Hem > Presentation > Jeanette Broström > Tips på digital läs- och skrivinlärning

Tips på digital läs- och skrivinlärning

Det finns olika metoder och strategier för läsinlärning. Mycket forskning talar för att ljudningsmetoden, där eleverna ska lära sig att ljuda bokstäverna, är den metod som fungerar bäst när de ska lära sig att läsa. Speciellt om man har läs- och skrivsvårigheter. Anna Eva Hallin som forskar om språk, läs- och skrivsvårigheter hos skolbarn vid enheten för logopedi på Karolinska Institutet, säger att forskning visar att barn som lär sig läsa med hjälp av ljudning, lär sig snabbare än barn som lär sig med hela ord. 

> Ljudning hjälper barnen att lära sig läsa - | forskning.se

Det är viktigt att komma ihåg att olika strategier fungerar för olika personer och det kan vara en bra idé att prova olika metoder för att hitta de som fungerar bäst för just den personen. Det är också viktigt att vara tålmodig och ge eleven tid att öva och utvecklas i sin läsning.

Jag vill tipsa om ett läs- och skrivinlärningsprogram som vi började använda på vår skola HT-23. Det var efter att jag varit på SETT-mässan i Stockholm som jag blev inspirerad av detta läromedel. Programmet heter iMal och är ett digitalt läromedel för läs- och skrivinlärning

> Tidig stödinsats med iMAL - hjälper fler elever att knäcka läskoden 

iMal är ett digitalt verktyg som stöttar inlärningen av bokstäver. Med iMal får eleverna läsa och skriva med de bokstäver de kan samt de bokstäver som lärs in med tidens gång.
Först börjar läraren med att kartlägga elevens bokstavskunskap, det görs digitalt. Eleven sitter med sin dator och läraren har sin dator framför sig. Läraren ser det eleven gör på sin skärm. Resultatet skickas automatiskt till elevens användare.
Eleven får sedan uppgifter tilldelade till sig, som är anpassade efter vilka bokstäver eleven kan och sedan byggs det successivt på med fler bokstäver. 

Eleverna arbetar bland annat med att forma bokstäver och säga ljudet till bokstaven, samtidigt som de formar den (detta kräver då en dator med touchskärm). Sedan finns det olika uppgifter som eleven kan utföra digitalt, det är bland annat ord och bild, eleven ska träna på att lyssna efter ljud i ord och placera ljudet på rätt plats i ordet, det finns korta ord med två bokstäver som eleven ska träna att läsa m.m.

Det som jag tycker är bra med iMal, är att det, förutom de digitala uppgifterna, finns vanliga utskriftsblad med olika uppgifter, så eleverna kan träna att läsa och skriva på papper.
Det gör att det blir variation på läs- och skrivträningen.

Som lärare kan man individanpassa uppgifter till enskilda elever, eller anpassa träningen med uppgifter för olika grupper. 

Jag har använt iMal i min klass, på de elever som har haft svårt att komma ihåg bokstävernas namn och har haft svårt för bokstavsljuden. De eleverna har tyckt att det har varit roligt att arbeta med iMal. De har snabbt lärt sig bokstävernas namn och ljud. De har även lärt sig att ljuda ihop ord snabbt och de har nu kommit igång med läsningen. 

Jag som lärare kan följa elevernas läsutveckling via elevens användare. Det tycker jag är väldigt smidigt. Jag ser hur eleven utvecklas när hen arbetar i programmet och jag kan ändra och anpassa uppgifter efter tidens gång. 

Jag är mycket nöjd med det här digitala verktyget och rekommenderar det till andra att prova. Jag skulle säga att det är ett liknande program som Trädet, men i modernare tappning. 

Lite tips på länkar, om man vill läsa om forskning om barns läs- och skrivinlärning:


Frågor jag skickar med att fundera över:

Hur arbetar ni med läs- och skrivinlärning på er skola?

Hur arbetar ni med läs- och skrivinlärning med de elever som har svårt att komma igång med läsning och skrivning?

Jeanette Broström

Vasaskolan