Ledarskap och struktur

Hem > Presentation > Jeanette Brolin Vasaskolan F-4 > Ledarskap och struktur 

Mitt första blogginlägg, någonsin. Jag har länge funderat på vad jag ska skriva om. Efter att höstterminen har rullat igång och det nu har gått några veckor, så har jag till slut landat i tankarna - i någonting som ligger mig varmt om hjärtat, trygghet, struktur och ett tydligt ledarskap.

Att som lärare skapa goda relationer till elever och skapa struktur och tydlighet i både klassrummet och under hela skoldagen är, enligt mig, en källa till trygghet. Dessutom anser jag att detta även är en stor del till att skapa en positiv arbetsmiljö på skolan, både för elever och personal.

Genom att skapa struktur i undervisningen, men även under övriga skoldagen, så skapar du, enligt mig, även trygghet hos eleverna. Men det räcker inte bara med att ha en strukturerad undervisning. Jag anser att en god relation mellan elev och lärare och att vara en tydlig ledare är det viktigaste att få till - för att undervisningen ska fungera på bästa sätt. När du väl har fått till en god relation mellan dig som lärare och dina elever, är det mycket lättare att få till en bra struktur och ett bra arbetsklimat i klassrummet.

Med de klasser jag har haft, har jag alltid, redan från början, byggt upp en god relation med mina elever och de vet vad som gäller i klassrummet - vi har tillsammans byggt upp en trygg relation och en trygg miljö. Vi lyssnar på varandra - jag som lärare lyssnar på eleverna, eleverna lyssnar på mig som lärare och eleverna lyssnar på varandra.

I klassen jag har nu, har vi en öppen klassrumsmiljö - där alla vågar prata och alla lyssnar på varandra. Enligt Dylan Wiliam “är det inte bara helt okej att misslyckas och säga fel utan att göra fel är en förutsättning för framgång”. Vidare menar Wiliam att vi måste misslyckas först, innan vi kan lära oss någonting. Citatet är taget från boken De fem stora, s. 119. För att skapa struktur på mina lektioner har jag  alltid haft dagsschemat på tavlan, med tider och bildstöd på vad som ska hända under dagen. Sedan har jag provat mig fram, med olika “lektionsstrukturer”.

Jag har använt mig av Classroomscren en längre tid - en digital tavla för att lättare skapa struktur över lektionen.   

Där kan du bland annat använda olika symboler för hur du vill att arbetssituationen ska var i klassrummet, just den lektionen  - Viska, tyst, arbeta tillsammans och fråga en granne. Det finns en timer, för att ställa in tiden för arbetspasset. Du kan även skriva i en textruta vad som ska göras under lektionspasset. När jag började använda Classroomscreen skrev jag bara upp vad som som skulle göras under lektionen och vad eleverna förväntades lära sig.

Jag märkte att det var många elever som frågade varför vi skulle göra vissa uppgifter. Då landade jag i att jag började skriva upp varför vi arbetade med det vi gjorde. Jag kollade i LGR11 och skrev utifrån den varför eleverna arbetade med just det de arbetade med. Efter det har eleverna blivit mer medvetna om vad de ska lära sig och varför, dessutom upplever jag att de arbetar bättre, får mer gjort på lektionspassen. Jag håller med Dylan William om att vi måste tydliggöra målen för eleven och skapa en förståelse för dessa, för att eleverna ska utvecklas.

Dock tar det mycket tid att använda Classroomscreen, jag var tvungen att göra nya planeringar varje morgon, det gick inte att spara det jag hade gjort och använda igen.

Jag har nu börjat använda mig av Google-dokument när jag planerar mina dagar. Det är som en Powerpoint där jag kan planera upp hela dagen, klicka mig fram genom hela dagen. Jag kan bland annat lägga in, text, bild, länkar till filmer vi ska titta på. Jag har även en timer och symboler för hur jag vill ha ljudnivån. Hittills är jag mycket nöjd.  Ett mycket smidigt sätt att förbereda dagen på och du kan spara det du har gjort - använda igen, eller ändra och göra om på ett enkelt sätt, ifall det behövs. När det gäller Google-presentation, lär jag mig fortfarande - jag provar mig fram.

Oavsett vad man som lärare väljer att använda för hjälpmedel att strukturera dagen för eleverna, så är jag övertygad om att det är viktigt att ha en tydligt planerad dag - som är tydlig för eleverna. Det skapar enligt mig ett lugnt klimat i klassrummet, ett klimat som även speglar av sig under hela skoldagen.

Jag vill skicka med några frågor:


Nedan har jag klistrat in lite intressanta länkar om man vill läsa vidare om struktur. Länken längst ner kan man tillsammans i arbetslaget titta på och svara på frågorna tillsammans. Utifrån svaren kan man sedan arbeta med de arbetsområden som behövs.
















Jeanette Brolin

Vasaskolan