Hållbart lärarliv genom planering och tvålärarskap

Det här är frågor som jag och många med mig har funderingar på. Den här terminen upplever jag som extra tung och stressig. Det har varit en tung start på terminen och svårt att få arbetet att flyta på som det vanligtvis brukar göra. Det har varit en stress att få till planeringar och ett bra arbetssätt med elevgruppen. Jag har den här terminen tagit emot elever i F-klass för första gången, vilket kan vara en bidragande orsak till att det har tagit längre tid att få det att flyta på. Sedan har det varit stor personalfrånvaro under terminen, samt lite extra utmaningar att arbeta med. 

Tillsammans med mina kollegor i förskoleklass började vi fundera på hur vi skulle göra för att minska vår stress och få det att fungera bättre under arbetsdagen. 

Vi bestämde oss för att slå ihop två av tre grupper, så det blev en stor grupp med 34 elever och en grupp blev kvar med 17 elever. Detta gjorde det möjligt att vara två pedagoger i klassen, i den stora gruppen. Om någon av oss behöver gå ut efter någon elev, så finns det alltid en pedagog kvar i klassrummet. Det öppnar även upp för möjligheten att någon av oss kan gå iväg med en mindre grupp elever och arbeta med dem. Det som också har varit positivt med sammanslagningen är att vi planerar och utvärderar all undervisning tillsammans och vi kan bedöma eleverna tillsammans, vi kan även välja att planera/ansvara för ett eller ett par ämnen var. Detta anser vi ger bättre kvalitet på undervisningen. Det vi också har märkt är att det har blivit ett lugnare klimat i klassrummet. Det här har även lett till att jag och mina kollegor känner oss mindre stressade.  

Jag har arbetat på ett liknande sätt tidigare i min lärarkarriär och tycker att det är ett arbetssätt som passar mig. Det som kan vara svårt med detta arbetssätt är om det är två väldigt olika kollegor som ska arbeta tillsammans. Det behöver vara två kollegor som tänker likadant och har samma syn på undervisningen. 

Det här är även någonting som finns att läsa om i boken Hållbart lärarliv av Helén Vedlé och Rune Nilsson (2020, sid.98). Där är det två lärare som berättar om sitt arbete med tvålärarskap, även kallat co-teaching. 

Det finns inte så mycket forskning på tvålärarskap, men jag hittade några intressanta artiklar om man är intresserad att läsa mer om det. 


En annan sak som jag började fundera på för att minska stressen och få till en mer hållbar ”lärarvardag”, var planering. Jag började fundera på hur effektiv jag var i mitt arbete, hur effektiv och strukturerad jag var i mitt planerande. Jag märkte att det var en del som kunde förbättras för att få till en bättre struktur i min vardag. 


Jag läste boken Hållbart lärarliv där det finns mycket bra tips och idéer på hur man kan lägga upp sin planering och på hur man kan minska ner på stressen i vardagen. 

Det jag fastnade mest för var avsnittet om fokustid. Författarna menar att man minskar stressen genom att använda sig av fokustid. Då man arbetar fokuserat med en uppgift, utan att bli störd av någonting annat. Författarna skriver även att det skapar stress att hela tiden hoppa mellan arbetsuppgifter och aldrig bli helt klar med det man gör. Vilket jag kan hålla med om, när man hela tiden blir avbruten och inte hinner klart det man har tänkt, så skapar det stress. Det här med fokustid är någonting som jag ska börja använda mig av för att bli klar med uppgifter som behöver utföras och som annars lätt hamnar på hög. 


Som sagt, det finns en hel del tips i boken, på hur man kan lägga upp sin planering och man väljer vad som passar en själv bäst. Vi är alla olika, men att vi behöver planering och struktur är, anser jag, ett måste för att lärarvardagen ska fungera. 

Det är också viktigt att få till en balans mellan arbetsliv och vardagsliv. För att det ska bli hållbart i längden. Detta står det också om i boken. 


Jag fastnade för ett citat:

"När de invanda mönstren bryts kan helt nya världar uppstå. "


Ett mycket passande citat tycker jag, många gånger har vi ett invant mönster som vi behöver bryta. För att få till en bättre struktur och genom det en mer hållbar vardag.

Mitt tips för ett mer hållbart lärarliv – strukturera och planera din vardag, så att du hinner med det du ska utan att stressa. Ta hjälp av kollegor, planera tillsammans och ge varandra tips och råd. Det är lättare att hjälpas åt än att göra allting själv. 


Ett sista tips – Läs boken Hållbart lärarliv. Den kan verkligen öppna upp för förändringar!



En fråga jag skickar med: 


Tack för att du tog dig tid att läsa! 

Jeanette Brolin

Vasaskolan