Hem > Presentation > Isabelle Yngström > Back to basics: skärmfri vecka

Back to basics: skärmfri vecka

Under vecka 12 valde jag och mitt arbetslag att prova på en skärmfri vecka, dvs. papper och penna old school. Detta då vi under den senaste tiden märkt av mer och mer att elevernas fokus hamnar någon annanstans än på skolarbete, särskilt digitala spel. 


De senaste åren har flera artiklar skrivits om datorer i skolan, en del har du säkerligen läst på vilarare.se. Under sommaren 2023 gick regeringen ut och stoppade digitala nationella prov i årskurs 3 för att “inte forcera utvecklingen där små barn väldigt tidigt får använda sig av skärmar istället för att skriva för hand”, vilket gör digitala verktygs vara eller icke vara till ett minst sagt hett diskussionsämne.


Jag skrev år 2017 ett examensarbete på lärarutbildningen om just IT i undervisningen då jag var nyfiken på dess fördelar och nackdelar. Datorn är ett fantastiskt verktyg och ger många möjligheter - men utbudet online ger också många utmaningar. Dessutom med dagens AI krävs det att läraren är ett litet steg före och ställer högre krav på säkerheten. Det är lätt att bara mata in en fråga i t.ex. ChatGPT och få ut klockrena uppsatser, noveller, faktatexter med mera utan minsta ansträngning själv. Jag själv ser många möjligheter med datorn och föredrar dessa gärna i undervisningen, därför var jag så klart extra nyfiken kring skärmfri vecka och back to basics.

AI-genererad bild (DALL·E 3)

Jag utvärderade under veckans gång lite enkelt med mina klasser, t.ex. frågade om det varit en jobbig dag utan dator, hur många som har skrivkramp, hur många som saknar sin dator etc. Förvånande nog tyckte majoriteten av eleverna att det var rätt skönt utan sin dator och de som saknat sin dator var inte särskilt många. En del
elever tyckte också att det var tufft att inte kunna lyssna på musik under lektionstid, men utöver det har det alltså varit okej. Jag trodde ärligt talat att eleverna skulle vara utom sig och ha en otröstlig abstinens. En liten skara elever har använt sin dator under raster, men väldigt många har lämnat sin dator hemma vilket bidragit till mer umgänge och kommunikation. Helt fantastiskt!


Det som blir uppenbart med skärmfritt är hur pass bortskämd både jag som lärare men också elever blir med just datorn. Som lärare är det enkelt att bara skicka ut en uppgift i Classroom, slippa hålla reda på papper och framförallt slippa tid i kopieringsrummet.  Elever kan få texter upplästa i hörlurar, slipper använda pennan för att förmedla sina kunskaper och många elevers behov av anpassningar blir tillgodosedda. Så visst finns det nackdelar med skärmfritt. Men! Det fokus som jag upplevde under lektionstid utan dator denna vecka väger definitivt upp det. Det som blev märkbart är att vi hann med fler moment än att bara skriva svar på en uppgift då det inte fanns några distraktioner, som till exempel digitala spel. Många blev klara med sina uppgifter (både muntliga och skriftliga) på kortare tid och vi hann därför med att göra fler saker än vad vi vanligtvis hinner. Jag upplever att skärmfritt alltså bidrog till mer tid för variation i undervisningen. 

Om man försöker nysta i vad forskning säger om IT i undervisningen så finns det både positiva och negativa sidor. Generellt sett handlar det i om att digitala verktyg är en tillgång, men kan också vara precis tvärtom. Enligt denna studie från 2019 var det fortfarande för tidigt att avgöra huruvida IT i undervisningen är bra eller inte. Studien har visserligen några år på nacken, men jag tror att det fortfarande är svårt att avgöra detta då vi knappt hänger med i svängarna som det är. Det vi lärare ändå får ha i åtanke är att variera användandet av datorn. Skärmfria veckan har i varje fall gett mig nya visioner, en chans att få reflektera över att jag vill ta tillbaka vissa moment i undervisningen som tappats bort i och med digitaliseringen. Ibland måste man ta ett steg tillbaka för att skapa nya gnistor. 


Tänkvärt…

Isabelle Yngström

Lorensberga skola 7-9