklare problem. Jag lärde mig under kursen att man även kan kalla det modellering. 

Förutom att jag själv har funnit nya ingångar till programmering i min undervisning upplevde jag att eleverna engagerade sig i de programmeringsuppgifter de fick jobba med. Att de till stor del vände sig till varandra för hjälp att tolka kod och lösa olika problem snarare än till mig som lärare. En del elever var till en början avvaktande och tänkte att detta är inget för mig. De visade sig dock ha goda förutsättningar för att programmera. Malin Christersson menar att programmering skall vara till för alla vilket betyder att alla som går i grundskolan skall ha möjlighet att programmera och de program man programmerar med skall vara gratis att ladda ned. Med det önskar jag att man genom att koppla programmering till undervisningen i matematik och andra ämnen kan väcka ett intresse hos den kanske ofrivilliga programmeraren. 

Diskussionsfrågor

Johanna Levin

Fredriksbergsskolan