Hem > Presentation > Johanna Levin Fredriksbergsskolan > Vad säger forskning om vetenskaplig grund?

Vad säger forskning om vetenskaplig grund? 

Då det står i skollagen att elevers utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Då staten menar att lärarutbildningen ska genomsyras av ett vetenskapligt förhållningssätt ska man som lärare försöka förhålla sig till den forskning som finns inom området. Men begreppen är omfattande och det är inte helt enkelt att förstå vad vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet är.

Jörgen Dimenäs utvecklar begreppen i sin föreläsning Vetenskapligt förhållningssätt och vardagens arbete i skola och förskola

Att vetenskap är någon slags sanning, en idè om metodik och vad det finns för trovärdig forskning kring ämnet. Hur man gör och om den är externt prövad?

Begreppet Beprövad erfarenhet delar han upp i tre delar

Vetenskapligt förhållningssätt och vardagens arbete i skola och förskola (Jörgen Dimenäs)

Exempel på beprövad erfarenhet kan vara att man undervisar på ett sätt jag har lärt mig tidigare som jag vet fungerar och metodiska grepp. Beprövad erfarenhet behöver dock vara dokumenterad.

”Beprövad erfarenhet är något mer än erfarenhet, också om den är lång. Den är prövad. För detta fordras att den ska vara dokumenterad, i varje fall på något sätt kommunicerad så att den kan delas av andra.” Skolverket, Forskning för klassrummet, Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i praktiken (s 11)

Exempel på metodiska grepp kan vara Formativ bedömning som forskaren Magnus Levinsson hävdar med stöd från OECD är en evidensbaserad metod.

”Formativ bedömning är en samling undervisningsstrategier som gott och väl har potential att motsvara kraven på en evidensbasering.” Skolverket, Forskning för klassrummet, Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i praktiken (s 12)


Varför denna medvetenhet av ett vetenskapligt förhållningssätt?

I boken Lära till lärare, Att utveckla läraryrket- vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik skriver man att det är extra viktigt att lärare idag skolas in till att hålla ett vetenskapligt förhållningssätt för att läraryrket kommer att förändras ytterligare.

”Den lärare som har utvecklat ett kritiskt förhållningssätt och har en vetenskaplig metodisk skolning är van att vrida och vända på argument och se problem ur olika perspektiv…Läraren kommer än mer att vara den som inte bara tycker utan också kan argumentera och ta ställning”  Lära till lärare, Att utveckla läraryrket- vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik ( Jörgen Dimenäs red. s 14)

Skolan är i en ständig anpassning utifrån vad som händer i samhället och vi är den verksamhet i samhället som man i störst utsträckning bör försöka bibehålla för att upprätthålla syftet med skolan, att utbilda unga människor. Som lärare får man anpassa sig själv och den verksamhet man ingår i efter utmaningar som ekonomi, nyanlända elever med varierande skolgång till pandemi som är dödlig. Man förväntas att utvärdera, analysera och utveckla verksamhet vilket gör att kraven på att vässa argumenten ökar om man vill driva saker som man tror på. Vassa argument bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Att reflektera, analysera, utvärdera och utveckla är något som inte bara kommer att tillämpas i undervisning utan minst lika mycket när man organiserar det vardagliga arbetet som lärare.

Referenser: 


Dimenäs Jörgen ( 2007) Lära till lärare, Att utveckla läraryrket - vetenskapligt förhållningssätt och vetenskaplig metodik


Skolverket (2013) Forskning för klassrummet, vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i praktiken 

Johanna Levin

Fredriksbergsskolan


Läs också mer kommunens gemensamma arbete med Vetenskaplig grund under Kunskapsresan